Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 december 2017

  Tidningen med egen traktorklubb

  Långt ifrån alla tidningar kan stoltsera med en personalklubb där medlemmarna diskuterar och kör traktorer. Sydsvenskans traktorklubb kom till i slutet av 1990-talet och firar 20 år nästa år.

   Medlemmarna har gjort flera utflykter. Här demonstrerar samlaren Carl Erik Ringblom en BM som är renoverad till nyskick för Bengt Arvidsson, Ola Nilsson och Anders Olofsson i Sydsvenskans Traktorklubb.
  Bild 1/5 Medlemmarna har gjort flera utflykter. Här demonstrerar samlaren Carl Erik Ringblom en BM som är renoverad till nyskick för Bengt Arvidsson, Ola Nilsson och Anders Olofsson i Sydsvenskans Traktorklubb. FOTO: Karl G Jönsson
   Anders Olofsson är lycklig ägare till flera veteraner.
  Bild 2/5 Anders Olofsson är lycklig ägare till flera veteraner. FOTO: Anders Olofsson
   Klubben har självklart en egen t-shirt.
  Bild 3/5 Klubben har självklart en egen t-shirt. FOTO: Anders Olofsson
  Bild 4/5 FOTO: Anders Olofsson
  Bild 5/5 FOTO: Anders Olofsson

  Sydsvenskans traktorklubb bildades 1998, och består av både tidigare och nuvarande medarbetare på tidningen. I dag har klubben en handfull medlemmar.

  – Traditionellt skulle man äga en traktor för att vara med. Jag är undantaget eftersom jag är sammankallande, säger Karl G Jönsson som arbetade som reporter och redaktör på Sydsvenskan under 30 år.

  Trots att flera av medlemmarna har lämnat arbetslivet bakom sig är klubben i högsta grad aktiv. Senast i våras gjordes en utflykt till Söderslätt där medlemmarna besökte ett privat traktormuseum.

  I medlemmarnas traktorpark finns bland annat en John Deere och en International Harvester B-275. Men BM-entusiaster finns också i klubben.

  – Tidigare om åren brukade vi träffas bland medlemmarna och köra med traktorerna. Man kan ha väldigt roligt med en BM med frontlastare och en hög jord som man ska hjälpas åt att flytta, säger Karl G Jönsson, som själv är uppvuxen på ett lantbruk.

  Traktor på förstasidan

  It-chefen på Sydsvenskan, eller HD-Sydsvenskan som bolaget officiellt heter i dag, är lycklig ägare till en BM/T35/36 från 1955 och en BM 218, men drömmer om att utöka sin traktorsamling.

  – Det är roligt att vi är flera som ägnar vår fritid åt skog, mark och traktorer. Det är kul att köra traktor helt enkelt. Sen är det inte alla som har BM tyvärr. En har John Deere, men han får vara med ändå. Vi har ett öppet sinne där alla får vara med, säger it-chefen Anders Olofsson.

  Inofficiellt har det till och med skojats om att reportrarna och fotograferna kunde bli hedersmedlemmar genom sina arbetsinsatser.

  – Tog man en bild på en traktor som hamnade på förstasidan så blev man automatiskt hedersmedlem. Annars gäller det att ha en traktor för att vara med i klubben, säger hedersmedlemmen och fotografen Lars Brundin.

  ”Viktig uppfinning”

  Även om klubben delvis skapades på skoj finns det så klart också ett stort inslag av seriositet. Flera av medlemmarna har drivit hobbylantbruk vid sidan av, och har kopplingar till lantbruket.

  – Det var lite av en ploj men också ett intresse, och vi är alla på allvar intresserade av teknik, säger Karl G Jönsson.

  Eftersom lantbruket är en viktig näring i Skåne händer det också med jämna mellanrum att tidningen har traktor- och lantbruksreportage. Klart är att traktorn har haft en stor påverkan på regionen och resten av världen.

  – Det finns de som anser att traktorn är den viktigaste tekniska uppfinningen över huvud taget eftersom den möjliggjorde utvecklingen av det moderna samhället. På så sätt har den varit helt avgörande. Här nere i Skåne hade vi inte kunnat bedriva ett modernt jordbruk utan traktorn, och därmed hade vi inte haft det moderna samhälle som vi känner det i dag, säger Karl G Jönsson.

  LÄS OCKSÅ: Han vet hur det var när traktorerna börjad rulla inLÄS OCKSÅ: Testar suget efter BM:s tungviktareLÄS OCKSÅ: Tröskan som har fått nytt jobb som nostalgikickLÄS OCKSÅ: Därför kommer inte jordbrukarstödetLÄS OCKSÅ: Volvo BM-traktor gick för drömsummaLÄS OCKSÅ: Priserna på Volvo BM skjuter i höjden

  Relaterade artiklar

  Till toppen