Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 februari 2019

  Tidernas sämsta traktor

  Varje år utses ”Tractor of the year” – traktormodellen som en jury vill lyfta fram extra mycket. Nu har en Facebook-grupp med traktorvänner i stället valt att diskutera vilken traktor de har upplevt som den absolut sämsta.

   Universal 1010 DT.
  Universal 1010 DT. FOTO: Alex:D/Wikimedia Commons

  Många av de traktormodeller som funnits genom åren har nagelfarits av medlemmarna i Facebook-gruppen ”vi som älskar gamla traktorer”. Här är ett urval med olika åsikter och erfarenheter i gruppen.

   Belarustraktor på Stefan Stolts gård i Ukraina.
  Belarustraktor på Stefan Stolts gård i Ukraina. FOTO: Joakim Rådström

  Belarus (okänd modell) hade sådana bromsar att det krävdes att föraren var mycket stark i benen. När det gick för tungt fanns en smatterkoppling på framaxeln som löste ut. Debattören var glad att traktorn gick sönder så att den inte gick att använda på lantbruksskolans åkrar längre. En annan som kört Belarus minns serien med ”lyckohjulet” på växelspaken. När växelförararna blev glappa blev det som köra med ett lyckohjul. Det gällde att ha tur.

   Case IH MXU 135 kallas av debattörerna dieselslukande, de vittnar om flera haverier i växellådan och ett framaxelhaveri.
  Case IH MXU 135 kallas av debattörerna dieselslukande, de vittnar om flera haverier i växellådan och ett framaxelhaveri. FOTO: Anders Niléhn

  Case IH 135 Maxxum har inte skapat positiva känslor hos en av debattörerna. Dieselslukande, flera haverier i växellådan och ett framaxelhaveri. Det kan ha varit ett måndagsexemplar men debattören menar att flera grannar också haft otur med växellådan.

   Fiat 80-90 får ta en del kritik.
  Fiat 80-90 får ta en del kritik. FOTO: Kevin McManus - Flickr

  Fiat 80-90 beskrivs som en traktor med felplacerade spakar för hydrauliken och med dålig planering överlag i hytten. Ett sprucket motorblock och att oljan i bakaxeln rann över till växellådan gjorde inte saken bättre, det tycker en av de som kört modellen.

   Ford 8700 får sig en släng av kritik för en modell som anses som svår att växla.
  Ford 8700 får sig en släng av kritik för en modell som anses som svår att växla. FOTO: Niklas Larsson

  Ford 8700 med ”halvautomatisk växellåda” fick debattören att ge upp märket. Två växlar gick i samtidigt vilket orsakade ett haveri. En annan debattör stödjer åsikten och tycker traktorn var ”livsfarlig”.

   IH 824. Har trist hytt, stor svängradie och att var långsam på vägen enligt kritiker.
  IH 824. Har trist hytt, stor svängradie och att var långsam på vägen enligt kritiker. FOTO: Alfvan Beem/Wikimedia Commons

  IH 824 får sig en släng av kritik för att den hade en trist hytt, stor svängradie och att den var långsam på vägen. Bromsarna uppfattas också som dåliga. Motorn får dock ett plus.

   John Deere 3130.
  John Deere 3130. FOTO: Joost J. Bakker/Wikimedia Commons

  John Deere 3130 orsakade bekymmer hos en förare som kört rundbalspress med modellen. För att få i backen var det tvunget att sänka motorvarvet och att bromsa.

   Vilken traktormodell är den sämsta genom tiderna? Det har en grupp på Facebook diskuterat. Volvo BM 814 kommer inte undan kritik för en ålderdomlig konstruktion.
  Vilken traktormodell är den sämsta genom tiderna? Det har en grupp på Facebook diskuterat. Volvo BM 814 kommer inte undan kritik för en ålderdomlig konstruktion. FOTO: Niklas Larsson

  Volvo BM 814 kan man antingen älska eller ogilla. Det blir tydligt när man läser tyckarnas åsikter. Att den hade osynkroniserad växellåda och en framaxel som bara tillät trehjulsdrift förs fram som argument på den negativa sidan. Att ”trehjulsdriften” dessutom bara kunde användas på de låga växlarna är ett annat argument. De som gillar 814 försvarar modellen med att det är mindre saker som kan krångla i en 814 jämfört med en traktor som har powershift.

  Universal byggdes i Rumänien och märket får en besviken kommentar. Enligt debattören gick traktorn inte att växla. Den var i stort behov av reparationer.

  Tractor of the year

  Årets traktor 2019 är Case IH Maxxum 145 Active Drive 8. Den traktorn segrade i fältklassen vilket meddelades i samband med Eima i Bolognga 2018.

  I klassen Best of Utility vann Fendt 313 Vario och bästa specialtraktor blev Same Fruttetto.

  Källa: Lantbruksnytt

  Relaterade artiklar

  Till toppen