Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 december 2020

  Stort bildextra: Tekniknyheterna från året som gick

  Teknikåret 2020 varken började eller slutade som vi hade tänkt oss. Året har på det stora hela påverkats stort av coronaviruset. Men det finns även ljusglimtar. ATL:s Fredrik Stork blickar tillbaka på året som gått.

   Bransons minitraktorer kan vara ett bra alternativ till fyrhjulingen.
  Bransons minitraktorer kan vara ett bra alternativ till fyrhjulingen. FOTO: FREDRIK STORK

  Sima-mässan, Borgeby och Elmia Lantbruk. Och så stora bokstäver och en röd text som förmedlar budskapet INSTÄLLT. Ja, ungefär så skulle man kunna sammanfatta teknikåret 2020.

  Coronaviruset har minst sagt satt sin prägel även på maskinbranschen, och säkert mycket mer än vi någonsin vågar tro och erkänna.

  Satsningar har skjutits på framtiden, hela marknader har stöpts om, och mängder med anställda inom maskinbranschen har förlorat sina jobb. Så hur återhämtar man sig från det?

   I början av året besökte vi en av Vimeks första Duo-kunder.
  I början av året besökte vi en av Vimeks första Duo-kunder. FOTO: Fredrik Stork

  Teknikåret 2020 började annars bra med skogsutflykter till både Mjölby och Hultsfred där vi tittade på Vimeks kombiskotare och minitraktorn Branson F36RN som hade ersatt gårdens fyrhjuling. Och i Vislanda träffade vi Tony Andersson som sköter gallringarna med hjälp av ett traktormonterat skördaraggregat.

   Med hjälp av sin traktor med skördaraggregat har Tony Andersson utvecklat en egen lönsam nisch.
  Med hjälp av sin traktor med skördaraggregat har Tony Andersson utvecklat en egen lönsam nisch. FOTO: Hans Dahlgren

  En av de sista reportageresorna gick till Linköping där vi besökte Metsjöfabriken. Kort därefter rasade hela Sverige samman, och i kaoset som uppstod övergick vi på ATL till att göra telefonintervjuer.

   På Metsjöfabriken intervjuade vi Anders och Loa Ivarsson om företaget framtidsplaner.
  På Metsjöfabriken intervjuade vi Anders och Loa Ivarsson om företaget framtidsplaner. FOTO: Fredrik Stork

  Tack och lov var detta inte slutet för reportageresorna. Intervjuer över telefon är visserligen ett bra alternativ när det krisar, men de kan inte fullt ut ersätta det som bara ett personligt möte kan förmedla.

   Direktsåmaskinen Multiva Forte FX6000 hittade vi hos Filip Dalme.
  Direktsåmaskinen Multiva Forte FX6000 hittade vi hos Filip Dalme. FOTO: FREDRIK STORK

  På flera meters avstånd intervjuade vi sedan Filip Dalme, som berättade om gårdens unika direktsåmaskin Multiva Forte FX6000. Men vi har också besökt Göran Ekman och tittat på kvickrotsbekämparen Kvick Killer, och intervjuat Jonas Carlsson om konkurrenten Kvick Finn.

   Kvickrotsbekämpning med Kvick Killer i Sala.
  Kvickrotsbekämpning med Kvick Killer i Sala. FOTO: Mikael Marklund

  Inomgårdsteknik har vi också skrivit en hel del om, som Agricams nya bakterielabb, och så har vi tittat på nya grovfoderlösningar som Dions bogserade hack och Super Move, som är en ganska ny lösning för baltransporter.

   Den bogserade hacken från Dion visade sig även vara en bra ekonomisk affär.
  Den bogserade hacken från Dion visade sig även vara en bra ekonomisk affär. FOTO: Fredrik Stork
   Super Move kan vara ett alternativ för den som vill effektivisera sina baltransporter.
  Super Move kan vara ett alternativ för den som vill effektivisera sina baltransporter. FOTO: Cecilia Persson

  Dessutom har vi hunnit med en hel drös med traktor- och ATV-tester som du kan hitta på ATL.nu.

   Axion Terra Trac, nya Fendt bandaren 943 MT, Kubota M7172, Unimog och Lovol MT 504 testkördes av vår förare Anders Nilsson under året.
  Axion Terra Trac, nya Fendt bandaren 943 MT, Kubota M7172, Unimog och Lovol MT 504 testkördes av vår förare Anders Nilsson under året. FOTO: Hans Dahlgren
   Under året har vår testförare Per Johansson prövat mängder med små arbetsmaskiner på fyra hjul. Du hittar alla tester på vår underavdelning ATV i sidomenyn på hemsidan.
  Under året har vår testförare Per Johansson prövat mängder med små arbetsmaskiner på fyra hjul. Du hittar alla tester på vår underavdelning ATV i sidomenyn på hemsidan. FOTO: Torbjörn Esping

  En hel del innovationer har det också bjudits på, som maskinen som hyvlar av och återvinner väggrus och en ny släntklippare som samlar upp gräsklippet för biogasproduktion. Här kan vi särskilt nämna algoritmen som har blivit proffs på att odla basilika, och rampen som gör om skotaren till brandbekämpningsfordon.

   Den nya svenska maskinen återvinner vägkantsgrus.
  Den nya svenska maskinen återvinner vägkantsgrus. FOTO: Hans Dahlgren
   Släntklipparen suger upp vägkantsgräset för framställning av biogas. Lyckas projektet kan en ny entreprenadmarknad skapas.
  Släntklipparen suger upp vägkantsgräset för framställning av biogas. Lyckas projektet kan en ny entreprenadmarknad skapas. FOTO: Hans Dahlgren
   Håkan Johansson i Sala är en av upphovsmännen bakom rampen som ska göra om skotaren till ett effektivt brandbekämpningsfordon.
  Håkan Johansson i Sala är en av upphovsmännen bakom rampen som ska göra om skotaren till ett effektivt brandbekämpningsfordon. FOTO: David Larsson

  Inte att förglömma är Clas Jakobsson på Gotland som siktar in sig på att halvera mängden växtskyddsmedel med hjälp av sin radhacka och sin modifierade såmaskin som bygger ett radavstånd på optimala 18 centimeter.

   Blastryckaren rycker bort blasten på mekanisk väg.
  Blastryckaren rycker bort blasten på mekanisk väg. FOTO: Hans Dahlgren

  I höstas träffade vi även Per Eke-Göransson som sadlade om för att odla något så ovanligt som gös och abborre, och så träffade vi företrädare för Lyckeby som testade den nya maskinen Rema Envimaxx för att rycka bort blasten från potatisen på mekanisk väg.

   Plantma-X är en av uppfinningarna som lyfts fram på ATL:s lista över de tio mest lovande svenska skogs- och jordbruksinnovationerna.
  Plantma-X är en av uppfinningarna som lyfts fram på ATL:s lista över de tio mest lovande svenska skogs- och jordbruksinnovationerna. FOTO: Mikael Marklund

  Men vi utforskade också senaste nytt kring de tio mest lovande lantbruksuppfinningarna just nu, och vad som ligger till grund för en bra maskininvestering. Kort och gott, stort som smått i en salig blandning precis som det ska vara.

  Om du har några tankar på vad vi borde fokusera på i år är du välkommen att mejla undertecknad. Gott nytt år, önskar vi på ATL Teknik.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen