Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 juni 2018

  Teknikguide till Borgeby

  Den nya digitala tekniken står i fokus under årets Borgeby Fältdagar. Men för den som gillar stora maskiner finns det också en rad nyheter som kan vara värda att ha koll på.

  Årets Borgeby-mässa har temat precisionsodling. Så räkna med att fältdagarna kommer ha ett stort fokus på drönare och satellitteknik. Mässan lockar i år över 400 utställare, varav det stora flertalet fokuserar på jordbruksteknik.

  Av utställarna har flera redan meddelat att man kommer att genomsyras av årets tema på ett eller annat sätt.

  – Precisionsodling handlar om att dela upp stora fält i mindre delar och utföra rätt åtgärder i de olika ytorna. Vi kommer att ha flera spännande företag på plats men också ett fält med vårvete där vi kommer att visa olika kvävestatus. Tanken är att man ska kunna mäta och visa de olika bestånden på plats, säger Erik Olsson, projektledare och temaansvarig.

  En rad utställare

  Under de dagliga teknikdemonstrationerna kommer en rad utställare visa spännande tekniker för precisionsodling, dels beprövade tekniker men också lösningar som befinner sig på utvecklingsstadiet.

  Bland utställarna återfinns bland annat Solvi och Dataväxt. Dessutom kommer N-sensorn att demonstreras liksom verktyg för planträkning och kvantifiering av ogräs.

  Hur stor nytta har man av precisionsodlingstekniken i dagsläget?

  – Den främsta nyttan inför kommande säsonger är kvävestyrning. Där är det bara att köra men det krävs kunskap och intresse.

  Under förseminariet den 26 juni berättar en pionjär från Nederländerna om hur han kombinerar allt från drönare till sensorer i sin odling. Under seminariet väntas han också beröra vad precisionsodlingen kan betyda för skördenivån och gårdens ekonomi.

  – Vi känner att det är ett sätt att bli resurseffektivare, både sett till vårt klimatavtryck men det är också något som gynnar lantbrukarnas gårdsekonomi. Det finns ett bredare teknikutbud än för 5-6 år sedan, och nu har det också kommit ner i kostnad, vilket gör att det är enkelt att använda på gårdarna, fortsätter Erik Olsson.

  Och medan vissa fokuserar på den digitala tekniken satsar andra på betydligt tyngre nyheter rent viktmässigt. Swedish Agro räknar med att premiärvisa sina nya Claas-lastare, Torion och Scorpion, medan Göma kommer att premiärvisa sin egenutvecklade flytgödselspridare under fältdemonstrationer.

  Men bland de tyngre nyheterna märks även premiärerna av Kubotas nya stortraktor M7172 på 170 hästkrafter och Väderstads nya breda precisionssåmaskin Tempo L 24.

  Dessutom visas Amazones nya plogar upp liksom Lemkens nya Karat 12-stubbkultivator med 23 centimeters pinndelning, som ATL tidigare har berättat om.

  – Vi kommer också ha den första Solitair 12-såmaskin, med åtta och tolv meters bredd som är två nyheter för svenska lantbrukare. När det gäller växtskydd har vi en produkt som heter Vega 12, som också är lite ny för Sverige. Den har 24 meters arbetsbredd och rymmer 4 000 eller 5 000 liter, säger Mats Jönsson, säljare på Lemken Sverige.

  Fler tekniknyheter på Borgeby:

  LÄS OCKSÅ: Ny strängläggare för höga hastigheterLÄS OCKSÅ: Väderstad utökar Tempo-serien med nya Tempo L 24LÄS OCKSÅ: Claas hjullastare får SverigepremiärLÄS OCKSÅ: Ny spridare från GT BunningLÄS OCKSÅ: Lemkens kultivator sväljer det mestaLÄS OCKSÅ: Fixa precisionsodlingen med drönare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen