Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 31 december 2017

  Teknikåret som gick

  Teknikåret 2017 präglades starkt av Agritechnica och Elmia Wood. Jättemässorna gjorde att vi fick ta del av många nyheter. Här sammanfattar vi några av höjdpunkterna.

  För finska Valtra var 2017 ett bra år. På Sima-mässan i Paris presenterade företaget fjärde generationens A-serie och visade samtidigt upp sitt nya armstöd, som ATL recenserade i samband med att vi provkörde Valtra-modellen T234. Syskonet Versu T254 med armstödet Smart Touch utsågs sedan till årets traktor under Agritechnica.

  Inför jättemässan i Tyskland passade bland annat JCB på att lansera sin största Fastrac hittills, medan New Holland och Agco spände musklerna genom att visa upp nya tröskor. I juli reste ATL till Bratislava för att spana in den nya Maxxum-traktorn från Case IH och i Tyskland tog vi del av Claas ny flaggskeppsmodell på 445 hästkrafter i Axion 900-serien.

  Trender har man också kunnat urskönja. På temat ”teknik som underlättar” valde både Vicon och Claas att presentera nya kombimaskiner som pressar och plastar in balarna helt utan nät.

  Terri överraskade

  Men det kom också nyheter som fick folk att höja rejält på ögonbrynen. På Elmia Wood överraskade Terri med att presentera en åtta-hjulig skotare, något som den småländska maskintillverkaren tidigare hade sagt att man aldrig skulle göra. Tanken är nu dessutom att skotaren ska bana väg för fler hjulmaskiner från tillverkaren.

  Svensk uppfinningsrikedom har också lyfts fram under året. Vimek visade upp en prototyp, som består av en skördare med snabbkopplande timmervagn. Och i vintras träffade vi Linda Svensson som har tagit fram Lindaplogen, en ny sidovinge för breddning och kantskärning i samband med snöröjning. Efter månader av utveckling visade även svenska EO-mapper upp en ny sattelittjänst för lantbruket som ska ge precisionsjordbruket nya möjligheter.

  Affärsnytta

  Att ny teknik ska bidra till affärsnytta är självklart, och under året har vi tittat närmare på flera tekniker för att undersöka just detta. Kalkylerna visade bland annat att det finns fördelar med att köpa en begagnad traktor framför en ny, att Weidemanns eldrivna kompaktlastare hade en bättre tioårskalkyl än dieselvarianten, och att det kan löna sig att investera i ledbelysning i stallmiljön.

  Att det helautomatiska kostallet, där tekniken tar hand om allt, inte är långt bort har vi också skrivit om. Öronmärken som mäter temperatur, kameror som upptäcker mastit och apparater som övervakar kalvningen är bara några teknikinslag som kommer att underlätta i framtidens lantbruk. Som om det inte vore nog finns det numera även rälsburna robotar som fixar allt ströarbete i stallarna. Den och alla andra artiklar som vi tipsar om här hittar ni enklast genom sökfunktionen på ATL.nu.

   Terris hjulmaskin fick många att höja på ögonbrynen på Elmia Wood.
  Terris hjulmaskin fick många att höja på ögonbrynen på Elmia Wood. FOTO: David Larsson
   Valtras smarta armstöd fick stor uppmärksamhet under året.
  Valtras smarta armstöd fick stor uppmärksamhet under året.
   Ströroboten öppnar nya möjligheter.
  Ströroboten öppnar nya möjligheter. FOTO: Hans Dahlgren
   JCB visade upp flera nyheter under året, bland annat nya Fastrac.
  JCB visade upp flera nyheter under året, bland annat nya Fastrac. FOTO: Fredrik Thunberg
   Valtra tar ett stort kliv framåt med sin användarvänliga pekskärm som från och med nu finns för N, T och S serierna. ATL provkörde under året en av de första traktorerna i Sverige med det nya armstödet och SmartTouch skärm, en Valtra T234 på 235 hästkrafter.
  Valtra tar ett stort kliv framåt med sin användarvänliga pekskärm som från och med nu finns för N, T och S serierna. ATL provkörde under året en av de första traktorerna i Sverige med det nya armstödet och SmartTouch skärm, en Valtra T234 på 235 hästkrafter.
   Vimek visade upp en ny prototyp, en kombinerad skördare med snabbkopplande virkesvagn.
  Vimek visade upp en ny prototyp, en kombinerad skördare med snabbkopplande virkesvagn. FOTO: Marcus Frennemark
   ATL var på plats när New Holland visade upp 2018 års tröskmodeller.
  ATL var på plats när New Holland visade upp 2018 års tröskmodeller. FOTO: Fredrik Stork
   Maskinmarknaden i Europa är under stark omvandling. När Kvernelandgruppen visade upp sina produktnyheter inför Agritechnica gjorde man det för första gången sida vid sida med sitt amerikanska koncernsyskon Great Plains.
  Maskinmarknaden i Europa är under stark omvandling. När Kvernelandgruppen visade upp sina produktnyheter inför Agritechnica gjorde man det för första gången sida vid sida med sitt amerikanska koncernsyskon Great Plains. FOTO: Fredrik Stork
   Bengt Samuelsson på Botans lantbruk utanför Rättvik var en av de första som investerade i den eldrivna kompaktlastaren, Weidemann 1160 eHoftrac.
  Bengt Samuelsson på Botans lantbruk utanför Rättvik var en av de första som investerade i den eldrivna kompaktlastaren, Weidemann 1160 eHoftrac. FOTO: Fredrik Stork
   Geografiska Informationsbyrån är ett Stockholmsföretag som har utvecklat den nya sattelittjänsten EO-mapper som ska ge precisionsjordbruket nya möjligheter.
  Geografiska Informationsbyrån är ett Stockholmsföretag som har utvecklat den nya sattelittjänsten EO-mapper som ska ge precisionsjordbruket nya möjligheter. FOTO: Marcus Frennemark
   Lars Mårtensson, Bromåla gård, har byggt nytt fårstall med kran i nocken.
  Lars Mårtensson, Bromåla gård, har byggt nytt fårstall med kran i nocken. FOTO: Hans Dahlgren
   Strörobot under arbete på Berte gård i Halland.
  Strörobot under arbete på Berte gård i Halland.
   Efter sex års utveckling visade Agco upp sina nya skördetröskor.
  Efter sex års utveckling visade Agco upp sina nya skördetröskor.

  Till toppen