Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 december 2018

  Hopp om framtiden när 2018 går mot sitt slut

  Teknikåret som gick bjöd på storslagna uppfinningar, nya prestandarekord men också hopp om en bättre framtid. Som alltid ger det annalkande nyåret ett bra tillfälle att blicka tillbaka för att se framåt.

  Med rubriken full gas i ny satsning inleddes teknikåret med att ATL reste till London för att titta närmare på New Hollands nya gassatsning. Efter år av spekulationer lovade företaget att sätta sin biogasdrivna traktor i produktion inom tre år.

  Under året har vi skrivit om både stora och små maskiner, och Krone hävdade åtminstone prestandarekord på det förstnämnda temat med sin nya hack som drivs fram av en motor på 850 kilowatt eller 1 156 hästkrafter.

  John Deeres bjässe, 9520RX, som vi provkörde i höstas, framstår därmed som närmast blygsam i sammanhanget. Men låt er inte förblindas. Med sina 572 hästkrafter och 26 ton är det den i särklass största traktorn som ATL har provkört, men också en av de största traktorerna på den svenska marknaden.

  Svenska uppfinningar har det också bjudits på. I höstas gjorde vi ett uppmärksammat besök hos Simon Almquist som drar fram sina grishus på släp över åkern. På så sätt slipper den unga bonden dyra investeringar i permanenta grishus, och kan på bara några minuter bredda och veckla ut sina stall med hjälp av traktorns hydraulik. Huset, som är tre meter brett i transportläge, rymmer 50 slaktfärdiga grisar i utfällt läge, och är framtaget av lantbrukaren Magnus Nyman. Han planerar nu att vidareutveckla sitt koncept.

  – Vi har sålt ytterligare två eller tre grishus i höst, och har fler intressenter på gång. Nu ska vi ta fram en helt ny modell som man ska kunna anpassa efter sitt eget behov. Det ska tillverkas i moduler och även kunna placeras ut stationärt för den som har det behovet, säger Magnus Nyman.

  En annan bondeuppfinning, Kemhatten, som ska fungera som skydd över fältbrunnarna under sprutsäsongen uppmärksammades också, liksom den nya tvåarmsskördaren Cintoc som håller på att växa fram i Västerbotten. Konceptet är framtaget speciellt för att ta ner och bunta ihop klenträd för att utvinna bioenergi.

  Alla lovande svenska tekniker gick det dock inte bra för under året. Uppmärksammade Inresol, som tillverkar sterlingmotorer som enkelt kan kopplas in till en vanlig lantbrukspanna för att utvinna elektricitet, var ett av företagen som begärdes i konkurs under året.

  Under året presenterade Sampo tre nya skogsmaskiner i den övre storleksklassen. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Men det är inte bara i Sverige som det händer grejer. På andra sidan Östersjön presenterade Sampo Rosenlew en ny skördare och två nya skotare i den övre storleksklassen.

  Att uppfinningsrikedomen är stor i vårt östra grannland visade även Markku Weckman, som på Borgeby fältdagar visade upp det elektriskt drivna redskapet Weed Cutter som slår av tistlar och annat ogräset med hjälp av kedjor.

  20 år efter att den första mjölkningsroboten installerades i Sverige lanserade dessutom både De Laval och Lely nya modeller med större träffsäkerhet.

  Och på tal om träffsäkra innovationer så lämnade också tyska Seleggt ett tydligt avtryck med sin nya maskin som automatiskt könsbestämmer och sorterar ut alla ägg som har förutsättningar att bli värphöns.

  New Holland kommer till en början att integrera gastekniken i en modell som motsvarar dagens T6:a. Men efter det planerar ägaren CNH att lansera drivlinan i fler modeller och maskiner, även utanför CNH-gruppen.Läs mer här.

  Krones Big X 1180 beskrivs som världens kraftfullaste lantbruksmaskin. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Tvåarmskonceptet Cintoc är framtaget speciellt för att avverka och bunta ihop i klenträdsbestånd. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Finska Weed Cutter är ett nytt maskinkoncept som slår av ogräset med hjälp av eldrift och kedjor. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Att självgående foderblandare kan spara både tid och pengar, visade ATL i våras när vi träffade tre bröder som har satsat på tekniken. Klicka här för att läsa mer.

  Många företagsreportage har det blivit. Sofie och Mattias Sonesson har inför säsongen valt att satsa på något så udda som en ny strängläggare.Klicka här för att läsa mer.

  Axial Flow 250-serien är den nya serien premiumtröskor från Case IH. Modellen 9250 toppar med 638 hästkrafter och en spannmålstank på 14 400 liter. Klicka på bilden för att läsa mer.

  I samband med första vallskörden tittade vi närmare på Group Andersons självlastande balvagn. Klicka här för att läsa mer.

  Nya gristoan från Big Dutchman visades upp på Eurotier och är byggd som ett rullande band. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Många nya traktormodeller har det blivit. Bland annat presenterade Zetor en ny Crystal under året. Klicka på bilden för att läsa mer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen