Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 maj 2018

  Tebbe – en vågad universalspridare

  Kristianstad

  Tebbes universalspridare sticker ut i premiumsegmentet tack vare förmågan att hantera styrfiler men framför allt genom vågcellerna som väger materialet kontinuerligt – en kombination som gör det möjligt att variera gödselgivan över fältet med stor precision.

  – En sak som jag uppskattar väldigt mycket med den här spridaren är att man kan öppna bakluckan hydrauliskt. Det underlättar väldigt mycket när man kör stopp eller får in för mycket halm, säger Anders Nordgren som kör en av de första Tebbespridarna med vågceller i Sverige.

  På displayen i hytten ställer han in önskad giva och spridningsbredd. Men det är också härifrån som han öppnar bakluckan och backar utgödslingsbandet om något fastnar.

  – Det gör att man slipper gå ut och dra i det med händerna. Det är inte ofta man behöver gå ut och reda ut ett stopp, säger han.

  ”Lättmanövrerat”

  För Anders Nordgrens uppdragsgivare, Grahns maskintjänst, vägde vågcellerna tungt i valet av spridare, eftersom det gör att man kan få en väldigt exakt giva. Än så länge finns det få modeller på marknaden som mäter materialet kontinuerligt, men flera tillverkare är på gång.

  Anders Nordgren beskriver systemet som lättmanövrerat med enkla start- och stoppfunktioner som påminner lite om en videoapparat.

  – Vågsystemet underlättar väldigt mycket. Utan det här systemet blir givan inte så exakt, och man ser när det börjar ta slut i baljan. Här vet man hela tiden vad man lägger ut, och det är ett bra sätt att kunna garantera en exakt giva till lantbrukarna.

  Kan ge miljövinster

  Men framför allt gör teknikkombinationen med styrfiler och kontinuerlig vägning av materialet att det är möjligt att variera givan med större precision än tidigare. Det innebär att man kan ta sin markkartering och ställa in att man vill sprida 10 ton hektaret i ett visst område och 20- eller 30 ton i ett annat.

  Ur miljösynpunkt uppstår också stora fördelar eftersom det blir enklare att styra gödselgivan på ett sätt som kan minska läckaget till sjöar och vattendrag. Systemet är dessutom framtidssäkrat i den bemärkelsen att det går att dokumentera vad man har spridit och var.

  – Kommunerna kommer ställa högre och högre krav, och vill man köra slam så finns det stora fördelar att kunna dokumentera var man har kört ut det och hur mycket. Speciellt om det skulle finnas tungmetaller i slammet eller i askan, säger Per-Åke Hellström, produktchef hos återförsäljaren Lantmännen Maskin.

  Under färd tar styrdatorn till och med hänsyn till om det är mycket halm i spridningsmaterialet. Fastgödsel är traditionellt ett svårbedömt spridningsmaterial eftersom den skiljer i densitet, halminblandning och beroende på hur bränd den är, poängterar Per-Åke Hellström.

  Han ser i grunden att produkten vänder sig till alla som kör fastgödsel.

  – En vågmaskin är en stor investering, och man bör köra mycket för att räkna hem dem. Men kraven kommer att komma att vi ska kunna logga vad vi har kört ut och kunna bevisa att vi har kört ut detta. Det är där framtiden ligger, säger han.

  Fakta: Tebbe MS 140

  Kapacitet: 14 kubikmeter / 10 ton.

  Teknik: Vågceller som sitter på varje axeltapp och i anslutning till draget gör baljan till en egen vågskål. Under färden pratar vågarna med datorn och projicerar resultatet på skärmen med ett tons felmarginal på en 40 tons giva.

  Vågcellerna är tillval, liksom kantspridningsutrustningen och förhöjningarna som ska möjliggöra transporter upp till 17 kubikmeter. Ekipaget på bilden har ett listpris på 840 000 kronor och är utrustat med 650/65/38-hjul som standard, vilket ska bidra till lägre markpackning. Vid behov går det att välja däcktyper upp till 800 millimeter.

  LÄS OCKSÅ: Två nya storspridare från SamsonLÄS OCKSÅ: Ny spridare från GT BunningLÄS OCKSÅ: Så ökar du komforten med eftermonterad ISO-bus

  Till toppen