Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 14 november 2019

  Mobil brandsläckare till traktorn

  Hannover

  Fields Fireman, eller fältbrandmannen på svenska, är en mobil brandsläckare med tillhörande slang som monteras fram på traktorn.

   Fields Fireman är en mobil brandsläckningstank som utvecklas i Ungern.
  Fields Fireman är en mobil brandsläckningstank som utvecklas i Ungern. FOTO: Fredrik Stork

  Tanken drivs hydrauliskt, och har en kapacitet på 650 liter. I dag är utrustningen byggd för vatten. Men en kemikaliebaserad variant kommer nästa år.

  Vid maximalt tryck kan släckutrustningen tömma tanken på 15 minuter, men självklart finns det också möjlighet att reglera ner trycket för att spara på vattnet.

  Bakom produkten ligger ett gäng ungerska lantbrukare som har utvecklat släckutrustningen under fem års tid, och som nu känner sig mogna att lansera produkten på marknaden. I första hand ser de att utrustningen kan användas i samband med brandkritiska moment som tröskning och balpressning.

  Intressant för skogsbruket

  Men praktiska användningsområden uppenbarar sig självklart också inom skogsbruket som har många brandkritiska moment. Här kan traktordrivna ekipage enkelt utrustas redan i dag, och med enkla modifieringar kan det även gå att utrusta andra typer av skogsmaskiner för den som vill det.

  Slangen med tillhörande munstycke är i det här fallet 20 meter lång med möjlighet till fem meters förlängning.

  Beroende på hur man arbetar med frontvikter kan tanken, som fullastad väger 1 200 kilo, också användas som ersättning till dessa. Dessutom kan utrustningen, enligt företaget, även användas för att tvätta av maskinerna innan de lämnar fältet.

  Mer från Agritechnica 2019Fendt 942 Vario årets traktorLemken visar ny spruta och en rad andra nyheterHär är traktorn som kan drivas på elJohn Deere tror på en framtid som går på elVäderstads storharv lockade den svenska publikenMFs koncepttraktor tar avstamp i månlandningenSnabbare och enklare med Hardis premiumsprutaHär är vinnarna i Machine of the YearGlyfosat och miljö i fokus på Agritechnica

  Relaterade artiklar

  Till toppen