Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 november 2018

  Swed-Trac – traktortillverkaren som fick det tufft

  Historien om Swed-Trac berättar om pionjäranda när det inte längre fanns någon svensk traktortillverkare. Men också om en tuff marknad, kritiserade banklån, kriser och kapital från en löntagarfond.

  Serietillverkningen av Swed-Trac modell I började i mars 1985 och Dagens Nyheter rapporterade om händelsen. Traktorn beskrevs som ett hopkok av det bästa från konkurrenterna och egna uppfinningar. Konstruktören Ingemar Pihlgren uttalade sig om att man tagit fram en produkt som var anpassad till marknaden. Under fem år hade traktorn växt fram i samarbete med lantbrukare. Målet var att bygga 50 traktorer under första året. För 1986 var målet 150 Swed-Trac och ett trettiotal nyanställningar.

  När Bil-Expressen besökte traktorfabriken utanför Arvika i Värmland på hösten 1985 fanns fabriken i en gammal ladugård som tidigare haft plats för sex mjölkkor. Man tillverkade en traktor i veckan och hade tio anställda. Ägare till verksamheten var bröderna Pihlgren. Ingemar, Kjell och Åke. Till Swed-Tracs fördelar nämndes att den var den enda svensktillverkade traktorn. Volvo BM hade ju lämnat över till Valmet.

   Swed-Trac modell II presenterades på Svenska mästerskapen i plöjning 1985.
  Swed-Trac modell II presenterades på Svenska mästerskapen i plöjning 1985. FOTO: ARKIVBILD

  Affärsidén var att man med en hantverksmässig och småskalig procedur kunde skräddarsy en traktor åt köparna som dessutom var tillverkad i Sverige. Men det fanns orosmoment. Traktormarknaden i Sverige var på botten och Swed-Trac var inte en billig traktor. I media blev man ofrivilligt indragen i ett bankbråk. Dagens Industri skrev i december 1985 att Bankinspektionen polisanmält VD:n för Westra Wermlands Sparbank för osant intygande.

  Läs också del 1: ”Swed-Trac – traktorernas Formel 1”

  Banken hade lånat ut 33 miljoner kronor till traktortillverkaren och senare, enligt Bankinspektionen, lämnat osanna uppgifter runt affären. Enligt artikeln var det dock bara 7-8 miljoner kronor som lånats ut till Pihlgrens Traktor AB. Resten av pengarna hade gått till en annan verkstad som de anställda köpt ut och 16-18 miljoner var lån till kunder man gått i borgen för.

   Serietillverkningen av den första modellen av Swed-Trac påbörjades i mars 1985. Traktorerna monterades ihop i en gammal ladugård.
  Serietillverkningen av den första modellen av Swed-Trac påbörjades i mars 1985. Traktorerna monterades ihop i en gammal ladugård. FOTO: ARKIVBILD

  Traktortillverkaren hade varit nära konkurs men räddats av banklånet. Då investerade Mellansvenska löntagarfonden fem miljoner kronor. Fondens VD förklarade att traktorfirman var en ”riskabel men intressant investering med stor vinstchans”. Pihlgrens Traktor AB satsade vidare, skaffade större lokaler och tog fram en prototyp till Boliden Mineral som de hoppades skulle bli en ny storkund.

  I augusti 1986 kunde man i Dagens Industri läsa att traktortillverkaren hamnat i en akut kris och ställt in sina betalningar. Marknaden hade visat intresse för Swed-Trac men stora produktionsstörningar hade uppstått. Löntagarfondens VD kunde ändå tänka sig att investera ytterligare en miljon om man hittade en lämplig partner som kunde utveckla verksamheten.

  Konkurs – men den svenska traktorn återuppstår

  I november 1987 kunde man läsa att Pihlgrens Traktor AB gått i konkurs på hösten 1986. Men historien om Swed-Trac slutade inte där. Hela boet efter Pihlgrens Traktor hade tagits över av bolaget Swed-Trac AB som bildats på sommaren 1987. Köpare var UJ Trading i Lindesberg. Minoritetsägare var bröderna Pihlgren. Nu skulle Doroverken i Dorotea tillverka traktorn.

  Planen var att ta fram nya provtraktorer av 1988 års modell. Av den sista modellen kom det dock bara ut två halvfärdiga produkter. Två köpare fick montera ihop traktorn själva. Sverige hade förlorat ännu en traktortillverkare.

  En artikel i Dagens Industri från 1993 berättar om sviterna efter att ”traktorfabriken Swed-Trac” i Arvika gått i konkurs. Westra Wermlands Sparbank förlorade mellan tio och tretton miljoner kronor i samband med krediten. Bankens kontrollsystem fick stramas upp.

   Swed-Trac marknadsfördes som den enda svenska traktortillverkaren. Men historien om Swed-Trac blev kort och tillverkningen kantades av svårigheter.
  Swed-Trac marknadsfördes som den enda svenska traktortillverkaren. Men historien om Swed-Trac blev kort och tillverkningen kantades av svårigheter. FOTO: Niklas Larsson

  Läs också del 1: ”Swed-Trac – traktorernas Formel 1”

  Swed-Trac – en svensk traktorhistoria:

  Mars 1985: serietillverkning av Swed-Trac börjar.

  Februari 1986: Mellansvenska löntagarfonden investerar i traktortillverkningen

  Augusti 1986: akut kris och inställda betalningar.

  Hösten 1986: konkurs för tillverkaren Pihlgrens Traktor AB.

  Sommaren 1987: ett nytt bolag, ”Swed-Trac AB”, bildas som ska utveckla en ny modell till 1988. Det blev två halvfärdiga traktorer.

  Antal tillverkade av Swed-Trac

  Modell I: 30 stycken, 1985-1986 (Ursus hytt, Scania DN 8 motor)

  Modell II: 26 stycken, 1986-1987 (Klippan hytt, Scania DN 8 motor)

  Modell III: 2 stycken, 1988 (Klippan hytt, Scania DN9/DSI9 motor)

  Priser på traktormarknaden i Sverige 1986

  URSUS 1204 Turbo, 258 000 kronor (Polen)

  CASE-IH 1455 XL4, 337 900 kronor (Tyskland)

  MF 2725/4, 345 000 kronor (Frankrike)

  FORD TW 25 4WD, 374 000 kronor (Belgien)

  VALMET 2105, 381 600 kronor (Sverige)

  Fiat 160-90 DT, 383 100 kronor (Italien)

  SWED-TRAC DN 8, 426 000 kronor (Sverige) (ca 879 000 kronor i dagens penningvärde)

  JOHN DEERE 4650, 500 500 kronor (USA)

  MB Trac 1500, 525 315 kronor (Tyskland) Källa: Lantmannen

   Den här traktorn blev en av 26 stycken modell II. Traktorn hade många finesser men var ganska dyr i inköp.
  Den här traktorn blev en av 26 stycken modell II. Traktorn hade många finesser men var ganska dyr i inköp. FOTO: Niklas Larsson

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen