Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 31 oktober 2016

  SVT ignorerar drönardomen

  Sveriges Television fortsätter att använda drönarkameror trots domen - men ATL avvaktar.

   Sveriges Television fortsätter att använda drönarkameror trots domen - men ATL avvaktar.
  Sveriges Television fortsätter att använda drönarkameror trots domen - men ATL avvaktar.

  För ett par veckor sedan kom den prejudicerande och omdiskuterade domen i Högsta förvaltningsdomstolen som innebär att en drönare med kamera räknas som övervakningskamera och därmed är tillståndspliktig enligt kameraövervakningslagen.

  Ett tillstånd från länsstyrelsen som för näringsidkare är extremt svårt att få.

  Yttrandefrihetslagen

  I samband med domen sa Ulf Johansson, programchef på Sveriges Television, till ATL att den innebär stora konsekvenser för dem och att företagsledningen nu skulle låta juristerna analysera utslaget.

  Nu har svaret kommit.

  Sveriges Television ignorerar domen – och arbetar vidare med drönarkameror.

  I ett inlägg som publicerades på SVT:s intranät i helgen slår man fast att ”SVT Juridik och SVT Produktion tagit ett snabbt beslut om att fortsätta sin produktion och inte vidtar några åtgärder just nu”.

  Anledningen är att Sveriges Television menar att Yttrandefrihetsgrundlagen står över domen.

  Förtydligande mail

  I ett mail till journalisten Emanuel Karlsten på Breakit vidareutvecklar SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand:

  ”Vår bedömning är givetvis att vi inte bryter mot lagen utan att lagen i denna del inte är tillämplig på vår publicistiska verksamhet bla då ygl (Yttrandefrihetsgrundlagen reds. anm.) är överordnad och lagen inte riktar sig mot ordinarie tv-produktion.

  Som Emanuel Karlsten uttrycker det:

  ”SVT utgår från att domen, som gällde en enskild fotograf, inte gäller dem, eftersom SVT har skydd av yttrandefrihetsgrundlagen genom sitt utgivarbevis, och sysslar med tv-produktion”.

  Redan i helgen har SVT använt drönare i direktsändningar.

  ATL väntar med att publicera

  Redaktioner runt om i landet har tagit ställning till hur de ska hantera drönardomen i Högsta förvaltningsdomstolen.

  – Vi på ATL har ingen egen drönare men fram till nu har vi publicerat bilder som vi har köpt in. Vi har bestämt oss för att följa frågan noga så att vi kan fatta ett välgrundat beslut. ATL vill inte bryta mot lagen och innan vi vet vad lagen innebär så väntar vi med att publicera drönarbilder som har tagits efter det att domen föll, säger Annika R Hermanrud ansvarig utgivare för ATL och ATL.nu.

  Läs mer: Sjöräddare: Drönare sparar livLäs mer: ”Då är det okej att fota med drönare i Sverige”Läs mer: Domen hot mot drönare i lantbruketLäs mer: Justitieministern: Lagen behöver ses överLäs mer: Dom i går: Drönarfotografering förbjuds i SverigeLäs mer: Drönardomen kan ödelägga en hel bransch

  Relaterade artiklar

  Till toppen