Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 mars 2020

  Sverigepremiär för ny robot

  I vår kommer en solcellsdriven robot att sköta sådd och ogräsrensning i ekologiska sockerbetor på Österlen i Skåne. Det är Stora Juleboda gård som just nu installerar systemet.

   Stora Juleboda blir en av de första i Europa som investerar i den nya så- och radrensningsmaskinen Farmdroid.
  Stora Juleboda blir en av de första i Europa som investerar i den nya så- och radrensningsmaskinen Farmdroid. FOTO: Farmdroid

  Runt den 10 april väntas gården komma igång med sådd av ekologiska sockerbetor med sin nya Farmdroid, en helt autonom danskutvecklad jordbruksrobot.

  – Vi håller på att montera basstationer för korrektionssignal till autostyrningen. Sedan kommer själva maskinen runt första april, säger Marcus Callenbring, odlingsansvarig på gården.

  Lantbruket är en av Sveriges största Krav-certifierade äppelodlingar, men man har också en hel del ekologisk växtodling. Betodlingen kommer alltså i år att till stor del ske utan bemanning och utan fossilt bränsle med hjälp av roboten.

  – När den sår betorna sår den 20 hektar på fyra dagar. Efter det gör den en ogräsharvning där den harvar hela området och efter det börjar den rensa i raderna. Den vet ju exakt var varje planta är.

  Senare är också tanken att den ska ta hand om rapsodlingen. Då ställer man om radavståndet till 25 centimeter.

   Roboten drivs helt av den påmonterade solcellen som sedan laddar ett litet tillhörande batteri i maskinen.
  Roboten drivs helt av den påmonterade solcellen som sedan laddar ett litet tillhörande batteri i maskinen. FOTO: Farmdroid

  Går redan att köpa

  Farmdroid drivs helt och hållet av energi från solpaneler och har ett batteri som laddas så länge solen är uppe. Vikten ligger på omkring 700 kilo, vilket minskar markpackningen jämfört med en traktor. Andra fördelar man ser är besparingar i både arbetstid och bränsle, med minskad klimatpåverkan som följd.

  Förra året rullade ett antal Farmdroider i fälttester i Danmark, och redan nu säljs produkten alltså kommersiellt. Marcus Callenbring är inte orolig över att vara för tidigt ute.

  – Nej, de körde den ju som prototyp i Danmark förra året. Det fanns en del problem och det kommer säkert att finnas en del problem i år också. Det brukar vara det med ny teknik. Men vi är så glada att den här typen av teknik kommer, så vi vill verkligen främja de företag som jobbar med det.

  Han hoppas också på liknande teknik till fruktodlingar. Gården har permakultur i sina äppelodlingar, alltså motsatsen till monokultur. Det innebär att det i äppelodlingarna finns en massa andra grödor, främst andra frukt- och bärväxter men också potatis.

   Maskinen är utvecklad för att så och radrensa sockerbetor.
  Maskinen är utvecklad för att så och radrensa sockerbetor. FOTO: Farmdroid

  Klarar 20 hektar i taget

  För att robotiserad ogräsrensning ska fungera där krävs hög precision på systemen.

  – De skulle kunna rensa i raderna där också. Nu har vi mobila hönsstall som vi flyttar runt. De är bra på att hjälpa till med ogräs, så vi har kunnat minska traktorkörningen ganska mycket redan. Men jag tror det hade varit bra med robotar där.

  Farmdroid som man nu satsar på för växtodlingen klarar 20 hektar. Först koncentrerar den sig på 20 hektar sockerbetor och sedan 20 hektar raps. Enligt tillverkaren ska den gå att räkna hem på två år men det beror naturligtvis på många faktorer. Marcus Callenbring räknar med att det tar minst dubbelt så lång tid.

  Farmdroid är i nuläget främst anpassad för sockerbetor, foderbetor och raps, men Marcus Callenbring utesluter inte att den kan jobba med fler grödor i framtiden.

  – För själva såmaskinsdelen håller de på att göra så den ska passa andra kärnor.

  FAKTA: Farmdroid

  Arbetsbredd: 3 meter

  Radavstånd: variabelt i steg om 25 cm

  Kapacitet: 20 hektar

  Max lutning: 8 grader (beroende på jordtyp)

  Effekt solpaneler: 1 kW

  Kapacitet batteri: 2,4 kWh

  Hastighet: 0,5-1 km/h

  Vikt: < 700 kg

  Kommunikation: GSM

  Byggmaterial: rostfritt stål och kolfiberarmerad plast

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen