Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 oktober 2018

  Sverige viktigaste marknad för nya Pöttinger-pressen

  Jönköping

  Österrikiska Pöttinger ser Sverige som sin viktigaste marknad för sitt balpressortiment, och på Elmia visar företaget upp sin nya kombipress Impress.

   Sverige är en viktig marknad för den nya Pöttinger-pressen.
  Bild 1/3 Sverige är en viktig marknad för den nya Pöttinger-pressen. FOTO: Fredrik Stork
   Sverige är en viktig marknad för den nya Pöttinger-pressen.
  Bild 2/3 Sverige är en viktig marknad för den nya Pöttinger-pressen. FOTO: Fredrik Stork
   Maskinens knivsystem hör till nyckelfunktionerna på maskinen.
  Bild 3/3 Maskinens knivsystem hör till nyckelfunktionerna på maskinen. FOTO: Fredrik Stork

  I Pöttingers sortiment ingår pressar som skapar balar i dimensionerna 1,25-, 1,45- och 1,85 meter, varav de två förstnämnda varianterna också finns i kombi-utförande. Än så länge pressar maskinen balarna med ett överdrag av både nät och plast, men en kombipress som jobbar med enbart plast ska vara under utveckling.

  – Den svenska marknaden är vår viktigaste för stunden. Vi har åtta maskiner i Sverige men det kommer att bli fler, och vår näst viktigaste marknad är Norge, säger Marko Hoppe, som är serviceansvarig för Pöttinger i Sverige och Norge.

  Pressarna byggs och utvecklas av Pöttinger i Österrike, och kan opereras via Isobus, och tack vare att sträckfilmsmagasinet fälls ner hydrauliskt ska filmbytet gå både snabbt och enkelt, enligt företaget.

  Högre baldensitet

  En annan nyckelfunktion är maskinens knivsystem som består av 32 knivar med individuellt skydd på varje kniv, och som har en teoretisk snittlängd på 36 millimeter på hela bredden. Detta banar i sin tur väg för högre baldensiteter, och därigenom färre pressade balar och lägre transport- och förvaringskostnader, enligt Pöttinger.

  Varför Sverige och Norge har utvecklats till den viktigaste marknaden för företagets pressar är en bra fråga, men antagligen hör det ihop med det nordiska klimatet, fortsätter Marko Hoppe.

  – Jag tror det hör ihop med att många lantbrukare måste ha en egen balpress eftersom man inte har lika lång tid på sig att pressa sina balar i Sverige på grund av vädret, och det gör att man inte kan förlita sig på entreprenörer, säger han.

   

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen