Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 januari 2019

  Moving floor rullar ut sin grisbox

  Efter år av utveckling har gotländska Moving floor nått målet som allt började med en gång i tiden – att utveckla en grisbox som rengör sig själv med hjälp av rullande band-principen. Nu är boxen klar för lansering och gästerna står på tur från när och fjärran för att se hur den fungerar i praktiken.

   Boxen är fem meter lång i standardutförande och rullbandet är byggt för att täcka hela utrymmet. Som tillval finns även den egenutvecklade automatiska ströaren som vandrar på en träräls.
  Boxen är fem meter lång i standardutförande och rullbandet är byggt för att täcka hela utrymmet. Som tillval finns även den egenutvecklade automatiska ströaren som vandrar på en träräls. FOTO: Josef Eliasson

  – Vi har upplevt en god respons på den svenska grismarknaden av dem vi har haft kontakt med, säger Katja Lindvall, vice VD och dotter till grundaren Tommy Lindvall som gick bort för några år sedan.

  Företaget startades med visionen att ta fram ett självrengörande grisgolv. Men vägen dit har varit lång sedan upphovsmakaren Tommy Lindvall började skissa på sin idé för 23 år sedan, och i stället valde företaget att lansera utgödslingsboxar för kalvar och större nötkreatur.

  Utmaningen: Hitta oaptitligt golv

  Den främsta utmaningen har varit att hitta en golvmatta som grisarna inte vill äta upp, och det har företaget nu lyckats överbrygga med nya materialval. Plastmattan i grisboxen är patenterad, men liknar i stora drag många av de mattor som används i konventionella stallar i dag.

   I stället för en visningsgård vid Arlanda har Moving floor sett ett stort värde i att anlägga sin första installation nära basverksamheten på Gotland där allt började. Dit reser nu besökare från när och fjärran för att studera de nya grisboxarna. Här syns VD Peg Söderberg.
  I stället för en visningsgård vid Arlanda har Moving floor sett ett stort värde i att anlägga sin första installation nära basverksamheten på Gotland där allt började. Dit reser nu besökare från när och fjärran för att studera de nya grisboxarna. Här syns VD Peg Söderberg. FOTO: Josef Eliasson

  På Gotland har företaget nu byggt upp en visningsverksamhet som kan ta emot både svenska och utländska besökare via smittskyddsslussar. Inom ramen för verksamheten, som delvis har finansierats genom ett statligt innovationsprojekt, kommer även Gård och Djurhälsan att studera djurens välbefinnande och göra egna miljömätningar.

  – Det vi ser nu när vi för ut gödslet ungefär varannan timme är att vi får mellan 0,2 till 0,7 ppm (miljondelar) ammoniak i luften, och enligt experten som utför mätningarna brukar ett vanligt grisstall ligga runt fem till åtta ppm, så det är väsentligt lägre än i ett konventionellt stall. Vi ser stora effekter av att föra ut gödseln kontinuerligt eftersom det bidar till minskade utsläpp av ammoniak i luftmiljön.

  Intresset är stort

  Flera kinesiska delegationer har redan varit på besök, och fler är planerade. Katja Lindvall bedömer intresset som stort.

  – Det är långa ledtider i vår bransch, men vi har redan ett grisstall i Kina som är klubbat och klart och som går i gång nu under våren. Vi har jobbat parallellt med detta och har testat den här mattan i över fem år för att se att den ska hålla för grisarna.

  Vid sidan av den förbättrade luftmiljön för djur och stallpersonal, finns även förhoppningar att minska eventuella smittorisker genom den kontinuerliga utgödslingen.

   De självrengörande grisboxarna kan även vara vattenbesparande. I länder som förbrukar upp mot 170 liter vatten per gris och dag enbart för tvätt av stallarna, ser Moving Floor att deras lösning kan göra stor skillnad.
  De självrengörande grisboxarna kan även vara vattenbesparande. I länder som förbrukar upp mot 170 liter vatten per gris och dag enbart för tvätt av stallarna, ser Moving Floor att deras lösning kan göra stor skillnad. FOTO: Josef Eliasson

  – I kalvboxen, som är väldigt lik vår grisbox även om den skiljer sig i materialval, kan vi se en ökad tillväxt på 20 till 30 procent på grund av att djuren håller sig friskare. Så vi ser att ökad hygien ger en ökad lönsamhet, vilket är viktigt i den här branschen som är så pressad, säger Kajsa Lindvall.

  – Värt att tillägga i tider där många lantbrukare är väldigt pressade är också att vi ser stora möjligheter med våra moduler eftersom de står på ben. 60 procent av våra nuvarande kunder väljer att sätta in dem i gamla kalvstallar för att kunna renovera upp dem på ett kostnadseffektivt sätt och automatisera på ett område som historiskt har varit väldigt trögjobbat.

  Tror på enkelhet

  Nyligen fick Moving floor också en konkurrent i Big dutchman som är på väg att lansera en likande produkt för grisar. Men till skillnad från konkurrenten som även separerar urin från större fraktioner tror Moving floor mer på enkelheten i att lansera en produkt som tar hand om allt utan separering. Konkurrensen räds man inte.

  – Vi har länge varit ensamma på grund av våra breda patent, och det är på gott och ont som man driver marknaden framåt helt själv. Därför kan det vara positivt med en liknande applikation.

  Vad blir nästa djurslag?

  – Vi vill så klart gärna komma in i fler industrier och tror att det finns ett stort behov att öka hygienen på många marknader. Vi har fått förfrågningar på till exempel hästar men tror att vi gör större skillnader i verksamheter där man använder mycket antibiotika. Först måste vi fokusera helt på gris och nöt, men våra patent täcker alla djurslag.

   Katja Lindvall, vice VD.
  Katja Lindvall, vice VD. FOTO: Josef Eliasson

  Grisboxen

  Boxbandet är tio meter långt och rengörs i intervaller varannan timme, vilket innebär två totala rengörningar per dygn. Som tillval finns även ett nytt egenutvecklat automatiskt strösystem som vandrar på en träräls ovanför boxarna. Eftersom boxarna skrapas av i intervaller och strös automatiskt ska även grisarnas bökningsinstinkt tillgodoses. Boxarna kan sedan kopplas till flera utfodringssystem på marknaden. Något riktpris är ännu inte satt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen