Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 november 2017

  Svensk salixteknik säljer som smör

  Från Skurup till Gobiöknen, svensk salixteknik erövrar världen. Gunnar Henriksson har levererat sitt första skärbord till Kina. Ytterligare sju skeppas i väg nästa år, om planerna går i lås.

  Henriksson Salix AB, HSAB, har jobbat med salix och teknik för salixodling i ett par decennier. Sverige är pionjär både när det gäller teknik och odlingsmaterial, men det är utomlands som intresset är störst.

  Gunnar Henriksson, som driver HSAB tillsammans med sin syster Annika Henriksson, är nyss hemkommen från en givande Kinaresa. Skärbordet som demokördes under besöket såldes direkt. Ytterligare två bord är sålda för leverans under våren och han fick option på fem till som ska skickas i väg nästa höst.

   Gunnar Henriksson introducerar HSAB:s skärbord i Kina.
  Gunnar Henriksson introducerar HSAB:s skärbord i Kina. FOTO: Anders Lindkvist

  – För oss är det här riktigt stort. Det var vårt tjugonde skärbord som jag lämnade i Kina. Och nu har vi ytterligare sju på gång nästa år, säger Gunnar Henriksson, som legotillverkar maskinerna hos en mekanisk verkstad i Skurup.

  Satsar i Gobiöknen

  Kina satsar rejält på salix. I Gobiöknen i nordvästra Kina har 1,5 miljoner hektar planterats med salix. Syftet med odlingen är inte i första hand energiproduktion utan att stoppa öknens utbredning. Gobiöknen har ett extremt klimat där temperaturen svänger mellan 40 grader kallt på vintern och 40 grader varmt på sommaren samtidigt som nederbörden är väldigt blygsam, berättar Gunnar Henriksson:

  – Salixen planterades för 20 år sedan. Den har vuxit dåligt, men nu är det dags att börja skörda.

   John Deeres personal i Kina monterar skärbordet på exakthacken.
  John Deeres personal i Kina monterar skärbordet på exakthacken. FOTO: Anders Lindkvist

  Han tror att skörden kommer att ligga runt tio ton torrsubstans per hektar. Det är mindre än hälften av vad en bra salixodling i Sverige ger.

  HSAB gör affären med John Deere i Kina och det är på JD:s exakthackar i 8000-serien som skärborden ska monteras. Förra vintern testades maskinkombinationen på skånska fält under överinseende av internationella JD-funktionärer. Redan då hoppades HSAB på en Kinaaffär; företaget har fått stöd från Energimyndigheten för att jobba med export av salixteknik.

   Liu Yang Qin är chef för John Deere i Inre Mongoliet och köpare till skärborden.
  Liu Yang Qin är chef för John Deere i Inre Mongoliet och köpare till skärborden. FOTO: Anders Lindkvist

  Kolkraften ska ersättas

  Satsningen gav resultat. John Deeres kunder kan nu beställa exakthacken förberedd för salixskörd och för montering av skärbordet från Skurup.

  Kina är inne i en fas där kolkraft ska ersättas av andra, miljövänligare energikällor. Salixflisen ska användas på värmeverk, men en del ska också förädlas till pelletts innan eldning.

  – Kina är otroligt kolberoende. Vi körde på en motorväg där vi mötte en trailer fullastad med kol var sjätte sekund. Ändå sa mina kinesiska värdar att det var ännu tätare mellan lastbilarna för några år sedan, säger Gunnar Henriksson.

  Ser ingen risk

  Kinesiska företags intresse för västerländsk teknologi har ibland resulterat i billigare kopior på marknaden. Gunnar Henriksson ser inga sådana risker:

  – Nej, det är alldeles för små serier för att det ska vara intressant.

  LÄS OCKSÅ: Maskinkostnaden dök när plogen skrotadesPREMIUM: Nu blir det enklare att skörda salix

  Henriksson Salix AB, HSAB

  Bolaget konstruerar, bygger och marknadsför maskiner för salixodling. Utöver skärbordet, som kan beställas även till Claas och Krones exakthackar, marknadsförs skördemaskiner, som tar salixen som ”billets” (15-30 centimeter långa pinnar) samt planteringsmaskiner.

  HSAB har också egna odlingar av salix samt handlar med salixflis.

  I februari kommer företaget att arrangera fältdagar i Skåne med demonstration av salixskörd och billetplantering.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen