Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 juli 2017

  Svensk maskintillverkare vinnare i öst

  Den ryska matboomen gynnar svenska Väderstad. "Vi säljer för cirka 150 miljoner kronor per år till Ryssland och lika mycket till Ukraina", säger Väderstads vd Jan Engfeldt.

   Världsrekord som säljer. I april sådde en maskin från Väderstad 502 hektar på 24 timmar och satte nytt världsrekord. Bra resultat på stora arealer är ett försäljningsargument som fungerar i Ryssland.
  Världsrekord som säljer. I april sådde en maskin från Väderstad 502 hektar på 24 timmar och satte nytt världsrekord. Bra resultat på stora arealer är ett försäljningsargument som fungerar i Ryssland. FOTO: Börge Nilsson

  I fjol var Ryssland åter den femte största marknaden för Väderstads lantbruksmaskiner. Därmed är bolaget tillbaka till den försäljning det hade 2013, året innan Ryssland annekterade ukrainska Krim.

  Sanktionerna från väst fick den ryska rubeln att störtdyka och all import blev mycket dyrare.

  – Men vi kom igen redan 2015 och förra året gick det väldigt bra för oss, säger Jan Engfeldt.

  Om rubelfallet var ett avbräck så är det ryska förbudet mot viss livsmedelsimport en fördel. För att öka självförsörjningen har ryska staten infört mycket generösa bidrag och lån för den som investerar i jordbruk.

  ”Uppdämt behov”

  Men det är inte hela förklaringen.

  – Det finns pengar i Ryssland och det finns ett uppdämt behov. Våra produkter passar bra på deras stora arealer där maskinerna verkligen får jobba. De vill ha utrustning som klarar tuffa förhållanden.

  LÄS OCKSÅ: Mjölk och spannmål – här är vinnarna och förlorarna av ryska handelsembargot

   Ifjol var Ryssland åter den femte största marknaden för Väderstads lantbruksmaskiner.
  Ifjol var Ryssland åter den femte största marknaden för Väderstads lantbruksmaskiner. FOTO: Börge Nilsson

  Storsäljare är de större versionerna av såmaskinen Rapid och Top down för jordbearbetning. I Sverige kan en såmaskin gå 300 hektar på en säsong, i Ryssland mer än tio gånger så mycket.

  Sedan Väderstad etablerade sitt dotterbolag i Ryssland 2007 har de sett två tvära imbromsningar, finanskrisen 2008 och sanktionerna 2014, med perioder av stark tillväxt däremellan.

  – Det är en volatil marknad men det känns positivt. Vi tror på Ryssland och vill fortsätta utvecklas där, säger Jan Engfeldt.

  LÄS OCKSÅ: Arla vänder till vinst i öst

   Ryska bönder har stora arealer och behöver robusta maskiner och väljer gärna svenska Väderstad, enligt vd Jan Engfeldt.
  Ryska bönder har stora arealer och behöver robusta maskiner och väljer gärna svenska Väderstad, enligt vd Jan Engfeldt. FOTO: Börge Nilsson

  Väderstad

  Tillverkar maskiner för sådd och jordbearbetning i fabriken i Väderstad, Östergötland.

  Grundat: 1962

  Omsättning 2016: 1,86 miljarder svenska kronor.

  Export: 85 procent av produktionen till 40 länder

  Resultat 2016: 117 miljoner kronor efter finansiella poster.

  Dotterbolag: 13, bland annat i Ryssland och Ukraina.

  Anställda: 950, varav 750 i Väderstad och 200 i dotterbolagen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen