Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 november 2019

  Svårt att ge enkla råd om självgående spruta

  Intresset för självgående sprutor väntas öka i takt med att gårdarna blir allt större. Men när är det egentligen rätt att slå till?

  Även om det är svårt att ge generella råd, stiger intresset traditionellt med antalet hektar och när spruttraktorn till slut har blivit så knuten till en enda uppgift har behovet normalt tippat över.

   Intresset för självgående sprutor ökar i Sverige, om än från låga nivåer, och när traktorn har blivit så knuten till sprutan att den inte längre kan användas till annat har man definitivt tippat över tröskeln där investeringen kan ses som olämplig.
  Intresset för självgående sprutor ökar i Sverige, om än från låga nivåer, och när traktorn har blivit så knuten till sprutan att den inte längre kan användas till annat har man definitivt tippat över tröskeln där investeringen kan ses som olämplig. FOTO: Fredrik Stork

  I dag är marknaden för självgående sprutor starkt begränsad. Men intresset väntas öka i samma takt som gårdarna blir större och de geografiska avstånden blir allt mer komplicerade. Enligt Martin Pålsson på Lantmännen Maskin uppgår totalmarknaden till mellan fem och tio sprutor om året.

  – Men det finns också år där den har varit nere på två. Vi brukar själva sälja en handfull om året, säger Martin Pålsson.

  Enligt bedömare i branschen som ATL har pratat med är försäljningen i stort sett jämnt fördelad mellan de tre kundkategorierna – maskinstationer, olika typer av maskinsamarbeten och enskilda lantbruk.

  ”Samma pengar”

  För familjeföretaget Rösängs lantbruk, som bedriver kycklinguppfödning och spannmålsodling på 2 300 hektar, var det naturligt att slå till när traktorn blev så knuten till sprutan att den inte längre kunde användas till annat.

  – Vi sprutade så mycket, och då föll hela idén med att ha en traktor som också kunde användas till annat. Men sprutan går även effektivare eftersom den alltid står startklar. Dessutom har den bättre fjädring och bättre komfort, säger Ulrik Helgestrand på Rösängs lantbruk.

  – Men en annan viktig bit är också att du får en bättre frigång, eftersom den går högre. Det gör att den går bättre i sena sprutningar där traktorn normalt går lägre ner.

  Går det att ge några generella råd när en självgående spruta blir en intressantare investering än en bogserad?

  – Nej. I vårt fall berodde det helt på att vi hade en traktor som var helt knuten till sprutan. Då sparade vi inte längre in något på att ha en bogserad. För oss blev det ungefär samma pengar.

  Hur mycket rullar den?

  – Den går mycket, vi kommer upp i 8 000 hektar per år.

  Tuff merkostnad

  För den som står inför en investering första gången är det dock lätt att avskräckas av merkostnaden. En självgående spruta kan i runda slängar kosta 1,5 miljoner kronor mer än det närmast jämförbara bogserade alternativet. Och även om merkostnaden inte alltid är lätt att räkna hem, är även Martin Pålsson inne på att man måste se kostnaden i ljuset av att man slipper knyta upp en traktor på heltid.

  – Ändå kan det vara tufft att räkna hem den, och här är det flera parametrar som spelar in, som smidigheten och läglighetseffekten – alltså att man alltid står redo utan att traktorn är upplåst på andra jobb när lägligheten för sprutning är som bäst.

  Någon given areal, där en utebliven investering snarare stjälper än hjälper verksamheten, är svår att uppge. Men generellt ökar intresset för de självgående modellerna för den som odlar 700 hektar och uppåt.

  Enligt Bertil Andersson, som är försäljningsansvarig för Amazone-sortimentet på Söderberg och Haak, kan man ibland även räkna hem investeringen på att man kan avverka större arealer på kortare tid, vilket också gör att man lättare kan parera de ibland smala tidsfönster där sprutningen är möjlig.

  – De bogserade sprutorna i vårt sortiment klarar av att bära med sig betydligt mer, men har man långa körsträckor så är det smidigare med en självgående, plus att man också får en bättre översikt, speciellt om man har trixiga fält att köra runt i, säger Bertil Andersson.

  Allt mer precisionsstyrt

  Förutom att de självgående maskinerna går högre är tekniken i stort sett jämförbar med de bogserade sprutorna. Trenden går mot att allt fler vill kunna variera munstyckena individuellt inifrån hytten, och mot möjligheten att stänga av en eller flera sektioner. Och även om många kunder inte är där i dag, så värdesätter många kunder också möjligheten att kunna hantera styrfiler i framtiden på samma sätt som de är vana vid från andra maskinsystem. Dessutom kommer teknik för att kunna reglera spridningen i samband med kraftiga kurvor starkt, liksom efterfrågan på att kunna reglera spårvidden under färd.

  Källa: Bertil Andersson och Martin Pålsson

  Tre självgående sprutor

  Alpha EVO II 5100 ECO Drive Twin Force

  Pris: Från 3,9 miljoner kronor

  Tankkapacitet: 5 100 liter

  Motor: Deutz, 6 cylindrar, 245 hk

  Körhastighet: 10-15 km/h (fält), 40 km/h (väg).

  Bomlängd: 24-36 meter.

  Övrigt: Twin Force systemet kan spara upp till 30 procent växtskyddsmedel, intelligenta sprutfunktioner, tvättfunktioner samt GPS-sektionskontroll.

   Alpha EVO II 5100 ECO Drive Twin Force.
  Alpha EVO II 5100 ECO Drive Twin Force. FOTO: Mycola

  Amazone Pantera 4503

  Pris: Runt fyra miljoner kronor.

  Tankkapacitet: 4 500 liter.

  Motor: Deutz, 6 cylindrar, 218 hk

  Hastigheter: 0-20 km/h (fält), 0-30 km/h (väg).

  Bomlängd: 24-40 meter.

  Övrigt: Aktiv rampstyrning. Intelligent motorstyrning anpassar varvtalet och sparar bränsle. Variabel spårvidd 1,80–2,25 meter.

   Amazone Pantera 4503.
  Amazone Pantera 4503. FOTO: Sven Kleinewoerdemann

  Horsch Leeb 8 300 PT

  Pris: Ej fastställt.

  Tankkapacitet: 8 000 liter

  Motor: FPT, 310 hk.

  Hastigheter: 25 km/h (fält), 40/50 km/h (väg)

  Bomlängd: 24 – 42 meter

  Övrigt: Fyrhjulsstyrning, markfrigång 1 250 mm, 1 till 8 munstycken per 50 cm, 6– 42 sektioners sektionskontroll, automatiskt diskprogram, 550 liters färskvattentank.

   Horsch Leeb 8 300 PT.
  Horsch Leeb 8 300 PT. FOTO: Horsch

  Relaterade artiklar

  Till toppen