Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 oktober

  Strategiskt omtag ska lyfta Söderberg & Haak

  Söderberg & Haak är på väg ut ur krisen, som bolaget hamnade i efter att ha förlorat tunga varumärken.

  – Vår plan är att vi ska vara borta från röda siffror 2021, säger vd Jonas Jaenecke.

   Jonas Jaenecke, vd Söderberg & Haak.
  Jonas Jaenecke, vd Söderberg & Haak. FOTO: Hans Dahlgren

  Söderberg & Haak förlorade för några år sedan varumärkena Case, New Holland och JCB. Märkena ersattes av Komatsu och Deutz-Fahr. Men det är svårt att sätta ”nya” varumärken på marknaden.

  – Traktor- och tröskmarknaden är ett getingbo, det är tufft att ta marknadsandelar, säger företagets vd Jonas Jaenecke till ATL.

  Och av statistiken framgår att Deutz-Fahr har minskat med 20 procent hittills i år. Men Jonas Jaenecke pekar på att statistiken gäller nyregistreringar, inte försäljning av tidigare registrerade traktorer i lager.

  – Jag vill nog hävda att vi i år har en liten förflyttning i rätt riktning på Deutz-Fahr.

  Efter förlusten av varumärkena beslutade Söderberg & Haak att man skulle äga sina återförsäljare, men det fungerade inte så bra.

  Beslutet som fattades om att integrera framåt i värdekedjan kanske var rätt där och då, men vi har konstaterat i efterhand att det inte blev så lyckat och därför lägger vi om strategin, säger Jonas Jaenecke.

  Ett exempel är Smålands Traktor i Kalmar. Företaget togs över av Söderberg & Haak 2017, men gick med flera miljoner kronor i förlust innan Söderberg & Haak 2019 sålde tillbaka företaget till ett par anställda.

  Men det höll inte många månader. Konkurrensen i branschen är mördande. Maskin Öst, som företaget ändrat namn till, gick i konkurs i mars i år med en brist på 18 miljoner kronor.

  Efter konkursen återupptog Söderberg & Haak samarbetet med Axima i södra Kalmar län, som flyttade in i Maskin Östs lokaler.

  Relaterade artiklar

  Till toppen