Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 maj 2017

  Stängda kärnkraftverk höjer priser

  Med allt större andel vindkraft så ökar risken för höga elpriser, och chansen till riktigt låga, under kortare perioder.

   Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.
  Matina Rosenberg, analytiker på Bixia. FOTO: Bixia

  I sin nya långtidsprognos för elprisutvecklingen fram till 2030 spår elbolaget Bixia att priserna kommer att falla fram till 2019 för att stiga igen under åren 2020 till 2022, för att 2030 bli 20 procent högre än idag.

  Den främsta orsaken till de stigande priserna är att flera kärnkraftverk kommer att stängas, både i Sverige, Tyskland och Frankrike. Andra orsaker är ökad nettoexport från Norden och minskad brunkolsproduktion i Tyskland.

  – Samtidigt räknar vi med att elanvändning kommer att öka, både på grund av att vi blir fler invånare men också för att fler elbilar kommer in på marknaden samtidigt som det etableras fler serverhallar här i Norden, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

  Låga priser vid våtår

  I sitt grundscenario räknar Bixia med att elpriset kommer att sjunka från 27 euro per MWh år 2017 till cirka 24 euro per MWh år 2019 för att därefter stiga till cirka 33 euro per MWh år 2030.

  Bixia räknar också med att elpriserna framöver kommer att variera mer. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften.

  Att priserna kommer att variera mycket över dygnet beror framförallt på mycket mer vindkraft i framtiden.

  Omvänt kan elpriset bli högt under torra år när varken vattenkraften eller vindkraften inte levererar.

  – Risken finns. Har man mycket mindre basproduktion, och en kall vinterdag med högtryck, då han mar inte så mycket vindkraft som stöttar upp, säger Matina Rosenberg.

  Läs mer: Elmarknaden avgörs av priset på koldioxid och fossila bränslenPREMIUM. Prisfall på svårsålda vindkraftverkPREMIUM. Elpriset är högre än du tror

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen