Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 augusti 2019

  Stora sprutor och nya speciallösningar – här är nyheterna från USA

  Decatur, Illinois, USA

  2019 års upplaga av Farm Progress Show i Illinois är fullspäckad av nya produkter, innovationer och tekniker för lantbrukare. Sol och behaglig temperatur välkomnade besökarna som kom från stora delar av USA men också från andra länder.

   I USA utökar Fendt inte bara sitt sortiment med sin nya 900-serie, utan även sitt återförsäljarnät.
  I USA utökar Fendt inte bara sitt sortiment med sin nya 900-serie, utan även sitt återförsäljarnät. FOTO: Mark Moore

  Fendt och Agco utökar sin närvaro i USA och introducerar nu Fendts 900-serie. Försäljarnätverket har fortsatt att expandera med 90 nya återförsäljare hittills under 2019, vilket gör att det nu finns 189 aktörer som säljer Fendt i Nordamerika.

  Den nya 900-serien finns i fem modeller – från 296 till 415 hästkrafter, och med många tekniker som har hämtats från Fendts 1000-serie. Motorerna är sexcylindriga, och har en 9,0-liters motor från MAN, som i kombination med transmissionen ska ge goda dragegenskaper och längre bränslekostnader, men också minskat slitage på motorkomponenterna, enligt Fendt.

   Nya RoGator AirMax är byggd för att öka kapaciteten med över 17 procent.
  Nya RoGator AirMax är byggd för att öka kapaciteten med över 17 procent. FOTO: Mark Moore

  Spridare för mineralgödsel

  Bland Agcos nyheter märks också nya RoGator AirMax Precision R1/R2, som är en självgående mineralgödselspridare. Spridaren är utrustad med en ny pneumatisk 70-fots boom som ska öka produktiviteten med upp 17,5 procent under varje arbetspass.

  Såmaskinsnyheter fanns det också gott om, som nya Sunflower 9831 som ska så med stor precision, genom att använda ett vanligt singel- eller dubbeldisk-system och som nu får möjlighet till nya radindelningar.

   Sunflower 9831 som ska så med stor precision och finns med vanligt singel- eller dubbeldisk-system.
  Sunflower 9831 som ska så med stor precision och finns med vanligt singel- eller dubbeldisk-system. FOTO: Mark Moore

  V-formad strängläggare

  New Holland visar upp flera nyheter i Illinois, som nya Rolabar 230, som är en V-formad strängläggare med hög arbetskapacitet som ska ge en bra och ren strängläggning. Arbetsbredden är upp till 30 fot, vilket gör att den matchar flera andra fabrikat och strängläggningstekniker.

  I New Hollandmontern hittar vi även CR10.90 Elevation, som ska vara den mest kraftfulla och högpresterande CR-tröskan som finns i dag, och som även har slagit rekord i Guinness rekordbok.

  Under rekordförsöket skördade den 1 032 786 liter i augusti 2014.

   Den V-formade strängläggaren Rolabar 230 finns med upp till 30 fots arbetsbredd.
  Den V-formade strängläggaren Rolabar 230 finns med upp till 30 fots arbetsbredd. FOTO: Mark Moore

  Största gröna sprutan

  I John Deeres uppdaterade S700-serie har företaget bland annat satsat på utökad automation och en ny fuktsensor som genererar värdefull information med större exakthet än tidigare.

  John Deere släpper också en ny spruta i sin 4-serie, som är företagets största spruta hittills med en tankkapacitet på 6 000 liter.

  R4060 sprutan är utrustad med den nya speciallösningen Command Drive, som är utvecklad för att överföra kraft till marken från alla hjulen. Systemet går bland annat in och kompenserar om ett eller flera hjul tappar dragkraft, genom att bromsa glidhjulen och rikta om flödet mot de andra hjulen för att på så sätt driva sprutan framåt i terrängen.

  Under drift ska systemet påverka bränsleförbrukningen positivt, och samtidigt bidra till ett tystare och bekvämare arbetsklimat för maskinföraren.

   Command Drive är en viktig nyhet på den nya sprutserien, som är utvecklad för att överföra kraft till marken från alla hjulen.
  Command Drive är en viktig nyhet på den nya sprutserien, som är utvecklad för att överföra kraft till marken från alla hjulen. FOTO: Mark Moore

  Claas på plats

  Avslutningsvis är Claas nya Lexiontröskor i 8000-7000-serien en stor nyhet även i USA. Tröskorna, som ATL tidigare har tittat närmare på, är byggda för att skörda alla typer av grödor under alla typer av förhållanden.

  Med hjälp av det nya uppdaterade APS SYNFLOW HYBRID-systemet ska den nya tröskserien ge den högsta skördekapaciteten som har uppmätts i industrin. Enligt företaget ska den nya serien prestera på nivåer som ligger tio procent högre i kapacitet jämfört med tidigare generationer.

  Dessutom har lastlossningskapaciteten förbättrats med flöden som uppgår till upp till 180 liter per sekund, och så har tröskorna utrustats med den största spannmålstanken i industrin på upp till 18 000 liter.

  De nya skördetröskorna från Claas, som ALT tidigare har tittat närmare på, är en stor nyhet även i USA.

   New Hollands rekordtröska.
  New Hollands rekordtröska. FOTO: Mark Moore

  Relaterade artiklar

  Till toppen