Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 mars 2017

  Stor efterfrågan på reservdelar till Volvo BM

  Att hitta Volvo BM-traktorer att demontera för att sälja i delar är inte lika lätt som tidigare. Däremot gör det stora intresset för traktormärket att utbudet av nytillverkade reservdelar upplevs som större.

   Tyngre detaljer som bakaxlar efterfrågas inte längre på samma sätt som när traktorerna gick hårt. Den här delen passar till en BM 470 Bison.
  Tyngre detaljer som bakaxlar efterfrågas inte längre på samma sätt som när traktorerna gick hårt. Den här delen passar till en BM 470 Bison. FOTO: Niklas Larsson

  De samlare som ATL pratat med säger att de inte har problem med att få tag på reservdelar till Volvo BM. Det nytillverkas delar och objekt finns att demontera.

  Men tillgången påverkas av marknaden och typen av delar som söks är inte samma som tidigare.

  TK Traktordelar utanför Linköping har märkt att det som tidigare efterfrågades till Volvo BM nu inte går att sälja.

  – På den tiden när Volvos traktorer var de moderna och stordragarna på gårdarna frestades de ju hårdare, då gick det ju åt tyngre saker som växellådor och bakaxlar som slets mycket när de verkligen fick bekänna färg. I dag går ju Volvo BMs traktorer kanske lite mer som torpare-traktorer eller som andra, tredje eller fjärde-traktorer på gårdarna så de får inte bekänna färg som på 1960-70-80-talet, förklarar Johan Vårdstedt, som är säljare och inköpare.

  Får ni tag på traktorer att skrota?

  – Efterfrågan på delar är fortfarande stor till de här gamla Volvo BM, problemet är att priserna har gått upp så det är svårt att skrota och få någon ekonomi i det för de blir rätt så dyra i inköp. Det är mest de här smågrejerna runtomkring som går åt. De här dyra tyngre grejerna nere i växellådor och slutdrev, bakaxlar och sånt här, det efterfrågas inte i dag. Ska man bara sälja emblem, kylarlock och småprylar är det svårt att få ekonomi i det i förhållande till vad de värda i dag. Men visst, det är många som söker delar så vi försöker få tag i en och annan traktor för att rädda så flera som håller på att renovera kan få tag på delar och fortfarande hålla de vid liv.

  Får dagligen frågor om delar

  Ett företag med lång erfarenhet av att sälja delar till Volvo BM är Laholms Traktordemontering. De började skrota sådana maskiner på 1970-talet. De får dagligen frågor om delar.

  – Jag är 60 år nu och när jag går i pension så kommer det fortfarande vara många som frågar efter delar till dem, säger Thomas Paterson, VD i företaget.

  Är det mest lantbrukare eller samlare som söker delar?

  – Det är både och. Sverige är ju stort du vet. Det är en hel del som kör med de här gamla traktorerna när du kommer in i Småland och i Norrland. Fortfarande är det ju folk som använder dem dagligen. Sen har vi både norrmän och danskar vi handlar med. Där finns en hel del Volvo BM. Sen har vi exporterat mycket Volvo BM till Mellanöstern. De sålde ju redan på 1960-talet till Mellanöstern. De har ju tyckt att de var bra och har velat komplettera med fler. Vi lastar containers med Volvo BM ett par gånger om året. Vi skickar väl 25 stycken om året ungefär, berättar Thomas Paterson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen