Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 mars

  Även gamla hackor kan bli digitala med ny styrenhet

  Snävare tillgång på kemiskt växtskydd gör det intressant för fler än grönsaksodlare att radhacka grödorna. Med en kamerastyrd redskapsbärare på trepunktslyften kan den gamla traktorn och radhackan uppgraderas till spetsteknologi.

  Steketee är ett fabrikat som specialiserat sig på ogräsbekämpning och det är mekanisk bearbetning som är huvudspåret; även om företaget också tillverkar utrustning för bandsprutning.

  Nyligen presenterade det nederländska företaget, numera ägt av tyska Lemken, en ny möjlighet för den svenska marknaden.

  IC Light är en styrenhet, som sitter på traktorns trepunktslyft, men som i arbetsläge bärs av fyra luftgummihjul. IC Light består av kamera, dator och en trepunktslyft för den efterföljande hackan.

  Kameran identifierar raden och styr hackan i sidled så att den bearbetar mellan raderna. Oavsett vilken hacka du hänger på styrenheten.

  – Du kan köra med radhackan du har och med hur gammal traktor som helst, bara det finns ett hydrauluttag med fri retur och ett tolv volts batteri med generator, säger Mats Jönsson, Lemkens försäljningsagent i Sverige.

   Mats Jönsson, Lemken.
  Mats Jönsson, Lemken. FOTO: Marcus Frennemark

  Listpriset på IC Light är 295 000 kronor och några enheter har sålts till svenska lantbrukare som planerar att använda sina befintliga hackor.

  Mats Jönsson har också sålt några kompletta enheter där både styrenhet och radhacka ingår. Då sticker priset iväg; en 18-radig radhacka anpassad för sockerbetor och/eller oljeväxter har ett listpris på 1,2 miljoner kronor, komplett med styrenhet.

   Med strålkastarens hjälp kan kameran se raden även nattetid.
  Med strålkastarens hjälp kan kameran se raden även nattetid. FOTO: Marcus Frennemark

  Men det har också sålts några sådana enheter till maskinstationer i Skåne med fokus på hög avverkning.

  – Det försvinner växtskyddsmedel för oljeväxter och sockerbetor och det ökar intresset för effektiv radhackning. Du har inte hur mycket tid som helst på dig. Det måste vara torrt när du kör och helst lite blåsigt, regnar det gror ogräset snabbt igen, säger Mats Jönsson.

   Styrenheten IC Light har en trepunktslyft där valfri radhacka kan kopplas på. Här sitter en femradig hacka på styrenheten.
  Styrenheten IC Light har en trepunktslyft där valfri radhacka kan kopplas på. Här sitter en femradig hacka på styrenheten. FOTO: Marcus Frennemark

  Bygg så det passar din gård

  När det gäller själva radhackan finns det en uppsjö av möjligheter att bygga ett redskap som passar gårdens grödor, antingen om man vill ha ett specialiserat eller mångsidigt redskap.

  Hackaggregaten är som standard utrustade med individuell höjning och sänkning, det är också möjligt att lägga tryck på dem där det krävs.

   Kameran ser raden och via datorn förskjuts hackan i sidled.
  Kameran ser raden och via datorn förskjuts hackan i sidled. FOTO: Marcus Frennemark

  Det traditionella gåsfotsskäret är på väg ut och ersätts på Steketeehackorna med A-bladet, med en mer skärande funktion. Det har flera fördelar, menar Mats Jönsson.

  En grundare bearbetning där roten skärs av sparar markfukt och minskar dragkraftsbehovet. Ett A-blad kan ersätta tre gåsfötter och det sparar pengar. En gåsfot, som skruvas på en s-pinne, kan inte härdas lika väl som det mer knivlikande stålet i A-bladet. Där det krävs en avgränsning till frodig gröda kompletteras hackan med L-bladet som skyddar raden men bearbetar skarpt i mellanrummet.

   A-bladet i två olika bredder. Till höger fingerhjulet som står för efterbearbetning och för jord mot raden. Även fingerhjulet finns i en rad olika varianter med varierande styvhet i fingrarna.
  A-bladet i två olika bredder. Till höger fingerhjulet som står för efterbearbetning och för jord mot raden. Även fingerhjulet finns i en rad olika varianter med varierande styvhet i fingrarna. FOTO: Marcus Frennemark

  I ekologisk spannmålsodling är ogräsharven det främsta vapnet mot ogräsen. Men effekten på rotogräsen är ofta inte tillräcklig.

  – Skräppor och tistlar står kvar efter ogräsharven och förökar sig. Där krävs det en radhacka med skär som gör skäl för namnet, säger Mats Jönsson.

  Steketee

  Steketee är ett nederländskt företag som sedan 2018 är en del av Lemken, men trots uppköpet behållit sin röda profilfärg.

  Steketee är specialiserat på ogräskontroll med huvudfokus på mekanisk bekämpning.

  Företaget skriver i ett pressmeddelande att omsättningen ökat med 30 procent under 2020, men uppger inte hur mycket bolaget sålde för. Efterfrågan är stabil på västeuropeiska marknader, medan den har stigit i central- och östeuropa det senaste året.

  Utrustning, som med hjälp av artificiell intelligens kan se skillnad på olika växtarter, är under utveckling. I ett projekt inom tulpanodlingen utvecklas en applikation som kan identifiera skadegörare på lökarna.

  Källa: www.stekentee.com

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen