Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 augusti 2019

  Starkt orderläge för Ponsse

  Skogsmaskintillverkaren Ponsses halvårsrapport visar på en ökad försäljning och ett bättre resultat jämfört med i fjol. Och orderböckerna är välfyllda.

   Ponsse ökar vinsten under första halvåret.
  Ponsse ökar vinsten under första halvåret. FOTO: David Larsson

  För ett år sedan invigde den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse sin nya fabrik i Vieremä, den största investeringen i företagets historia. Med ökade volymer kan de nu se tillbaka på ett halvår med såväl ökad omsättning som vinst.

  Omsättningen landade på 315,8 (291,1) miljoner euro och vinsten före skatt redovisas till 30,1 (25,5) miljoner euro.

  Orderintaget var under perioden närmare 392 miljoner euro och vid halvårsskiftet värderades orderböckerna till 361 miljoner euro, vilket är ett rejält lyft jämfört med 187 miljoner vid halvårsskiftet i fjol.

  Exportandelen har ytterligare ökat något för företaget och ligger nu på nära 80 procent, räknat i omsättning.

  Ponsses VD Juha Nummela, som i fjol utsågs till Årets affärsman i Finland, antyder i rapporten att det varit problem med att få tag på komponenter men att läget förbättras kontinuerligt.

  Juha Nummela konstaterar också att de stora barkborreangreppen i Europa påverkar virkesmarknaden och på kort sikt ökar mängden avverkat virke.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen