Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 juni 2017

  Sprida spån inget jobb för kycklingar

  Om nya generationer ska ta över måste lantbruket vara enkelt. Det var Emil Janssons filosofi när han utvecklade sin spånströare för kycklingstallar. Nu finns maskinen ute på marknaden.

   Från flaket på Emil Janssons maskin matas strömaterialet ut över stallgolvet via två tallrikar som sitter bak på konstruktionen.
  Från flaket på Emil Janssons maskin matas strömaterialet ut över stallgolvet via två tallrikar som sitter bak på konstruktionen. FOTO: Privat

  – Min granne har en kycklingproduktion, och när de startade så gick de och krattade ut strömaterialet inför varje ny utsättning av kyckling, 4 000 kvadratmeter var det då, säger Emil Jansson.

  – När jag pratade med grannen tyckte jag att det var märkligt. Min farfar började plöja med häst, och när han dog så hade han varit med om en jätteindustriell utveckling som nog ingen kommer vara med om. Här backar vi 30 år tillbaka i tiden när man går runt och krattar för hand.

  Ur samtalet föddes idén att ta fram en maskin som kunde underlätta arbetet i kycklingstallet. Ökad efterfrågan på kycklingkött har gjort att många uppfödare har valt att utöka sina stallar, och i samma takt har det också blivit allt viktigare att korta ledtiderna mellan slakt, stalltvätt och spridning av nytt strömaterial. Här såg Emil Jansson stora möjligheter för sin strölösning.

  LÄS ÄVEN: Här är kommunerna som dominerar i A-traktorland

  Går på el

  För att undvika oljespill och utsläpp av avgaser i stallmiljön har Emil Jansson valt att använda en elektrisk drivlina. Konstruktionen består av ett flak med en tillhörande skruv som matar ut strömaterialet. Spridningen sker med hjälp av två tallrikar som sitter bak på konstruktionen.

  – Man kan tycka att det är enkelt. Men att kasta iväg kutterspån fyra meter i ett lager som är 10 millimeter tjockt, då krävs det ganska mycket för att man ska hitta rätt.

  LÄS ÄVEN: Bengt drabbades av svart sörja i traktortanken

  Kan lägga ut foder

  Maskinen har hittills testkörts på två gårdar och finns nu ute på marknaden under varunamnet Lecto 1400. Via en enkel justering från instrumentpanelen kan man variera bredd och tjocklek på bädden. Det gör bland annat att det är enkelt att bygga upp tjockare strängar längs med väggarna för att täppa till potentiella bakteriefällor.

  Kapaciteten i batteriet klarar ytor upp till 4 000-5 000 kvadratmeter mellan laddaningarna. Att ladda upp batteriet tar fem timmar, och via en kamera får föraren en klar överblick av spridningsresultatet från förarplatsen. Vid sidan av den eldrivna varianten har Emil Jansson även tagit fram en vagn som kan dras bakom en ATV.

  Emil Janssons förhoppning är nu att hans, och andra tekniska lösningar som utvecklas på bred front av maskintillverkarna, ska göra det enklare att bedriva jordbruk i Sverige.

  – När framtidens generation ska ta över måste det vara enkelt. Då får det inte vara motigt om vi ska fortsätta med samma produktion som i dag, säger han.

  Via en extratillsats är det även möjligt att använda maskinen för foderutläggning inklusive utläggning av det foderpapper som gör det möjligt för de små kycklingarna att hitta fram till foderplatserna.

  Fakta: Teknik och prestanda

  Batterikapacitet: Med fulladdat batteri klarar maskinen av att sprida ut spån över en yta motsvarande 5 500 kvadratmeter per laddning. Fordonet levereras med två batterier. Laddningstid: fyra-fem timmar.

  Spridningsbredd: 3,5 – 4 meter.

  Hastighet: 0 – 12 km/h.

  Flakvolym: 1400 liter.

  Vikt: 520 kilo.

  Längd: 3 520 mm.

  Bredd: 1 130 mm.

  Höjd: 1 245 mm.

  Tekniken finns även inbyggd i en bogserad variant med en flakvolym på 1000 liter som kan dras bakom en ATV.

  LÄS ÄVEN: Volvos nya minigrävare går på el

  Relaterade artiklar

  Till toppen