Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 januari

  Solcellerna som är som vanliga takpannor

  Tesla har dragit i gång produktionen av sina solcellstakpannor. Tanken är att företagets paneler ska vara en ersättning för vanliga takpannor.

   Kanske inget för ladugården men väl för boningshuset. Tesla har dragit i gång produktionen av sina solcellspannor som är en ersättning för de traditionella takpannorna.
  Bild 1/4 Kanske inget för ladugården men väl för boningshuset. Tesla har dragit i gång produktionen av sina solcellspannor som är en ersättning för de traditionella takpannorna.
   Solcellsplattorna finns i flera olika utföranden.
  Bild 2/4 Solcellsplattorna finns i flera olika utföranden.
   Solcellsplattorna finns i flera olika utföranden.
  Bild 3/4 Solcellsplattorna finns i flera olika utföranden.
   Solcellsplattorna finns i flera olika utföranden.
  Bild 4/4 Solcellsplattorna finns i flera olika utföranden.

  Inledningsvis kommer företaget att förse sina kunder som har betalat 1 000 dollar i reservationsavgift för att bli först ut med den nya taklösningen, skriver Reuters.

  Tesla, som även säljer elbilar och en rad andra produkter, avslöjade sina solcellsplaner i oktober 2016, och har för avsikt att sälja panelerna under Tesla-varumärket.

  Solpanelerna särskiljer sig från många konkurrenter genom att de har samma utseende som vanliga takpannor. På så sätt ska taket bli mellan tio och 15 procent billigare än ett ordinarie tak med traditionella solpaneler, enligt Tesla.

  LÄS ÄVEN: Kartan som visar var solceller fungerar bäst

  Flera materialval

  Som om det inte vore nog lovar företaget även att solcellspannorna, som är tillverkade i glas, ska vara så tåliga att de håller hela husets livslängd. På företagets svenska hemsida erbjuds flera olika utseenden, från släta strukturer till mer traditionella toskanska takpannor.

  För den som vill dimensionera takpanelerna efter husbehovet finns det även möjlighet att köpa paneler utan solceller. Dessa har samma utseende från gatan och kan med fördel användas på de partier av huset som annars skulle ge en låg elproduktion.

  Tidigare har Tesla aviserat en internationell expansion för solcellspannorna under 2018. Men med tanke på att produktionsstarten fick skjutas på framtiden är en inte alltför vild gissning att även den internationella lanseringen skjuts upp något. Ambitionen var från början att panelerna skulle börja skeppas redan i somras, men detta fick skjutas på framtiden på grund av finjusteringar i produktionen.

  Tillverkningen har förlagts till företagets fabrik i Buffalo, New York.

  Premium: Solceller lönsam investering för företagetLÄS ÄVEN: Solenergi lagras på lantbrukLÄS ÄVEN: Ny tejp ger billigare solcellerLÄS ÄVEN: Bygger vindkraftstorn i träLÄS ÄVEN: Mejerijätte storsatsar på solpanelerLÄS ÄVEN: Tjuvar stal Åkes solpaneler

  Läs mer om

  Till toppen