Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 september 2019

  Här dödas ogräset med vattenånga

  Norska Soil Steam har utvecklat en maskin som ska döda ogräs, nematoder och svampar ner till 40 centimeters djup. Rätt använt är företagets förhoppning att maskinen ska kunna användas för att ge större skördar och minskat matsvinn. Men framför allt lägre användning av bekämpningsmedel.

   Efter att jorden är genomångad blir den perfekt att odla grönsaker, blommor och bär i under flera år. Både ogräs och dess fröer samt svampar och nematoder ska stryka med, enligt företaget.
  Efter att jorden är genomångad blir den perfekt att odla grönsaker, blommor och bär i under flera år. Både ogräs och dess fröer samt svampar och nematoder ska stryka med, enligt företaget. FOTO: Soil Steam

  Arbetet med maskinen inleddes av Hans Kristian Westrums pappa för mer än 20 år sedan. Han var lantbrukare och tillsammans med två andra bönder började han undersöka alternativa metoder för att bekämpa svampar och ogräs.

  Sedan faderns bortgång för fem år sedan, har Hans Kristian Westrum fortsätta arbetet, och tillsammans med de två kvarvarande bönderna har han byggt upp ett utvecklingsteam av ingenjörer, mekaniker och programmerare. Ambitionen är att leverera den första maskinen i början av nästa år.

  Att döda organismer med hjälp av ånga är inget nytt, men Soil Steam hävdar att deras produkt inte liknar någon annan på marknaden.

  Ångan tillverkas av en ånggenerator, och leds därefter ner i jorden via frontaggregatet genom en metod som bygger på vakuum. Genom behandlingen dödas inte bara ogräs utan även nematoder, svampar och ogräsfröer ner till 30-40 centimeters djup.

  Hur påverkas maskar och mikrober av metoden?

  – Det är en bra fråga. Våra rådgivare, med professorer och andra experter är övertygade om att det inte ska vara något problem. Vår maskin går dessutom så sakta att maskarna hinner fly ner i jorden. Och även om vi dödar de goda mikroberna har det ingen större effekt. De kommer tillbaka på samma sätt som de dåliga mikroberna, säger Hans Kristian Westrum, VD.

   Skillnaderna är ibland astronomiska. I den behandlade referensrutan fick lantbrukaren 15 procent större skörd av kinakål.
  Skillnaderna är ibland astronomiska. I den behandlade referensrutan fick lantbrukaren 15 procent större skörd av kinakål. FOTO: Soil Steam

  Maskinen är programmerad för en framfart på en halv kilometer i timmen. Det innebär i sin tur att den behandlar runt en hektar till kostnaden av 1 500 liter diesel och 20 000 liter vatten under samma tidsperiod. På maskinen sitter även ett tallriksredskap som har till uppgift att slå sönder klumpar och ogräs.

  Kostnadseffektiv på sikt

  Metoden blir inte lönsam på ett års sikt, men eftersom behandlingen varar tre till fem år utan att det krävs någon besprutning blir den ändå kostnadseffektiv i det långa loppet – inte minst sett till att storleken ska öka på både skördar och grödor. Dessutom har det visat sig att vissa grödor, som morötter, övervintrar längre i lager om jorden behandlas.

  – I de demonstrationer vi har gjort har vi fått 40 procent mer skörd, och bättre lagringstider. I Norge kastar vi exempelvis 10 000 ton morötter när de börjar ruttna i slutet på december och fram till maj. Och i stället importerar vi morötter som vi inte hade behövt. Vi kan i princip bli självförsörjande på morötter genom den här metoden.

  Däremot kommer det nog aldrig att bli lönsamt att använda metoden i vanlig spannmålsodling.

   Hans Kristian Westrum, VD.
  Hans Kristian Westrum, VD. FOTO: Soil Steam

  På väg in i serieproduktion

  Förhoppningen är att serieproduktionen ska inledas nästa sommar, och att stora delar av dieselförbrukningen på sikt ska kunna ersättas med träpellets för att få fram den ånga som behövs.

  Arbetstemperaturerna styrs i sin tur av vilka organismer som ska behandlas. Vid behandling av nematoder är det brukligt att gå ner på 60 grader medan vissa ogräs kan behöva upp mot 80 grader för att ta död på fröer och planta.

  Går man däremot upp på över hundra grader tar jorden snabbt skada.

  Finns det någon risk att organismerna blir resistenta mot ångbehandlingen?

  – Nej det är det som är den stora skillnaden mot kemikalier, det finns inga tecken som visar på det.

  Andra liknande lösningar

  LÄS OCKSÅ: Simons ångmaskin dödar nematoderna

  Soil Steams

  Grunden till Soil Steams produktutveckling inleddes av tre lantbrukare i början av 1990-talet. Deras experiment med ånga resulterade 1996 i att de kunde visa upp en första maskin, som dock var för primitiv, ineffektiv och svår att använda.

  Mer än 20 år senare har metoderna förfinats och förhoppningen är att den första kundsålda maskinen ska levereras efter årsskiftet.

  Som ett kvitto på företagets innovationskraft har Soil Steam nyligen uppmärksammats i Postkodlotteriets innovationstävling, Green Challenge, som en av 25 uppfinningar och tjänster som bidrar till att förbättra världen. Tävlingen är öppen för entreprenörer över hela världen och har en miljon euro i vinstpotten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen