Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 februari

  Snart premiär för Great Plains i Kvernelandskrud

  Sima-mässan i Paris bjuder på många premiärer, och för Kubotaägda Great Plains innebar mässan att maskinmärket för första gången tog plats i systerföretaget Kvernelands monter. Redan till våren planerar Kverneland demokörningar i Sverige.

   För första gången sedan uppköpet delar Great Plains monter med Kverneland på den Europeiska kontinenten. Turbo-Max är en av maskinerna som pryder den gemensamma monterytan.
  Bild 1/2 För första gången sedan uppköpet delar Great Plains monter med Kverneland på den Europeiska kontinenten. Turbo-Max är en av maskinerna som pryder den gemensamma monterytan. FOTO: Fredrik Stork
   3P1006NT med såkitt.
  Bild 2/2 3P1006NT med såkitt. FOTO: Fredrik Stork

  Kverneland Group har sedan några år tillbaka jobbat med att integrera delar av Great Plains produktutbud på den europeiska marknaden, och som ATL tidigare har berättat finns det även produkter i det gröna sortimentet som kan vara intressant för den svenska marknaden. Både Great Plains och Kverneland ägs numera av Kubota, vilket innebär att det finns en viss förväntan på att företaget, med sina olika distributionskanaler, ska jobba för att samordna produktutbudet.

  Till Sima-utställningen hade Kverneland och nordamerikanska Great Plains tagit med sig två maskiner; jordbearbetningsredskapet Turbo-Max och såmaskinen 3P1006NT, som nu för första gången har försetts med Kvernelands logotype vid sidan av originallogon.

  Kverneland i Sverige har redan rättigheterna att sälja de nordamerikanska maskinerna, men ska vi tro Mats Tykesson på Kverneland Skandinavien, så ligger en lansering av det gröna maskinutbudet långt bort.

  – Great Plains är ett välkänt varumärke i Europa och Nordamerika sedan tidigare, men deras produkter är speciellt anpassade för Nordamerika, Ukraina och Ryssland där man har mycket direktsådd, och de är i grunden mycket lite anpassade för Europa. Så för vår del kommer vi i stället uteslutande att färga produkterna röda och sätta dit Kvernelands varumärke i stället, då vi inte ser någon jättevinst med att etablera ett nytt varumärke i Sverige, säger Mats Tykesson, VD för Kverneland Skandinavien.

  Turbo-Max och Great Plains såmaskin som ställs ut på Sima beskrivs däremot inte som några lyckade produkter för den svenska marknaden, enligt Mats Tykesson.

  I stället har Kvernelandteamet fastnat för den mer djupgående kultivatorn DTX, som beskrivs som en ganska aggressiv multijordbearbetningsmaskin med alvluckrare och bakomliggande disksektioner och som även kan kompletteras med en sålåda. Maskinen ska nu importeras för demokörning i Sverige med start under våren.

  Här på Sima har Kverneland också fått en utmärkelse och viss uppmärksamhet för det nya mikrogranulatsystemet som är utvecklat för såddsystemet Optima HD-II och SX. Vad är det för något?

  – Det handlar om att lägga ut olika former av gödning för precisionssådd där man kan köra i hög hastighet, och där finessen bland annat är att man nu kan byta såhjul beroende på vilken gröda som ska odlas, utan att det läcker ut betningsmedel exempelvis, säger Mats Tykesson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen