Snart kan du producera el med eget gårdskraftverk
Ett gårdskraftverk som producerar el och varmvatten enbart med hjälp av flis och sågspån. Låter det som en dröm? Med skalbar motorteknik kan drömmen snart bli lika lättuppnålig som att investera i solceller.
– Vi öppnar dörren till en helt ny energirevolution på samma sätt som man gjorde med solceller för tio år sedan, säger Daniel Walsh, internationell försäljningschef på Inresol.
När Inresol i Gävle lanserar sitt nyckelfärdiga koncept räknar han med att köparna ska kunna betala av sina investeringar på två år.
Det kan i sin tur jämföras med solceller som har en återbetalningstid på sju år. Men det är inte givet att man ska se solpanelerna som en konkurrent. Snarare kan gårdskraftverket bli ett komplement för den som vill säkra sin elproduktion dygnets solfattiga timmar eller under strömavbrott.
För lantbruket
Hittills har företaget sålt sin skalbara teknik till stora industrier och elnätsägare som har haft ett behov av att stabilisera sin elproduktion.
Nu ska företaget ta sig an lantbruks- och konsumentmarknaden med en ny nyckelfärdig produkt som ska säljas via en svensk generalagent.
– Vi ska undersöka om lantbrukare är intresserade av att själva bli producenter av el genom att koppla sin förbränning till den här tekniken, säger Daniel Walsh.
Stirlingmotorn, som är grunden i företagets produkt, har många fördelar när den kopplas till en generator. Dels kräver den ingen olja, dels blir underhållskostnaderna låga eftersom det inte sker någon förbränning i själva motorn.
Processen bygger på att el och varmvatten genereras i samband med utvändig förbränning av material som exempelvis flis, pellets eller gas. Det är bland annat valmöjligheterna på bränslesidan som gör Inresols lösning intressant i jämförelse med många andra energilösningar. Varmvattnet bildas när motorn kyls av.
Långa serviceintervaller
I Ericssons gamla fabrik i Gävle sätter företagets 36 anställda ihop ett 40-tal motorer i månaden, men målet är att komma upp i 5 000 motorer i månaden och 400 anställda på sikt.
– Det tar ungefär 30 minuter att bygga en hel motor. Så med det förstår alla att servicen blir väldigt enkel.
Fördelen med tekniken är också att den är skalbar, det vill säga att motorerna kan seriekopplas för att plocka ut mer effekt. Med en motor får man ut ungefär fem kilowatt beroende på vilket bränsle som används. Investeringskostnaden motsvarar en bergvärmepump.
– I dag är det så enkelt att alla som tidigare har köpt en diskmaskin och en tvättmaskin också kan köpa ett eget elkraftverk, och det är inte alls som motorn i bilen som behöver service efter 1 600 mil.
I stället rekommenderar Inresol en enklare genomgång efter 20 000 timmar och en större service efter 100 000 timmar, alltså efter drygt elva år.
LÄS OCKSÅ: Hårda strider väntar för småskalig vattenkraftSE OCKSÅ: ATL TV: Gasad flis driver SisudieselLÄS OCKSÅ: Siffror som gör vindkraft till vinnkraftSE OCKSÅ: ATL TV: Stor ökning av solelsbyggen
Fakta: Stirlingmotorn
Fördelen med sterlingmotorer är att värmen kan komma från vilken utvändig värmekälla som helst, till exempel från ved eller gas eller från en riktad solfångare.
Motorn fungerar genom att gas omväxlande värms upp och kyls av. Det leder till tryckskillnader i cylindern som pressar upp respektive drar ned kolven.
Sterlingmotorerna beskrivs som energieffektivare och tystare än många motsvarigheter, men dras traditionellt med högre tillverkningskostnader.
Tekniken används bland annat i värmepumpar, men har också förfinats av Kockums för att användas i svenska ubåtar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.