Snabbt myllad gödsel räddar näring
Gödselspridning med minimal markpackning, färre vägtransporter och utan besvärande lukt. Den visionen är på väg att förverkligas på Pålstorps gård som har investerat i en gödselutläggare med tallriksmyllare.
Den fyrhjulsdrivna traktorn segar sig uppför backen och släpar med sig några hundra meter slang. På trepunktslyften hänger nedmyllaren: två tallriksrader följt av en stabil ribbvält.
Flytgödsel läggs ut vid varje tallrik i den första raden, andra raden myllar, slutligen packas och jämnas jorden av ribbvälten.
En bra bit bort står den andra traktorn bestyckad med pump baktill och kompressor i fronten. Från en container pumpas gödsel till utläggaren på fältet. Traktorföraren med utläggaren kontrollerar den stationära traktorn och pumpenheten genom en specialbyggd radiostyrning.
Containern i fältkant fylls på av en tankbil som kör i skytteltrafik från gödselbrunnen. På fältet läggs det ut 150-200 kubikmeter gödsel i timmen och då är lastbilen den begränsande faktorn.
På fältet arbetar också en lastmaskin utrustad med slanghjul, som används för att flytta slangen på fältet och ibland även som brythjul; det kan roteras eller bromsas efter behov.
– Det är ett teamwork. Den som kör utläggaren ska tänka kubik, att få ut så mycket gödsel så snabbt som möjligt. Den som sköter slanghjulet ska tänka, lägga slangen rätt och underlätta arbetet för utläggaren, berättar Peter Ingemann Wahlgren, som sålt anläggningen till Pålstorps gård genom sin firma WIP Innovation.
Att lägga ut gödseln är alltså ett tvåpersonersjobb. Lastbilschauffören kan vi bortse från; målet på sikt är att gödseln ska pumpas hela vägen från gården till fältet.
Det krävs ett annat tänk när man lägger ut gödseln med slang i stället för med tunna. Hänger man sedan på en tallriksmyllare krävs det ännu mer av att ”tänka efter före”, eftersom slangen inte längre kan korsas av utläggaren.
– Du behöver kunna se ritningen av fältet i ditt huvud och planera så du får ut max hektar på varje uppkoppling, säger Peter Ingemann Wahlgren.
Anläggningen på Pålstorps gård är den första som han har sålt i Sverige med tallriksmyllare.
Pålstorps gård driver ekologisk mjölkproduktion med 500 kor. Från och med i år ska även tjurarna födas upp i egen regi, vilket innebär att man har djur, och därmed gödsel, på tre driftsplatser. Även växtodlingen, på drygt 1 000 hektar, finns förhållandevis väl samlad på tre platser.
– Med utläggare får jag ut den givan jag vill ha på fältet samtidigt som markpackningen minskar. Med myllare minskar kväveförlusterna. Dessutom håller vi rent och snyggt på vägarna, säger Per-Johan Påhlstorp, som driver Pålstorps gård.
Gödseln kan pumpas upp till tre kilometer. Med avstånd och kuperad terräng sjunker visserligen kapaciteten, men när befintliga satellitbrunnar kompletteras med nya strategiskt placerade brunnar kan vägtransporterna i stort sett byggas bort, tror Per-Johan Påhlstorp.
Pumpen som ingår i anläggningen har en kapacitet på 300 kubik i timmen när den pumpar vatten. Flytgödsel ligger mellan 150 och 220 kubik beroende på torrsubstanshalt och terrängförhållande.
Dags att flytta anläggningen, men först ska slangen tömmas på gödsel. En skumgummiboll stoppas in i ledningen vid pumptraktorn. Pumpen slås ifrån, kompressorn kopplas in och trycker iväg bollen. Utläggaren fortsätter köra en god stund innan ett par kilometer slang tömts på gödsel när skumgummibollen går i mål på utläggaren.
Sedan vidtar arbetet med att rulla in slangen och omgruppera till nästa spridningsområde.
Peter Ingemann Wahlgren följer med:
– Vi lägger mycket tid på att vara ute hos kunderna och se till så att de kommer i gång på rätt sätt. Vi är nördar och vet mycket om lite. I vårt fall är det gödselutläggare och gödselseparation som gäller, säger han.
Firman WIP Innovation startade Peter Ingemann Wahlgren 2014. Då var han ensam, nu är de fem personer på företaget. Affärsidén bygger på att skräddarsy lösningar till kunderna baserat på teknik från flera tillverkare runt om i Europa.
Det har sina sidor i rådande coronatider när gränser och industrier är mer eller mindre stängda. Pålstorps gård ska även ha en ramp med släpslang till sin utläggare; levererad och färdig att använda på vall efter förstaskörden.
Rampen tillverkas i Irland och skulle galvaniseras i Nordirland, men där och i resten av UK var industrin stängd.
– Vi lyckades hitta ett företag i Irland som galvaniserade rampen. Den levereras i veckan, så nu är vi i fas igen, säger Peter Ingemann Wahlgren.
ATL har skrivit om flera andra spridningssystem med släpslang. Här är ett tidigare reportage om Slurry Kat på Hilmérs lantbruk.
Flera länder inblandade
Maskinen har sex meters arbetsbredd och är ett resultat av ingenjörskonst i många länder.
Slangspridaren kommer från Mastek i Irland.
Jordbearbetningsenheten har levererats av Evers Agro i Nederländerna.
Pumpen kommer från Bauer i Österrike, men själva pumpenheten byggs i Nederländerna och radiostyrningen i Schweiz.
Slanghjulet till lastmaskinen har byggts i gårdsverkstaden på Påhlstorp. WIP Innovation bygger också dessa i egen regi.
Till anläggningen på Pålstorp hör 1 600 meter slang. Gården planerar att gräva ner markledningar mellan satellitbrunnarna. I genomsnitt brukar anläggningarna från WIP Innovation omfatta 2 500 meter slang.
Traktorn, som drar utläggaren, behöver ha en effekt på 170-180 kilowatt när den myllar. Vid utläggning med släpslang sjunker effektbehovet.
Pumptraktorn kräver en effekt på 140-150 kilowatt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.