Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 augusti 2017

  Smart gödselspridning med kvävesensor

  Med en sensor bak på gödseltunnan går det att styra spridningen av kväve på ett effektivt sätt. Det ger stora fördelar, inte bara på odlingsresultatet utan även för miljön.

   Med John Deeres gödselsensor bak på gödseltunnan går det att styra spridningen av kväve på ett effektivt sätt.
  Med John Deeres gödselsensor bak på gödseltunnan går det att styra spridningen av kväve på ett effektivt sätt. FOTO: Glenn Blackburn

  John Deeres gödselsensor är det senaste inom precisionsodling. Sensorn monteras bak på gödseltunnan och mäter mängden kväve och fosfor i gödseln. Genom att sensorn kommunicerar med övriga mjukvarusystem hamnar näringen sedan i angiven mängd där man vill ha den. Det sker genom att systemet reglerar utmatningshastigheten på gödseln och traktorns framfart.

  – För första gången kan man lägga flytgödsel med precision. Det finns ingen konkurrerande teknik i dag, säger Håkan Westesson, försäljningschef på John Deere.

  LÄS ÄVEN: Bengt drabbades av svart sörja i traktortanken

  En vidareutveckling

  Samma sensor finns även i företagets sortiment för självgående exakthackar, och kan enkelt flyttas från den ena maskinen till den andra genom en snabbkoppling. Med hjälp av infrarött ljus mäter apparaten näringsinnehållet i fodret med 0,75 procents felmarginal, genom att kartlägga allt från sockerinnehållet till fiberhalten.

  Vill man kan man till och med ta med sig sensorn in på kontoret för att göra innehållsprov i fodret.

  Nu har John Deere vidareutvecklat tekniken för att fungera ihop med en rad gödselspridarfabrikat. Bak på gödseltunnan mäter sensorn i stället förekomsten av kväve, fosfor och kalium med en felmarginal på två procent.

   Sensorn är bara några decimeter lång och kan enkelt flyttas mellan olika maskiner.
  Sensorn är bara några decimeter lång och kan enkelt flyttas mellan olika maskiner.

  Det kan låta mycket. Men en felmarginal på två procent är ändå försvinnande lite i sammanhanget.

  Genom att applicera kvävemängden där man vill ha den får man framför allt bättre avkastning, samtidigt som man hindrar näringsläckaget till sjöar och vattendrag.

  Grunden för produkten är att näringsämnena inte är jämt fördelade i gödselbrunnen och tunnan. Dessutom skiljer sig halterna kraftigt mellan gris-, ko- och hönsgödsel. Därför har det hittills varit mycket svårt att styra utläggningen av gödseln.

  – Fördelen med sensorn är att man får ett jämnt flöde och kan dokumentera hur mycket gödsel man har lagt ut. Det gör att man kan styra utmatningen för att få exakt den mängd kväve som man vill lägga ut, säger Håkan Westesson.

  Efter körningen laddas spridningsresultatet upp i en karta. På så sätt får man snabbt en indikation på hur många ton kväve som har lagts ut och var ämnena har hamnat. Det gör i sin tur att man enkelt kan jämföra näringsutläggningen med skörderesultatet. Genom delningsfunktionen i John Deeres webbaserade molnlösning, JD-Link, är det även enkelt att dela gödsel- och skörderesultatet med sin rådgivare.

  FOTO: Alexander Ehhalt

  LÄS ÄVEN: Volvos nya minigrävare går på el

  Nytt i Sverige

  Produkten har tidigare visats i datorsimuleringar, och är än så länge så ny att den inte har sålts i Sverige. I Danmark finns det dock ett par maskiner som har utrustats med tekniken.

  – Detta är ytterligare ett steg i precisionsodlingen för att få högre skördar och undvika kväveläckaget i lantbruket. Framför allt är det många maskinstationer som ser detta som en jättestor fördel.

  Sensorn är bara några decimeter stor och kalibreras enkelt av användaren en gång om året.

  Även om maskinstationerna inledningsvis är har visat störst intresse för produkten tror Håkan Westesson även att den kommer att intressera jordbruksföretagen på sikt. Han jämför med N-sensorn, som inte är en konkurrerande, utan kompletterande teknik.

  – Många har N-sensorn hemma och det här är i princip samma sak. Även där började det med maskinstationerna innan var och en såg värdet i det, säger han.

  FOTO: Glenn Blackburn

  LÄS ÄVEN: Flygande spruta på ingång

  Fakta: Gödselsensorn

  John Deeres HarvestLab sensor är grunden i gödselspridningen. Den kalibreras för gödselhantering. Till systemet kopplas sedan en så kallad GreenStar 3 2630-monitor.

  För att systemet ska fungera krävs även en flödesmätare på gödseltunnan och en StarFire 6000 positionsmottagare. Spridningsresultatet mynnar sedan ut i en platsspecifik dokumentation av näringsämnena. Enligt John Deere är systemet kompatibelt med alla traktorer med en AutoPower-växellåda och gödseltunnor av fabrikaten Samson, Joskin, Fliegl och Vervaet. Men fler fabrikat väntas kommuniceras inom kort.

  LÄS ÄVEN: Så skiljer sig Claas reservdelspriser

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen