Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 maj 2020

  Ny robot ska döda sniglarna

  Brittiska Small Robot Company är på väg att utveckla en ny typ av redskap som ska ta död på sniglarna i växtodlingarna. Projektet går under arbetsnamnet Slugbot och ska döda sniglar genom att applicera en elstöt på skadegöraren.

   2020-års version av Tom är betydligt större än de första prototyperna som användes för att testa konceptet.
  2020-års version av Tom är betydligt större än de första prototyperna som användes för att testa konceptet. FOTO: Small Robot Company

  Här är allt vi vet om Small Robot Company. Texten uppdateras löpande i takt med att det kommer ny information.

  Maj 2020

  Det nya projektet går under arbetsnamnet Slugbot, och har som mål att utveckla en robot som kan döda sniglar med stor precision, i det här fallet genom att applicera en elstöt på själva skadegöraren.

  I utvecklingsarbetet ingår en rad aktörer som CHAP (Crop Health and Protection) och COSMONiO, som är ett nystartat AI-företag. Dessutom ska även den brittiska regeringen ha medverkat i finansieringen av tekniken, som Small Robot Company, själva beskriver som revolutionerande, trots att den knappt ens har lämnat idéstadiet.

  Förutom bekämpning av skadegörare ska utrustningen även kunna användas för snigelövervakning. Om allt går som planerat ska en första prototyp börja testas redan nästa sommar. Men vägen dit är långt ifrån utstakad i det nystartade projektet. Som ett första steg planerar aktörerna att utveckla ett AI, som ska hitta sniglarna med hjälp av artificiell intelligens.

  Metoden ska sedan användas i företagets fältrobot, Tom, som beskrivs här längre ner i texten. Tom är i princip en sökhund, som söker efter ogräs och skadegörare, och som sedan skickar vidare informationen till andra robotar för mer koordinerade insatser.

  Det sista och avslutande steget blir därefter att bygga in tekniken i ett precisionsbekämpningsverktyg, som exempelvis i ogräsroboten Dick, vilket projektgruppen hoppas kunna göra redan nästa höst. Dick utvecklas för att döda ogräset utan kemikalier (i det här fallet genom att skicka en strömstöt genom ogräset) vilket utvecklarna också hoppas kunna dra nytta av för att döda sniglarna med samma typ av precision.

  På tal om snigelinnovation finns det också ett par andra lösningar att ha koll på. Bland annat har ATL tidigare skrivit om Limacapt från De Sangosse och Cap 2020, som är en digital form av snigelövervakning i fält, som bygger på en stationär utrustning som detekterar och larmar när sniglarna börjar dyka upp.

  Farmdroid är en dansk robot som nu rullar kommersiellt i Sverige.

  April 2020

  Snart premiär för ny robot i miniformat

  Det hörs redan på namnet att Small Robot Company har siktet inställt på små arbetsmaskiner. Det brittiska företaget har tidigare säkrat flera miljoner i startkapital för att utveckla sina tre robar Tom, Dick och Wilma, som ska driva var sin arbetsprocess på fältet. Nu ska en första kommersiell förserie gå i produktion.

  Det brittiska startuppbolaget Small Robot Company har nyligen meddelat att de har börjat förbereda sina produkter för en kommersialisering. Som ett första delmål ska tio robotar produceras tillsammans med en underleverantör, som också ska anpassa produkten inför en eventuell masstillverkning. Sedan tidigare pågår fältförsök på 20 gårdar i Storbritannien. Företagets robotserie består i dag av tre produkter; med de udda namnen Tom, Dick och Wilma, som tillsammans sköter var sin arbetsprocess på fältet. Tanken är att den första flottan ska vara i kommersiell drift i oktober 2020.

  Förhoppningen är att analysroboten Tom, som blir först ut, ska serva omkring 2 000 hektar när alla enheter är i drift i januari nästa år.

  Liten har blivit stor

  Fördelen med små fältrobotar är framför allt att de ska ge lägre bränsleförbrukning och mindre markpackning. Sedan ATL senast skrev om projektet i januari 2019 har det hänt en hel del.

  Analysroboten Tom, som då inte var större än en cockerspaniel, har nu växt i storlek och blivit allt mer lantbruksanpassad, vilket inte minst märks på att den har fått högre markfrigång.

  Dessutom har såmaskinen Harry rensats bort från hemsida och i stället ersatts av det artificiella datorsystemet Wilma som ska hålla ihop all analys och koordinera alla arbetsinsatser.

  Dick, som mer eller mindre ser ut som en ogräsbekämpande spindel, presenteras nu också som en icke kemikalieanvändande sådan i spåren av glyfosatdebatten.

  Kan bokas för demokörningar

  Vad gäller analysroboten Tom ska den gå att boka för demokörningar i Storbritannien redan i dag. Roboten väntas snart bli fullt autonom, enligt företaget, och ska i drift ha förmågan att analysera och kartlägga 20 hektar per dag.

  Kapaciteten i dataöverföringen ska uppgå till 6 terabyte per dag medan framdriften sköts av elmotorer som får sin energi från ett batteri.

  Om allt går enligt planerna ska den ogräsbekämpande roboten komma nästa år, alltså 2021.

  Är du intresserad av lantbruksrobotar rent generellt kan vi också tipsa om att den första kommersiella lantbruksroboten nu är i drift i Sverige. Roboten är utvecklad av danska Farmdroid och kommer att rulla på Stora Juleboda gård.

  Här nedan kan ni också se ett utdrag av tidigare texter om Small Robot Company från ATL:s arkiv.

  Januari 2019

  Analysroboten Tom är inte större än en cockerspaniel, och åker ut på fältet för att med två centimeters noggrannhet analysera hur grödan och ogräset breder ut sig och vilka näringsbehov som finns. I ett uppkopplat system ska den sedan skicka signaler till växtskyddssprutan Dick, som därmed får möjlighet att utföra sina åtgärder där de verkligen behövs. Robotarna är tänkta att drivas på batterier, men dieseldrivna versioner övervägs också.

   Så här såg en tidig prototyp av Tom-konceptet ut 2019. Tanken är att roboten ska analysera varje plantindivid utifrån vilka närings- och växtskyddsbehov som finns.
  Så här såg en tidig prototyp av Tom-konceptet ut 2019. Tanken är att roboten ska analysera varje plantindivid utifrån vilka närings- och växtskyddsbehov som finns. FOTO: Small Robot Company

  Planen är att precisionssprutan ska testas i fält redan under den första halvan av 2019, medan den digitala precisionssåmaskinen Harry, som blir sist ut, ska vara klar för inledande tester runt årsskiftet. Maskinen ska fungera som en avancerad fröskrivare som ska klara av att så med precision och utan någon djup och kostsam jordbearbetning. Under utvecklingsfasen ska synpunkter från hundra lantbrukare sedan lägga grunden till större kommersiella fältförsök under 2021.

   Den spindelliknande såmaskinen Harry är betydligt större, här tillsammans med delar av utvecklingsteamet.
  Den spindelliknande såmaskinen Harry är betydligt större, här tillsammans med delar av utvecklingsteamet. FOTO: Geoff Pugh for the Telegraph

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen