Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 januari 2019

  Små robotar för sådd, analys och växtskydd

  Det hörs redan på namnet att Small Robot Company har siktet inställt på små arbetsmaskiner. Det brittiska företaget har nyligen säkrat 5,6 miljoner kronor i nytt startkapital för att utveckla sina tre robotar Tom, Dick och Harry, som ska driva varsin arbetsprocess på fältet.

   Så här ser en tidig prototyp av Tom-konceptet ut. Tanken är att roboten ska analysera varje plantindivid utifrån vilka närings- och växtskyddsbehov som finns.
  Så här ser en tidig prototyp av Tom-konceptet ut. Tanken är att roboten ska analysera varje plantindivid utifrån vilka närings- och växtskyddsbehov som finns. FOTO: Small Robot Company

  Fördelen med små fältrobotar är framför allt att de ska ge lägre bränsleförbrukning och mindre markpackning. Small Robot Company har hittills byggt sina prototyper av billiga enkla delar. Men som så ofta i sådana här sammanhang är det inte hårdvaran utan mjukvaran som är den verkliga hemligheten.

  Stor som en cockerspaniel

  Den orange analysprototypen Tom är inte större än en cockerspaniel, och åker ut på fältet för att med två centimeters noggrannhet analysera hur grödan och ogräset breder ut sig och vilka näringsbehov som finns. I ett uppkopplat system ska den sedan skicka signaler till växtskyddssprutan Dick, som därmed får möjlighet att utföra sina åtgärder där de verkligen behövs. Robotarna är tänkta att drivas på batterier, men dieseldrivna versioner övervägs också.

   Den spindelliknande såmaskinen Harry är betydligt större, här tillsammans med delar av utvecklingsteamet.
  Den spindelliknande såmaskinen Harry är betydligt större, här tillsammans med delar av utvecklingsteamet. FOTO: Geoff Pugh for the Telegraph

  Planen är att precisionssprutan ska testas i fält redan under den första halvan av 2019, medan den digitala precisionssåmaskinen Harry, som blir sist ut, ska vara klar för inledande tester runt årsskiftet. Maskinen ska fungera som en avancerad fröskrivare som ska klara av att så med precision och utan någon djup och kostsam jordbearbetning. Under utvecklingsfasen ska synpunkter från hundra lantbrukare sedan lägga grunden till större kommersiella fältförsök under 2021.

  Relaterade artiklar

  Till toppen