Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 maj 2019

  Superfiltret renar oljan i traktorn

  Enköping

  Med hjälp av enkla påbyggnadssatser går det i dag att rena oljan i traktorn så bra att oljebytena kan reduceras till ett minimum. Det ger stora miljöfördelar men innebär också att kunderna kan spara både tid och pengar.

  Ett av företagen som har tagit fram ett system för oljerening är Rovab, som har sin bas utanför Enköping i Mälardalen. Filtret är uppbyggt av cellulosafiber, som så många andra filter på marknaden, och ska rena oljan från både smuts och vatten.

  Utrustningen är specialutformad för lantbruks- och entreprenadsektorn och kan enkelt kopplas in på hydraulsystemet på både nya och äldre modeller.

   ”Tanken från början var att få en kundkrets på fyra mils radie så jag kunde behålla gården. Nu jobbar vi över hela Skandinavien och gården står i dag för fyra till fem procent av omsättningen”, säger Mikael Thorsell, som äger Rovab, här bredvid företagets påbyggnadsfilter som renar traktorns transmissions- och hydraulolja.
  ”Tanken från början var att få en kundkrets på fyra mils radie så jag kunde behålla gården. Nu jobbar vi över hela Skandinavien och gården står i dag för fyra till fem procent av omsättningen”, säger Mikael Thorsell, som äger Rovab, här bredvid företagets påbyggnadsfilter som renar traktorns transmissions- och hydraulolja. FOTO: Fredrik Stork

  – Man sätter den där det finns plats, förslagsvis på en kontrollpunkt på transmissionen och sen med en returledning ner i tanken. Så det är en simpel installation. Vet man bara var man ska ta ut oljan och släppa tillbaka den kan man göra det på en timme. Vårt system kostar 5 000 kronor och sen gör man en oljeanalys och ett filterbyte en gång om året, säger Rovabs ägare Mikael Thorsell.

  ”Många fördelar”

  Reningen ner till två micron absolut (en tusendels millimeter) kan i sin tur jämföras med originalmonterade filter som ofta renar oljan ner till 10-12 eller ibland 15 micron.

  – Det innebär att de släpper igenom alla farliga partiklar som skadar ventiler och pumpar, medan den här produkten även tar bort vatten som är väldigt farligt för en hydraulpump. Så det finns väldigt många fördelar på ett sånt här system. Särskilt på en ny traktor som kostar 1,5 miljoner kronor, säger Mikael Thorsell och fortsätter.

  – Vi monterar ofta dessa i kombination med ett andningsfilter för att undvika att damm går in i transmissionen. Cirka 80 procent av föroreningarna i transmissionen kommer i dag utifrån.

   Oljefiltret är uppbyggt av cellulosa och renar oljan ner till två micron absolut.
  Oljefiltret är uppbyggt av cellulosa och renar oljan ner till två micron absolut. FOTO: Fredrik Stork

  Pressar kostnaderna

  Bland Rovabs kunder inom industrisektorn har olika filtreringslösningar använts sedan länge för att pressa kostnaderna. Men inom lantbrukssektorn är möjligheten inte lika känd, även om det finns kunder som har fått upp ögonen för tekniken.

  – I dag är det nog bara lantbruk, skog och entreprenad som byter olja efter antal timmar, och då vet de flesta inte ens varför de byter hydraulolja eller tranmissionsolja – jo för att det står i instruktionsboken. Men de vet egentligen inte vad de har för status på oljan. Det är det som är finessen med det här.

  Klarar traktorns livslängd

  Hans nyligen bortbytta traktor som han använde i växtodlingen är ett typexempel. Den gick över 8 000 timmar på samma transmissionsolja, och med lite tur ska hans något äldre Case-traktor hemma på gården inte behöva något mer oljebyte under hela traktorns kvarvarande livslängd. I stället gör kunderna ett enkelt filterbyte för några hundralappar och en oljeanalys hos ett oberoende testinstitut en gång om året.

   På gårdens gamla Case International har oljefiltret placerats ovanför trepunktsluften. Eftersom traktorn behöver 197 liter olja blir besparingen stor även här.
  På gårdens gamla Case International har oljefiltret placerats ovanför trepunktsluften. Eftersom traktorn behöver 197 liter olja blir besparingen stor även här. FOTO: Fredrik Stork

  – Det blir en oerhörd besparing. Oljeanalysen kostar 1 200 – 1 500 kronor i stället för att byta oljan för 5 000 – 6 000 kronor beroende på märke. Men man får också en bättre koll på oljan och upptäcker man ett problem kan man ofta reparera traktorn i god tid så att den inte rasar under vårbruket.

  Varför monterar inte tillverkarna själva på den här typen av oljefilter om det har så stora fördelar?

  – Då hugger maskintillverkarna av den gren de sitter på. Den enda tillverkaren som originalmonterar detta är Huddig. De har originalmonterat det här sedan 15 år tillbaka och har sett en stor skillnad på antalet haverier. Tillverkarna vill ju sälja reservdelar och olja.

  Fakta: Rovab

  Rovab är ett ingenjörsföretag som är högspecialiserat på olika typer av olje- och filtreringslösningar för industri, lantbruk och entreprenad.

  Familjeföretaget omsätter 30 miljoner kronor med familjejordbruket inräknat. Smörjsystem till järnvägen utgör företagets största enskilda intäktskälla. Men företaget har även totalentreprenad på all oljerelaterad utrustning till Aitikgruvan sedan 23 år tillbaka. Fullflödesfiltret, som beskrivs i artikeln här intill omsätter 2,5 miljoner kronor. Rovab har i dag 14 anställda, varav flertalet utgår från de ombyggda lokalerna på familjejordbruket utanför Enköping.

  Lantbruket, som nyligen utökades från 30 till hundra hektar ekologisk växtodling, står för 4-5 procent av omsättningen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen