Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 april 2017

  Ny 7-tons skotare avslöjas

  Tjeckiska skogsmaskintillverkaren Novotny tar snart steget in på skördarmarknaden. Till Elmia Wood kommer de dock med en ny 7-tons skotare.

   Novotnys första skördare, H50, går nu som prototyp i Tjeckien.
  Bild 1/2 Novotnys första skördare, H50, går nu som prototyp i Tjeckien. FOTO: Novotny
   Novotny LVS 720 lastar 7 ton och ska visas på Elmia Wood.
  Bild 2/2 Novotny LVS 720 lastar 7 ton och ska visas på Elmia Wood. FOTO: Novotny

  Novotny har två skotarmodeller i sitt program och hittills har generalagenten Fröseke Industriservice sålt 14 maskiner i Sverige. Men nu händer det saker i Tjeckien. En större skotare är klar för försäljning och samtidigt utvecklas två skördare. Företaget tittar också på möjligheten till snabbt byte från hjul till band.

  Stor kapacitet

  Den nya skotaren LVS 720 är, precis som de tidigare modellerna, en 8-hjulig maskin. Lastkapaciteten är sju ton.

  – Vi tror mycket på den här maskinen, säger Thomas Fransson, VD och en av tre delägare i Fröseke Industriservice i Småland. Den ligger i en egen viktklass och vi upplever att det är många som efterfrågar mindre maskiner.

  Han menar att skotaren skulle passa bra ihop med till exempel en Rottne H8-skördare.

  LVS 720 har svängbar hytt och en Cranab-kran på 6,2 meter. Thomas Fransson har fått en indikation av tillverkaren på pris till kund på 1,6 miljoner kronor. Detta var dock innan maskinen fick en större motor.

  När skördarna är framme siktar de dock på att framför allt sälja maskinerna gruppvis, med både skotare och skördare. Visionen är att det ska handla om 2,3 till 2,4 miljoner kronor för en grupp med den minsta skotaren och den minsta skördaren, som vi strax kommer till.

  Skördare först ut

  I produktionen är det dock den större skördaren, L50, som ligger främst. Den går i dag som prototyp och har ett par tusen timmar på mätaren. Det är en 6-hjulig maskin med en kran på 8,5 meter.

  – Skördaren går i dag med ett finskt Lako-aggregat. Det kapar 42 centimeter men är lite för tungt, säger Thomas Fransson. Men kunden kommer att kunna välja bland till exempel Keto, LogMax eller Kesla.

  Samtidigt pågår utvecklingen av en mindre, 8-hjulig skördare. Den bygger på samma chassi som den minsta skotaren och Thomas Fransson tror därför att den kan komma ut snabbare på marknaden än storebrodern då drivningen redan är testad och klar.

  Den mindre skördaren har i dagsläget en Mowikran på 6,7 meter och ett Keto Forstaggregat. Det här blir en beståndsgående gallringsgsskördare med en bredd på 1,86 meter med 400-hjul.

  – Andra satsar på kombimaskiner men vi tror att det är bättre med en ren skördare.

  Svenskt i Tjeckien

  Fröseke Industriservice är med i utvecklingsarbetet av skördaren och bollar idéer med fabriken i Tjeckien. De har också fått tjeckerna att helt hållet använda svenska Mowi- och Cranabkranar på sina nuvarande modeller.

  Där finns i dag också ett färdigt bandställ. Det är gjort för den minsta 511-skotaren och tanken är att man enkelt ska kunna växla mellan band och hjul.

  Fröseke Industriservice har sålt Novotny i åtta år. De har inga återförsäljare utan ser i stället till att hitta serviceverkstäder vartefter de säljer till nya delar av landet.

  – Just nu är det många som väntar in Elmia Wood men vi märker ändå ett klart ökat intresse för mindre maskiner, säger Thomas Fransson.

  LÄS MER: Skogsmaskintillverkare i konkurs

  Relaterade artiklar

  Till toppen