Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 januari

  Skolorna ställer högre krav än bara traktorkort

  Traktorkort är en sak. Men för att få köra traktor på riktigt ställer skolor som Vreta Utbildningscentrum också krav på en genomförd uppkörning där eleverna får visa vad de går för.

   Åsa Rytthammar.
  Åsa Rytthammar. FOTO: Fredrik Stork

  För den som söker vägledning i ämnet barn och traktorkörning kan lantbruksskolornas kunskapsprov ge en fingervisning om vad som krävs i trafiken.

  – Vi vill att alla ska ha traktorkort, men förutom det ska man även kunna visa att man kan framföra ett fordon säkerhetsmässigt enligt våra regler, säger Åsa Rytthammar, som är enhetschef med ansvar för lantbruk- och maskinutbildningen på Vreta Utbildningscentrum.

  Traktorkortet baseras, enligt Trafikverket, på ett kunskapsprov med 65 frågor och fem testfrågor. Men förutom detta kräver skolan även en egen uppkörning där eleverna får visa att de klarar av att koppla och köra med redskap, backa, köra slalom och starta i backe, för att nämna några av momenten. Under provet får de även visa att de klarar av att köra på vägen, med målet att de sedan ska ha tillräckliga kunskaper för att delta i det kommande vårbruket.

  Av de som går på gymnasiet brukar över hälften ha traktorkort redan när de börjar, enligt Åsa Rytthammar.

  I Sverige finns det ingen lägre åldersgräns för när barn får börja köra traktor på gårdens ägor eller kortare sträckor på allmän väg. Med körkort för moped är det fritt fram att köra i 45 kilometer i timmen.

  – Det är galet kan jag tycka. Man skulle behöva ha någon slags uppkörning i alla fall, och kanske ett eget kort. Alla har heller inte kört traktor bara för att de har moppekort, men ändå får de köra traktor. Det är därför alla skolor har sina egna uppkörningar.

  Läs mer: ”Barn dör på arbetsplatsen”Reglerna: Då får barn köra traktor på gården

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen