Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 februari

  Jordbrukstraktorn fixar gallringen

  Vislanda.

  Tony Andersson sålde mjölkkorna och köpte en skogsvagn till sin traktor. I snart två decennier har hans verksamhet haft jordbrukstraktorn i centrum för skogsarbetet.

   Med ett stort rullmatat skördaaggregat gör Tony Andersson en andragallring i skogarna söder om Växjö. Hela hans verksamhet bygger på det han kan göra med sin jordbrukstraktor.
  Med ett stort rullmatat skördaaggregat gör Tony Andersson en andragallring i skogarna söder om Växjö. Hela hans verksamhet bygger på det han kan göra med sin jordbrukstraktor. FOTO: Hans Dahlgren

  Just den här dagen är det några plusgrader och regnigt i skogen utanför Vislanda i Småland. Men i hytten på Tony Andersson Valtra N 134 är det varmt och torrt.

  På uppdrag av en skogsägare utför han en andragallring i en skog som planterades på 1970-talet. Han gör arbetet helt och hållet med sin jordbrukstraktor.

  – Många har undrat varför jag inte köper skördare och skotare, men då försvinner min nisch, säger han.

  För han är något av en multikonstnär med sin traktor. Det har blivit en hel del träd som tagits ner i trädgårdar, en del jobb åt kommuner och i somras jobbade han nästan uteslutande med att plocka granar som angripits av granbarkborre hos olika skogsägare.

  – Då kanske man hinner med ett par fastigheter på en dag och så samlar jag ihop det nästa dag.

   ”Jag vill kunna hjälpa de flesta som ringer. Jag är inte fastlåst mot bara en typ av arbete”, säger Tony Andersson som bland annat gör gallringar med sin jordbrukstraktor.
  ”Jag vill kunna hjälpa de flesta som ringer. Jag är inte fastlåst mot bara en typ av arbete”, säger Tony Andersson som bland annat gör gallringar med sin jordbrukstraktor. FOTO: Hans Dahlgren

  Läs mer: Investeringen kräver att traktorn går på högvarv

  Undviker värsta hindren

  När det ska skotas hänger han på en 14 tons skogsvagn, kopplar bort sitt skördaraggregat på kranen och på med gripen i stället.

  Traktorn med kran tar sig fram smidigt mellan stammarna. Tony Andersson brukar gå en runda och snitsla ut stickvägarna innan han sätter igång med ett uppdrag.

  – Sedan försöker jag hålla mig till den vägen. Är det för stora hinder viker jag av lite, och jag håller mina 20 meter mellan stickvägarna ändå.

  Många skogsägare har egen traktor och skogsvagn och sköter skotningen själva.

  – Har jag varit och kört brukar de också komma fram bra.

   Allt styrs från den vändbara förarplatsen med en styrenhet som även sköter virkesmätningen.
  Allt styrs från den vändbara förarplatsen med en styrenhet som även sköter virkesmätningen. FOTO: Hans Dahlgren

  Kapaciteten har ökat

  Traktorn med kran och aggregat bytte han förra året och ekipaget har nu rullat omkring 600 timmar. För att hålla kranen sitter ett särskilt modellanpassat fäste som går under hela traktorn. Han har också vändbar förarplats, bukplåt, tankar i stål och hydrauliska kolvar som stabiliserar framaxeln.

  – Så fort jag stannar låser de framaxeln och stabiliserar hela traktorn.

  Kran och aggregat kommer från finska Nisula. Tidigare hade han aggregat från Hypro, men det nya är kraftigare.

  – Jag kan ta mycket större träd med det. Så kapaciteten har ju ökat markant.

  Var går gränserna för vad du kan göra i skogen med traktorn?

  – Köra slutavverkning med traktor och vagn rekommenderar jag inte. Jag ska hålla mig till första- och andragallringar.

  TONYS UTRUSTNING

  Traktor: Valtra N 134 (2019)

  Extrautrustning traktor: vändbar förarplats med ratt/spakstyrning, bukplåt, ståltankar, hydraulpump på 200 l/m, hydrauliska cylindrar för stabilisering av framaxel (Jake) och fäste för kran (Jake).

  Kran: Moheda M 75 (8,8 meter)

  Skördaraggregat: Nisula 425 H

  Styrenhet: Nisula NCU 3i som sköter fram/back på traktorn, automatisk aktivering av framaxelstabilisering och alla funktioner på kran och skördaraggregat, inklusive och längd/diameter/volymmätning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen