Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 december 2018

  Skippa plasten och bildäcken, här täcks ensilaget med spruta

  HANNOVER

  Tyska forskare har utvecklat en metod för att täcka ensilage med hjälp av en spruta. Materialet kan sedan både ätas av korna och rötas i en biogasanläggning.

  Den som lagrar ensilage i plansilo vet att täckning och avtäckning kan vara ett omständligt arbete. Det fick också forskare vid det Bayerska jordbruksministeriets forskningsavdelning TFZ, höra från bönder. De har i tio år jobbat med att ta fram ett sprutbart material.

  – Vi började fundera över hur vi skulle kunna använda förnybara material till att täcka högar med ensilage, säger doktor Klaus Thuneke.

   Sprutbart. Materialet sprutas över ensilaget. ”Nu letar vi efter någon som kan kommersialisera och implementera det i praktiken”, säger doktor Klaus Thuneke vid TFZ.
  Sprutbart. Materialet sprutas över ensilaget. ”Nu letar vi efter någon som kan kommersialisera och implementera det i praktiken”, säger doktor Klaus Thuneke vid TFZ. FOTO: TFZ

  Huvudingredienserna i materialet är rapsolja och naturgummi. Den färdiga produkten består av två komponenter som blandas ihop precis innan det ska användas. Efter att ha sprutats på ensilaget härdar det till en skumgummiliknande konsistens som är luft- och vattentätt och håller i minst ett år.

  När ensilaget ska användas behövs ingen avtäckning. Det ensilage som ska användas tas med lastaren och den del av täckningsmaterialet som följer med ges också till korna eller stoppas i biogasanläggningen.

   Planlagring. Täckningsmaterialet går både att använda i plansilo och vid lagring på platta.
  Planlagring. Täckningsmaterialet går både att använda i plansilo och vid lagring på platta. FOTO: TFZ

  Svårt hitta rätt konsistens

  Eftersom materialet sprutas på och följer konturerna på ensilaget så bildas inga luftfickor. Men att hitta rätt konsistens har varit en utmaning.

  – Det måste vara flexibelt för att kunna anpassa sig när ensilagehögen minskar och rör sig. Samtidigt måste det lätt kunna dras isär så att en del blir kvar på ensilagehögen.

   Balans. Materialet ska både vara flexibelt och ändå lätt gå att riva av.
  Balans. Materialet ska både vara flexibelt och ändå lätt gå att riva av. FOTO: Hans Dahlgren

  Utvecklingsarbetet i laboratoriet och tester i liten skala är avslutade. Nu letar man efter en industriell partner som kan kommersialisera produkten.

  – Sannolikt behövs det ett par år till för att utveckla utrustning för att applicera materialet, och för storskaliga tester.

  Dyrare än plastfolie

  Materialet beräknas inledningsvis bli tre till fyra gånger dyrare än plastfolie. Om det får ett större genomslag på marknaden tror man att priset kan bli lägre än så. Å andra sidan menar forskarna att det kommer att ske besparingar i arbetstid och inte minst att riskerna för arbetsskador vid hantering av ensilaget minskar.

  – Det är mera bekvämt och du behöver inte ha folk som klättrar på högarna för att täcka av dem under vintern när det är halt. Så det är säkrare. Jag tror det finns folk som skulle betala för det.

   Dr Klaus Thuneke, TFZ i Bayern.
  Dr Klaus Thuneke, TFZ i Bayern. FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: Ser många fördelar

  Materialet består av rapsolja, naturgummi, vatten, cellulosa, sorbitol, glycerol och några ämnen till. Just nu pågår en certifieringsprocess för att få det godkänt som djurföda, men enligt forskarna ska materialet inte innehålla några ämnen som är skadliga. De fördelar jämfört med plastfolie man ser är:

  * Helt förnybar utan fossila produkter.

  * Inga luftfickor bildas vilket förbättrar konserveringen av ensilaget.

  * Täcket ligger kvar utan tyngder som exempelvis gamla bildäck.

  * Ingen avtäckning behövs, vilket sparar tid och minskar risker.

  * Ingen hantering av plast som ska återvinnas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen