Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 oktober 2019

  Skatteverket pressas om skatten på ATV

  Skatteverket har redan fått förklara sig två gånger för riksdagsledamöter om hur man agerat i frågan om förmånsbeskattning av fyrhjulingar.

  FOTO: Shutterstock/TT

  I förra veckan hade Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm kallats till Skatteutskottet där hon fick frågor om bland annat förmånsbeskattningen av fyrhjulingar. Och i onsdags hölls ett nytt möte med riksdagsledamöter, Skatteverket och LRF Konsult där frågan diskuterades.

  Kritiserar regeltolkning

  Det är riksdagsledamoten Per Åsling (C) som drivit på i frågan och är skarpt kritisk till hur Skatteverket tillämpat reglerna för förmånsbeskattning. Den 2 oktober lämnade han in en motion där han menar att det krävs en översyn av hur reglerna tillämpas.

  – De utfall som nu kommit från Skatteverket, och den rättsosäkerhet som finns, bekräftar ju väldigt tydligt behovet både av att Skatteverket ser över sina rutiner och av att skattelagstiftningen ses över.

  Löfte från Skatteverket

  Vid mötet i onsdags upplevde Per Åsling att de fick löfte från Skatteverket om att man där skulle se över sina rutiner bland annat när det gäller de höga förmånsvärden som satts i flera fall.

  – De var självkritiska när det gäller de här nivåerna som saknar all rim och reson.

  Läs också: Varning: Fyrhjuling ger lantbrukare skattesmällLäs också: ATV bedöms som fritidshus av Skatteverket

  Samma bild fick ordföranden i Skatteutskottet Jörgen Hellman (S). Han tycker dock inte att det finns anledning att ifrågasätta regeltolkningen som säger att fyrhjulingar i bolag ska beskattas enligt dispositionsrätten.

  ”Klart det ska beskattas”

  – Nej, har man möjlighet att använda den privat så är det klart att det ska beskattas. Sedan vilka tusenlappar det ska vara i månaden lägger inte vi politiker oss i. Men det ska vara lika behandling och god information både internt och externt.

  Han litar nu på att Skatteverket ser över sina rutiner.

  – Det har ju funnits exempel på folk som köpt fyrhjulingar för 80 000 kronor och taxerats på över 100 000 per år, men det är ju historia nu.

  Per Åsling kommer att fortsätta att driva frågan om en översyn.

  – När vi inom ramen för 73-punktsprogrammet ska göra skatteöversyner är det viktigt att den här frågan kommer med.

  ATL TV har flera inslag om vad som är bra att tänka på för den som vill köpa ATV. Se två av dem här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen