Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 januari

  Skatteverket överklagar inte ATV-dom

  Skatteverket tänker inte överklaga domen i kammarrätten som upphäver beslutet om förmånsbeskattningen för en företagare med terrängregistrerad fyrhjuling.

   Kammarrätten upphäver beslutet om förmånsbeskattningen för en företagare med terrängregistrerad fyrhjuling.
  Kammarrätten upphäver beslutet om förmånsbeskattningen för en företagare med terrängregistrerad fyrhjuling. FOTO: Torbjörn Esping/Istock

  Kammarrätten upphävde förra veckan ett beslut från Skatteverket om att en företagare skulle förmånsbeskattas för att hans företag ägde en fyrhjuling. Det här är ett av en rad liknande rättsfall som har sitt ursprung i kontroller som Skatteverket gjorde främst under 2017.

  I de andra ärendena som ATL tagit del av har domstolarna kommit fram till att Skatteverket gjort en korrekt bedömning kring frågan om att fyrhjulingen ska betraktas som förmån. Däremot har ofta förmånsvärdet satts ner. I det senaste ärendet från kammarrätten i Stockholm gjorde dock domstolen bedömningen att företagaren inte skulle förmånsbeskattas alls.

  Dispositionsrätten beskattas

  På Skatteverket tänker man inte ta ärendet vidare.

  – Nej, vi kommer inte att överklaga domen, säger Dick Moberg, skatteombud och processförare på Skatteverket.

  Varför inte?

  – Principiellt är den väl i linje med den inställning som Skatteverket har. Kammarrätten säger ju i domen att dispositionsrätt till fyrhjuling kan förmånsbeskattas. Men i det här fallet tycker man att dispositionsrätten varit så begränsad att företagsägaren inte haft någon beskattningsbar dispositionsrätt.

  Det är dispositionsrätten, själva möjligheten att använda fyrhjulingen, som beskattas. Varje företagare är själv skyldig att redogöra för sina förmåner och bedöma värdet. I första hand ska man enligt Skatteverket titta på kostnaden för att hyra en maskin. Om det inte finns någon relevant hyresmarknad ska man utgå från de faktiska kostnaderna, enligt Skatteverkets rättsliga vägledning.

  Den uppdaterades efter de senaste årens domar där Skatteverket i ärendena inledningsvis bedömt förmånsvärdena mycket höga. Då hade man i flera fall utgått ifrån kostnaden för korttidshyra i turistområden, något som inte har accepterats av domstolarna.

  – I den rättsliga vägledningen har vi betonat att värdet av den slutliga förmånen ska vara rimligt.

  ”Viktigt att det är enkelt”

  Att domarna skiljer sig åt beror helt och hållet på de unika förutsättningar som varje företagare har, både privat och i verksamheten. Det finns inget generellt sätt att räkna på. Den senaste domen visar att det kan spela roll om företagaren äger mark som denne kan köra på privat eller är jägare och teoretiskt hade kunnat använda den till att hämta skjutet vilt på fritiden. När företagare själv ska redovisa ett förmånsvärde för en fyrhjuling kan bedömningen därför bli en utmaning.

  Fyrhjulingen är ett fordon som blir allt vanligare, och frågan är om beräkningen av förmånsvärdet hade gått att förenkla?

  – Det är viktigt att det är enkelt och förutsägbart hur man ska räkna fram värdet av förmånen. Jag tycker att vi har förtydligat hur man ska tänka i de här situationerna genom de uppdateringar vi gjort i rättslig vägledning, säger Dick Moberg.

  LÄS MER OM ATV OCH SKATTATV-ägare får rätt om förmånsskattVarning: Fyrhjuling kan ge lantbrukare skattesmällATV bedöms som fritidshus av SkatteverketFortsatt risk för skattesmäll för ATV-ägare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen