Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 oktober 2020

  Fortsatt risk för skattesmäll för ATV-ägare

  Skatteverket har kommit med en ny vägledning för beskattning av fyrhjulingar. Men Urban Rydin, skattechef på Ludvig & Co, är inte nöjd – han driver i stället ett nytt fall med sikte på högsta instans.

   Urban Rydin, skattechef på Ludvig & Co, anser att terrängregistrerade ATV:er inte ska förmånsbeskattas alls. Här provkör ATL:s testförarare Per Johansson en Kawasaki Brute Force 750 på sin skogsgård norr om Åseda i Småland.
  Urban Rydin, skattechef på Ludvig & Co, anser att terrängregistrerade ATV:er inte ska förmånsbeskattas alls. Här provkör ATL:s testförarare Per Johansson en Kawasaki Brute Force 750 på sin skogsgård norr om Åseda i Småland. FOTO: Torbjörn Esping

  Att köpa en ATV för tjänst inom skogs- och lantbruket kan, som ATL tidigare berättat, bli en dyr affär. Skatteverket anser nämligen att fyrhjulingen är till stor glädje även på fritiden, och att den därför ska förmånsbeskattas.

  I ett fall köptes en ATV för 81 000 kronor, som Skatteverket sedan ville påföra ett årligt förmånsvärde om 180 000 kronor på – motsvarande vad det skulle kosta att hyra en ATV.

  Efter överklagande minskades förmånsvärdet visserligen till en tiondel, men Urban Rydin, skattechef på Ludvig & Co, valde att överklaga målet till Högsta förvaltningsdomstolen för att få bort förmånsbeskattningen helt och hållet.

  Läs mer: Fyrhjuling ger lantbrukare rejäl skattesmällLäs också: ATV bedöms som fritidshus av Skatteverket

  Skillnad på enskild firma och aktiebolag

  I somras kom beskedet att Högsta förvaltningsdomstolen inte beviljar prövningstillstånd. Samtidigt kom Skatteverket med en ny vägledning: Förmånsvärdet sätts nu ned till driftskostnaden och värdeminskningen av fordonet.

  – Jag tycker inte att det gav oss någon större hjälp, säger Urban Rydin.

  För den som köpt en ATV i sin enskilda firma gäller att man bara ska skatta för hur mycket man använder fyrhjulingen privat.

  Men för den som köpt sin ATV i ett aktiebolag, är principen fortfarande att man ska skatta för fulla värdet om man har tillgång till ATV:n på fritiden.

  Läs mer: Skatteverket pressas om skatten på ATVLäs också: Ingen ändrad syn på skatt på ATV i sikte

  ”En bok är bra att föra”

  Man kan dock slippa förmånsbeskattning om man genom en körjournal kan bevisa att fyrhjulingen enbart använts i näringsverksamhet.

  – En bok är bra att föra, annars ligger man risigt till bevismässigt, säger Urban Rydin, som ändå gör bedömningen att man måste skatta om ATV:n står inlåst hemma i garaget, och alltså är möjlig att ta ut och köra.

  Men en terrängregistrerad ATV ska inte förmånsbeskattas alls, anser Urban Rydin. Detta eftersom det är olagligt att köra i terrängen om man inte jobbar.

  – Jag tycker att det är stötande att du har en beskattning som grundas på att du kör olagligt, säger han.

   Urban Rydin, skattechef Ludvig & Co.
  Urban Rydin, skattechef Ludvig & Co. FOTO: Ludvig & Co

  För att få bort förmånsbeskattningen på terränghjulingar driver Urban Rydin därför nu ett nytt fall, som han hoppas Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva. I fallet, som nu ligger i Kammarrätten, gäller det en byggföretagare som använder sin ATV för utsättning och transport av utrustning. Företagaren har inte någon mark där han skulle kunna köra på fritiden.

  Skatteverket är av en annan åsikt och skriver i sin vägledning att ”enbart det förhållandet att fordonet inte får köras på allmän väg eller i terräng bör inte påverka värdet av förmånen i de fall det i övrigt föreligger oinskränkt dispositionsrätt”. I Kammarrätten pekar Skatteverket på att man får använda terränghjulingen vid jakt, och att byggföretagaren kan låta andra använda hans ATV.

  – Om vi förlorar i Kammarrätten finns det nog möjlighet att vi ska kunna få upp detta till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Urban Rydin och fortsätter:

  ­– Annars måste det till en lagändring.

  Tre tips för att slippa skatt på din ATV

  • Köp fyrhjulingen i enskilda firman, då behöver du bara skatta för privat bruk.

  • För körjournal, så du kan bevisa att inte använt den privat.

  • Terrängregistrera din ATV. Skatteverket tar redan viss hänsyn till att det i princip är olagligt att köra i skog och mark på fritiden och på allmänna vägar.

  Källa: Urban Rydin, Ludvig & Co.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen