Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 januari

  Ska New Holland lyckas där andra har misslyckats?

  Biogasen pekades ut som ett viktigt framtidsbränsle inom lantbruket redan för tio år sedan. För att New Holland ska lyckas, där andra har misslyckats, krävs det dock att företaget kan presentera en hållbar lösning för hur deras fordon ska kunna användas i alla avseenden. Att de nu presenterar en tanklösning är ett viktigt steg på vägen, skriver Fredrik Stork, teknikredaktör.

  Traktorer som drivs på biogas är knappast något nytt. Redan 2008 besökte den första biogastraktorn Borgeby, då i form av en ombyggd Fendt-traktor som delvis kunde köras på bränslet.

  Två år senare, i november 2010, skrev vi om den första inregistreringen på svensk mark, och i september 2014 kunde vi också berätta om hur en av dessa ombyggda traktorer hade stulits från Lantmännen Maskin. Då rörde det sig om konverterade Valtra-traktorer som gick på 20 procent diesel och 80 procent gas. Detta skulle i sin tur vara en relativt lätt konvertering enligt Thor Andersson på Lantmännen Maskin.

  Valtras biogastraktor blev aldrig någon hitt. Men de rullar fortfarande på vissa håll.

  Problemet var bara att EU-regelverket satte stopp. Det fick i sin tur till följd att det åtminstone inte då gick att typgodkänna traktorer som kunde köras på både gas och diesel.

   Valtras biogastraktor blev aldrig någon hit. Men de rullar fortfarande på vissa håll.
  Valtras biogastraktor blev aldrig någon hit. Men de rullar fortfarande på vissa håll. FOTO: Fredrik Stork

  Först efter många turer och långa diskussioner kunde Transportstyrelsen bevilja dispens för försöket. Men trots långtgående politiska ambitioner att ta fram traktorer av det här slaget blev Valtras ombyggda modeller aldrig någon hitt.

  Men nu blåser nya vindar. Sedan några år tillbaka har New Holland tagit på sig ledartröjan, och företaget har nu som ambition att lansera sin första biogasdrivna modell inom kort. Sannolikt blir den världens fösta kommersiella traktor, för de breda massorna, som kan drivas fullt ut på gas.

   ATL var på plats när New Holland premiärvisade en prototyp av sin biogastraktor i februari 2018.
  ATL var på plats när New Holland premiärvisade en prototyp av sin biogastraktor i februari 2018. FOTO: Fredrik Stork

  För att traktorn ska bli en kommersiell framgång krävs dock att den kan tankas med uppgraderad biogas på gårdsnivå. Annars kommer den i första hand bara att bli intressant för stadsnära lantbrukare, samt entreprenörer och kommuner med stort miljöfokus. Även för dessa finns det så klart en betydande marknad.

  Men det är först när man når ut till djurbönderna, som har kapacitet att producera sin egen gårdsgas, som lantbruket kan bli fossiloberoende på allvar. Förhoppningsvis kan vi snart även få se någon form av politiskt stöd till de många lantbrukare som vill vara med på den resan.

  LÄS OCKSÅ:2008: Biogastraktor visas i Borgeby2012: Biogastraktor ska serietillverkas2014: Biogastraktor stulen2015: Framgång för biogastraktorn2017: Här är New Hollands nya gastraktor2018: New Holland satsar fullt ut på gas

  Relaterade artiklar

  Till toppen