Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 juni 1999

  Silverbillen till tvättrobot

  Silverbillen, Jordbrukstekniska föreningens pris för framstående insatser inom jordbrukstekniken, gick i år till männen bakom företaget Ramsta Robotics.
  Deras vinnande bidrag är en robot för rengöring av djurstallar.
  Ramsta Robotics grundades av Jan Sandberg, maskinmekaniker och deltidslantbrukare, Bjarne Graff, blivande civilingenjör med roboten som examensarbete, och Anders Lif, civilingenjör med styr- och reglerteknik som specialitet.
  Hygien blir allt viktigare som tillväxtfaktor inom djurhållningen; djuren växer bättre när de mår bra. Men eftersom arbetet med att tvätta ett svinstall med högtryckstvätt är både besvärligt och i bland hälsovådligt kan man anta att det inte alla gånger utförs i önskad utsträckning. En tvättrobot skulle bidra till att förbättra både ekonomi och miljö, resonerar juryn.
  Roboten ser ut som en liten pyramid på hjul. På toppen sitter en rörlig arm med ett munstycke i änden. Armens utformning gör att den kan tvätta även svåråtkomliga ställen.
  Robotens rörelsemönster kan programmeras så att den passar i olika stall. Första gången den används körs den manuellt med en joystick varvid den lär sig hur den ska göra. För att tvätta en hel avdelning utan manuella ingrepp placeras lägesgivare i lokalen. Roboten rör sig efter en snitslad bana på det sättet och utför de rörelser som lagrats för varje position.
  Ramsta Robotics har avtalat med Alfa Laval Agri om marknadsföring i Norden men avser att tillverka roboten i egen regi. Målet är att lansera roboten på den nordiska marknaden under nästa år. Priset väntas bli strax under 200 000 kronor.

  Lars Vernersson
  Att tvätta ett svinstall är ett arbete som kan överlåtas på en robot, anser Jordbrukstekniska föreningen och belönade företaget Ramsta Robotics självg
  Ramsta Robotics tvättrobot för i första hand svinstallar renderade upphovsmännen utmärkelsen Silverbillen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen