Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2017

  ”Sena grödorna hårdast drabbade”

  MALMÖ.

  Efter en sen spannmålsskörd är långt ifrån allt tröskat i mitten av oktober. Det står spannmål kvar i till exempel Dalarna, Uppland, Västmanland och inte minst i Hälsingland och Västerbotten. Allt kommer inte att gå att rädda. Även i södra Sverige står många spannmålsfält otröskade efter den flera veckor försenade starten.

  – De första vetetröskningarna skedde i princip samtidigt i Mälardalen och i sydligaste Sverige. Efter det hade vi en väldigt intensiv period när det var skarpt läge och sedan har det ju varit väldigt, väldigt utdraget. Och det gäller hela landet, sammanfattar Johannes Åkerblom, chef för Odlaraffären på Lantmännen.

  FOTO: Mostphotos

  Han jämför årets spannmålsskörd med besvärliga år som 2006 och 2001. Johannes Åkerblom uppskattar att omkring fem procent av spannmålen står kvar i Dalarna, och att det finns många otröskade fält även i till exempel Västmanland, Uppland och delar av Närke.

  Mycket blir otröskat

  – I Västerbotten, där vi har vår nyetablerade tork utanför Umeå, är det tyvärr inte mycket taget av det som ska tröskas. Och allt lär inte bli det heller, tyvärr. Det blir så klart en utebliven intäkt och det handlar ju inte bara om kärnskörd utan också halmen som är väldigt värdefull, säger Johannes Åkerblom.

  LÄS OCKSÅ: Lantmännen öppnar för återbetalning

  När det gäller vetet är det en större andel än normalt som klassats ned till fodervete på grund av låga falltal. Främst är det sena grödor som drabbats av de stora regnmängderna. Grynhavren som stått länge i väta och blivit mörkfärgad blir i regel nedklassad.

  – Ser man på till exempel grynhavre så är det en väldigt stor andel som är nedklassat till foderhavre. Och det beror inte på don, utan helt och hållet på färg.

  PREMIUM: Fårboom i Sverige

  – När det gäller grynhavre vill vi ha en gyllengul färg. Det är det kunderna vill ha.

  – Å andra sidan, den som lyckats bärga en riktigt bra kvalitet av grynhavre och har den inlagrad nu kan säkert få ett bra pris på det, säger Johannes Åkerblom.

  LÄS OCKSÅ: 14 000 höns avlivade efter utbrott av NewcastlesjukanATL-TV: Tuff skörd i blötanLÄS OCKSÅ: Jordbrukare JO-anmäler länsstyrelsenLÄS OCKSÅ: Hett satsa på nöt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen