Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 september 2020

  Samma algoritmer ska även räkna grönsaker

  Samma algoritmer som används för att hitta ogräs, kan även användas för att räkna olika grödor.

   Med hjälp av drönaren kan man inte bara räkna ogräs, utan även göra skördeprognoser i grönsaker.
  Med hjälp av drönaren kan man inte bara räkna ogräs, utan även göra skördeprognoser i grönsaker. FOTO: Solvi

  ATL har tidigare skrivit om Solvis försök att räkna pumpor. Nu ska samma metod användas för att beräkna skördeutfallet i vit- och rödkål.

  Men till skillnad från beräkningsmetoden i ogräs, där man flyger betydligt närmare jorden, räcker det i vit- och rödkålens fall med att flyga från 15-30 meters höjd.

  Genom att låta analysverktyget räkna plantorna på det här sättet kan man som odlare få fram en rad intressanta uppgifter. Dels kan man beräkna sitt skördeutfall strax innan skörd, men också få ett kvitto på vad olika insatser ger. Kanske behövs mer bevattning eller bättre dränering i någon del av fältet?

  Vill internationalisera

  I ett tidigt skede, strax efter att plantorna har satts i jorden kan man också se hur många som överlever, och hur årets odling kommer att löna sig. I värsta fall kan beräkningsunderlaget visa att det inte ens är lönt att fortsätta, säger utvecklaren Igor Tihonov på Solvi.

  – Vi kan inte väga dem, men med hjälp av diametern kan vi också översätta det i en vikt, som gör att det blir intressant för odlaren. Blir kålhuvudena för stora kan man inte sälja dem till vanliga konsumenter, utan då får man i stället försöka hitta köpare bland restauranger och inom industrin.

  Marknaden bedöms vara betydande även i ett land som Sverige. Men det räcker med att resa till England för att man ska förstå att vitkålsodlingen är mycket större där.

  – Solvi är även en global tjänst, och målsättningen är så klart att vi ska ta det här utanför Sverige. Bara i England finns en stor marknad för vitkål.

  På sikt väntas tjänsten även få stöd för liknande radgrödor som sallat och broccoli.

  Liksom ogrästjänsten beräknas produkten komma ut på marknaden nästa år.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen