Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 augusti 2019

  Säker och enkel säckhantering

  Med hjälp av Staffan Lundmarks specialkrokar ska det bli enklare och säkrare att lyfta storsäckar med allt från ved till växtnäring och byggmaterial. Frågan är om detta är det säkraste sättet att hantera tunga säckar på eller finns det något sätt som är bättre?

   Krokarna skruvas fast med en vanlig skiftnyckel, och ska vara enkla att stuva undan i maskinen när de inte används.
  Bild 1/3 Krokarna skruvas fast med en vanlig skiftnyckel, och ska vara enkla att stuva undan i maskinen när de inte används. FOTO: Lyftkroken
   När tyngden vilar på krokarna ska dessa sitta som berget utan att det finns någon risk för att de ska glida av.
  Bild 2/3 När tyngden vilar på krokarna ska dessa sitta som berget utan att det finns någon risk för att de ska glida av. FOTO: Lyftkroken
   Staffan Lundmarks specialkrokar ska göra det bli enklare och säkrare att lyfta storsäckar med allt från ved till växtnäring.
  Bild 3/3 Staffan Lundmarks specialkrokar ska göra det bli enklare och säkrare att lyfta storsäckar med allt från ved till växtnäring. FOTO: Lyftkroken

  Förr var det nästan bara bönder som hanterade stora säckar, konstaterar Staffan Lundmark i Långviken. Men med tiden har säckkonstruktionen fått genomslag i många branscher.

  Själv arbetar han med vedproduktion på fritiden, och det var i detta sammanhang som han började experimentera med sina påskruvade konsoler som skulle uppfylla alla säkerhetskrav och samtidigt göra det enklare att lyfta och kroka i storsäckarna från förarhytten.

  Arbetsmiljöaspekten har inte minst blivit viktig i många branscher, konstaterar Staffan Lundmark.

  – Jag har hållit på mycket med vedsäckar och upplevde att det var bökigt när man var ensam och skulle få på tygöglorna. Det var då jag började prova med olika grejer innan jag fastnade för den här konstruktionen, säger han.

  Sålde slut

  När han väl började visa sin produkt på mässor och andra tillställningar sålde den första serien på 800 krokar (fyra behövs till varje maskin) snabbt slut, och kort därefter fick han ytterligare en beställning från en dansk återförsäljare som ville lägga beslag på alla krokar som han kunde få fram.

  Produkten är både CE-godkänd och mönsterskyddad, och tillsammans ska de fyra krokarna klara av att lyfta upp till fyra ton, berättar Staffan Lundmark.

  Fördelen är bland annat att krokarna ska göra det enklare att tilta pallgafflarna för att komma åt öglorna, samtidigt som pallgafflarna inte får någon möjlighet att nöta på öglorna.

  Som bonus upplever Staffan Lundmark även att det har blivit enklare att fylla vedsäckarna eftersom dessa inte längre blåser ihop av en vanlig vindpuff.

  – Det sker mycket olyckor, men när jag tog fram det här så hade jag egentligen inte några tankar på all användning inom industrin där man tänker mer på säkerheten för sina anställda. De ser stora vinster med att ingen ska behöva stå framför och pilla för att hålla säckarna på plats.

  – En annan fördel är att om man måste tvärbromsa med ekipaget så finns det alltid en risk för att säcken flyger i väg, men här sitter den fast, fortsätter han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen