Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 juni 2019

  Sågar på höjden och tvären i två drag

  Skogselmia, Bratteborg

  På Skogselmia var det Sverigepremiär för det australiska sågverket Lucas Mill. Det har en femtandad klinga som kan vinklas i 90 grader.

   I första draget sågas ett vertikalt skär.
  I första draget sågas ett vertikalt skär. FOTO: David Larsson

  Många mässbesökare fick fundera en extra gång när de såg sågverket från Lucas Mill. Är det en fräs eller vad är det? Och även demonstratören, Johan Jinghage, var till en början frågande när importören i Norge ville berätta om sågverket.

  – Han försökte förklara för mig på telefon hur det fungerar. Men jag förstod inte ett dugg. Så jag åkte över, och då fick jag se. Och blev överväldigad.

  Fem tänder

  Lucas Mill har gjort sågverk i många år i Australien och deras teknik bygger på en klinga med fem tänder som kan vinklas i 90 grader. Modellen som visades på Skogselmia kunde såga 6 tum djupt men det finns modeller med större motorer som kan såga upp till 10 tum. Skäret mäter 4-5 millimeter i bredd.

   Johan Jinghage ska vara med och sälja sågverket i Sverige.
  Johan Jinghage ska vara med och sälja sågverket i Sverige. FOTO: David Larsson

  När Johan Jinghage ska demonstrera sågverket drar han igång 18-hästars Vanguardmotorn och drar släden medan klingan sågar ett vertikalt snitt på 10 centimeter. Vid stockänden skjuter han en spak åt sidan och klingan vänds till liggande. På tillbakavägen sågas ett entumsspår som möter det första exakt i underkant.

  – Skärytorna träffar varandra och det går automatiskt. Det har de räknat ut, säger Johan Jinghage, som ska vara med och sälja sågverken i Sverige åt norska importören Antons Timber.

  Körs som skottkärra

  Sågverket lämpar sig särskilt väl för grova stockar då det går att flytta hela ställningen som en skottkärra och ställa över stocken med hjälp av två hjul som snabbt monteras på aluminiumramen.

   En femtandad klinga som kan slipas på plats sköter sågningen.
  En femtandad klinga som kan slipas på plats sköter sågningen. FOTO: David Larsson

  Under sågningen ska stocken inte vändas utan ligger still. Hela proceduren är därmed snabb och ett drag fram och tillbaka tar dessutom under en halvminut för en normallång stock.

  Med sextumsklingan går det att såga samma djup både horisontellt och vertikalt. Och klingan behöver aldrig tas av utan kan slipas på plats med en specialslip som hör till.

  – Allting följer med. Det är ett komplett system.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen