Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 augusti

  Så vässade han sin kvickrotsbekämpare

  Huddungeby

  Förra sommaren slog Göran Ekman till på en begagnad Kvick Killer för att bekämpa kvickroten på sin ekogård. Efter en del ombyggnationer börjar han nu vara nöjd med maskinen.

   De fjädrande pinnarna sitter med 10 centimeters mellanrum.
  De fjädrande pinnarna sitter med 10 centimeters mellanrum. FOTO: Mikael Marklund

  De omkring 200 hektar som Göran Ekman och hans familj brukar i Huddungeby utanför Sala består av cirka en fjärdedel mulljord och resten en mix av bland annat mellanlera och pinnmo med en hel del sten. Allt som odlas på åkrarna går till gårdens integrerade och kravcertifierade grisproduktion med ett 60-tal suggor som bas.

  Göran Ekman har länge tittat efter ett redskap för att bekämpa kvickroten på åkrarna. I fjol slog han till på en begagnad Kvick Killer från 2008. Men för att få den arbeta bättre så har han byggt om den en del.

   Göran Ekman och hans söner har flyttat stödhjulen så att de nu är bakom själva redskapet.
  Göran Ekman och hans söner har flyttat stödhjulen så att de nu är bakom själva redskapet. FOTO: Mikael Marklund
   Ett antal svetsfogar har förstärkts på redskapet. Göran Ekman tänker också montera på en stödfot samt byta tryckstången mot en kedja.
  Ett antal svetsfogar har förstärkts på redskapet. Göran Ekman tänker också montera på en stödfot samt byta tryckstången mot en kedja. FOTO: Mikael Marklund

  Vissa svetsar hade börjat spricka vilket Göran Ekman och hans söner åtgärdade och förstärkte. Stödhjulen som från fabriken sitter framför redskapet skar han loss och istället svetsades det dit två stöd från en Vibro Flex-kultivator och två hjul med terrängdäck bakom redskapet. Då blev gången lugnare och konstruktionen mindre belastad, upplevde han. Växellådan som någon tidigare ägare vänt så att rotorn gick bakåt vände han tillbaka så att den nu går framåt igen så att jord, rötter och stenar nu inte kastas rakt ut.

   Maskinen har en arbetsbredd på 4 meter och ett arbetsdjup på ned till 15 centimeter. Med en arbetshastighet på cirka 7 kilometer i timmen drar traktorn cirka 11 liter diesel per hektar.
  Maskinen har en arbetsbredd på 4 meter och ett arbetsdjup på ned till 15 centimeter. Med en arbetshastighet på cirka 7 kilometer i timmen drar traktorn cirka 11 liter diesel per hektar. FOTO: Mikael Marklund

  Omkring 80 hektar har han nu hunnit bearbeta med redskapet och är förhållandevis nöjd med resultatet av ombyggnaden.

  – Det enda som jag varit tvungen att byta är tre M10-bultar, så det är inga stora pengar.

  Stenarna i åkrarna har inte varit några problem.

  – Då smäller det bara till och smatterkopplingen löser ut.

  Arbetsdjupet ligger på 10 till 15 centimeter och hastigheten på omkring 7 kilometer i timmen. Traktorn, en New Holland TM 165, drar då drygt 11 liter diesel per hektar.

  Målet är att plöja så lite som möjligt. Speciellt mulljordarna. Där hoppas han det ska räcka med att köra över med en tallriksharv på hösten, sedan omgång med en kultivator och en vända med Kvick Killern för att det ska vara klart att så.

   Göran Ekman hoppas få ner mängden kvickrot på åkrarna allt eftersom med hjälp av sin Kvick Killer. Men det fungerar inte på alla ogräs.
  Göran Ekman hoppas få ner mängden kvickrot på åkrarna allt eftersom med hjälp av sin Kvick Killer. Men det fungerar inte på alla ogräs. FOTO: Mikael Marklund

  Den fungerar enligt samma princip som till exempel den Kvick Finn ATL skrivit om här. Rotorn slänger upp kvickroten till ytan där den ska torka ut. Göran Ekmans har en arbetsbredd på 4 meter bred men den finns i arbetsbredder upp till 6 meter.

  Det är inte ovanligt att den går som efterredskap till en kultivator:

  – Men det bör nog vara en bogserad maskin då för att få den tillräckligt kraftig och rymlig. Samt fällbar för att få en rimlig transportbredd. Låter kostsamt, och så ser de stora maskinerna ut . I min del av världen med små åkrar känns det bra med en buren rotor.

   Arbetsdjupet ligger på 15 centimeter. Men det finns kvickrotsrötter ännu längre ner i backen...
  Arbetsdjupet ligger på 15 centimeter. Men det finns kvickrotsrötter ännu längre ner i backen... FOTO: Mikael Marklund

  Han har förhoppningar om att få ner mängden kvickrot på åkrarna allt eftersom med hjälp av redskapet. Men det fungerar inte på alla ogräs:

  – Fröogräs kommer ändå, där får vi ta ogräsharven. Och tistlar biter den inte på heller. De blir bara lite tilltufsade. De måste plöjas ned.

  Han har också mer på listan över saker som ska fixas till på redskapet:

  – Vi ska sätta på en stödfot så det blir lättare att koppla, sedan ska tryckstången bytas ut mot en kedja så blir nog gången ännu bättre.

   Göran Ekman odlar vete, korn, råg, åkerböna och lite havre på omkring 200 hektar. Allt används till den egna produktionen av kravmärkta grisar.
  Göran Ekman odlar vete, korn, råg, åkerböna och lite havre på omkring 200 hektar. Allt används till den egna produktionen av kravmärkta grisar. FOTO: Mikael Marklund

  Kvick Killer

  Finns i arbetsbredderna 2, 3, 4 och 6 meter, med eller utan stubbharv. Effektbehovet är cirka 35 hästkrafter per meter harv. Främsta målgruppen är ekoodlare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen