Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 maj 2017

  Så skiljer sig reservdelspriserna

  Storkonkurrenterna Swedish Agro och Lantmännen Maskin slåss om Claas-kunderna. Genom anonyma prisförfrågningar har ATL tagit reda på hur reservdelspriserna skiljer sig mellan företagen. För den som har tid att vänta kan det fortfarande löna sig att undersöka priserna.

  Prisjämförelsen är inte vetenskaplig i den bemärkelsen att den täcker in hela Claas maskinutbud. Men undersökningen ger ändå en fingervisning om att det kan vara värt att undersöka reservdelspriserna.

  Det bör slås fast direkt att Swedish Agro ligger lägre i pris på flera av varorna.

  Men på den sista raden skiljer det bara 1 335 kronor mellan de båda företagen. Och det i ett varusegment som är utsatt för hård konkurrens.

   Magnus Svenssons egna prisjämförelser har visat att den gamla återförsäljaren ofta ligger högre i pris på Claas-reservdelarna. Foto: NIKLAS LARSSON
  Magnus Svenssons egna prisjämförelser har visat att den gamla återförsäljaren ofta ligger högre i pris på Claas-reservdelarna. Foto: NIKLAS LARSSON FOTO: Niklas Larsson

  ”Samma pris”

  Det kan inte ha undgått någon som följer maskinmarknaden i Sverige att Danish Agro med dotterbolaget Swedish Agro Machinery har lyckats ta över Claas maskinutbud från Lantmännen. Som svar har Lantmännen Maskin gått ut med stora reklamkampanjer där de förklarar att de tänker fortsätta att serva sina Claas-kunder. För att stå sig i konkurrensen finslipar företaget ständigt på sina erbjudanden.

  Målet är att alltid matcha konkurrentens reservdelspriser. Men det lever företaget inte alltid upp till. I ATL:s prisjämförelse här intill har i stället Swedish Agro det mest prisvärda erbjudandet på 61 procent av varorna. Enligt Lantmännen Maskins vd, Jonas Arvidsson, gör den ständiga prispressen dock att förhållandet kan ändras snabbt.

  – Vi måste ha samma pris som Swedish Agro och följer priserna vecka för vecka. Nästa vecka kan det vara tvärt om, säger han.

  Kunderna blir vinnare

  Men även om det inte skiljer sig så mycket på sista raden visar ATL:s jämförelse samtidigt att prisskillnaden kan vara betydande på enskilda varor. Hydraulpumpen till traktorn i 850-serien är exempelvis 990 kronor billigare hos Lantmännen.

  En lantbrukare som har fått anledning att fundera över prissättningen är Magnus Svensson i Linghem i Östergötland.

  När han skulle köpa reservdelar, bland annat en ny stråskiljare till sin Claas-tröska, var produkten 1 038 kronor billigare hos Swedish Agro. Det tycker han är alldeles för mycket.

  – Lantmännen går ut på bred front med att man ska fortsätta att serva hos dem. Men när man jämför är allt till Lantmännens nackdel, säger han och frågar sig hur Lantmännen ska lyckas stå sig i konkurrensen.

  Men Jonas Arvidsson är inte orolig. Ytterst är det kunderna som blir vinnare i det allt hårdare konkurrensläget, säger han.

  – Vi kommer att följa med i prissättningen för att vara konkurrenskraftiga. De kommer att prisa in sig och vi kommer att följa med. Det är deras väg in på marknaden, säger Jonas Arvidsson.

   En Claas 850 ingick också i prisjämförelsen. Foto: HANS DAHLGREN
  En Claas 850 ingick också i prisjämförelsen. Foto: HANS DAHLGREN FOTO: Hans Dahlgren

  Utgår från prislistorna

  Enligt Swedish Agros reservdelschef, Martin Gerdtsson, har framför allt valutakurserna en direkt påverkan på prissättningen. Men det finns även andra faktorer som påverkar.

  – Vi har inte samma konkurrenssituation här uppe som i Tyskland, men har man en prislinje på en artikel som man har byggt upp på Lantmännen sedan tre år tillbaka, så tar man kanske ut den procent som krävs utan att följa bruttopriset. Vi följer bruttopriset med ett påslag för att täcka upp för fraktkostnaderna, säger han.

  Så gjordes undersökningen

  Redaktionen har gjort anonyma prisförfrågningar under perioden 2-12 maj, för att undersöka om det finns prisskillnader på Claas-delarna efter att Lantmännen Maskin och Swedish Agro började konkurrera. Förfrågningarna på enskilda reservdelar har gjorts från båda företagen samma dag.

  Som täckmantel för våra reservdelsbeställningar utgick vi från att vi hade kört på en sten med skördetröskan vilket resulterade i att vi behövde en rad nya delar. I prisjämförelsen har vi även tittat närmare på Axion 850 som röstades fram som årets traktor 2013. I Sverige är traktorn av en tillverkarnas mest sålda.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen