Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 april

  Så ska Dataväxt nå ut till fler

  Fokus för Dataväxt framöver kommer att ligga på fortsatt precisionsodling, och på att vinna över nya kunder, både i Sverige och utomlands. Men hur ska företaget stå sig i konkurrensen?

   I inloggat läge är det lätt att få fram all fältdata genom att klicka på valfri åkerlapp. Här finns flikar för utsäde och växtskydd samlat med skördedata och mycket annat.
  I inloggat läge är det lätt att få fram all fältdata genom att klicka på valfri åkerlapp. Här finns flikar för utsäde och växtskydd samlat med skördedata och mycket annat. FOTO: Johan Martinsson

  Kampen om lantbrukskunderna blir allt hårdare. Bara under de senaste åren har marknadsgiganterna John Deere, Agco och Yara vässat sina erbjudanden, samtidigt som nya aktörer som IBM gett sig in i matchen för att hjälpa till med beräkningskapacitet och artificiell intelligens.

  Dataväxt, eller Cropplan som produkten heter utomlands, finns i dag i en rad länder som Tyskland, Belgien och Norge. Frågan är om det räcker för att företaget ska stå sig i konkurrensen?

  – Budgetmässigt har vi inte mycket att sätta emot om exempelvis Google skulle lägga resurser på detta. Om vi sedan kompletterar eller blir en konkurrent till exempelvis John Deere är en annan fråga, jag tror vi kommer vara både och. Men vi har en bra dialog och relation med John Deere, och den har blivit bättre på senare tid. Jag tror att till och med att de har insett att det är svårt att vare relevant i alla länder, för det är så komplext, säger Johan Martinsson, affärsutvecklingsansvarig på Dataväxt.

  Stöd för Valtra

  När han visar runt i programmet möts vi av en palett med olika verktyg och hårdvarutjänster, inklusive Cropsat och samlingsportalen Lantbruk.se.

  Genom att klicka på ett fält får användaren snabbt upp planerade och utförda åtgärder, bärgad skörd, sprutjournaler och kommande köp av olika insatsvaror. Vill man går det även att lägga in EU-stöd och arrendekostnader i beräkningsunderlaget för varje fält.

  All data kan också exporteras, eller synkas till mobila plattformar via både webbläsaren och specialappar för Iphone, Android och Ipad.

  I Dataväxts ekosystem importeras maskindatan via den egna hårdvarumodulen Logmaster. Bland tillverkarna har även Valtra direktstöd för denna typ av import, och fler kan komma att anslutas allt eftersom.

  – Våra algoritmer bygger på att vi plockar information var femte sekund, medan många maskintillverkare har betydligt längre intervall, kanske en gång i minuten. Då tycker vi inte att datan är tillräckligt relevant.

  Vad plattformssamarbeten som Agrirouter och Dataconnect kan ge på sikt, när det handlar om att koppla ihop maskiner och ekosystem, är fortfarande en öppen fråga, enligt Johan Martinsson.

  Tar man sprutjournalerna är det fortfarande svårt att bygga ut systemet på ett sätt som gör att man uppfyller lagkraven på alla marknader. Bara att lansera Dataväxt i Norge var en utmaning, enligt Johan Martinsson.

   Datan är även tillgänglig via mobila webbläsare och specialappar för Iphone, Android och Ipad.
  Datan är även tillgänglig via mobila webbläsare och specialappar för Iphone, Android och Ipad. FOTO: Emilia Dalén

  ”Inget känt problem”

  Att programmet krånglar, som det ibland beskrivits på forum på nätet, är inget känt problem, enligt Johan Martinsson. En fritextsökning på företagsnamnet på Facebook visar dock snabbt att det finns användare som tycker att programmet ”krånglar ganska ofta” och användare som fått rådet från supporten att ”logga in och ut” – något som Johan Martinsson misstänker kan vara kopplat till användarnas övergång från så kallat Classic-läge till webbläge, vilket kan innebära att lösenord med mera tappas bort.

  Framtida utvecklingsresurser kommer i första hand att läggas på fortsatt precisionsodling för variation av insatsvaror, ökad dokumentation, samt analys och beslutstöd. AI kan också vara ett spännande område för att nå ut till fler användare, men kräver i så fall att man kan leda affärsnyttan i bevis, enligt Johan Martinsson.

  Han använder även tjänsterna privat hemma på gården.

  Hur långt har du kommit i analysen av dina egna fält?

  – Jag har en större kännedom om variationen som finns, men att utifrån datan skapa mig ett facit på hur jag ska göra, den insikten har jag inte i dagsläget. Det handlar om att göra det bästa för att optimera vid varje tidpunkt.

  FAKTA: Om serien

  Har du tips på växtodlingprogram och appar som kan passa i serien får du gärna mejla eller ringa till vår reporter Fredrik Stork. Serien är inte begränsad till rena växtodlingsappar utan kan även inkludera programvaror för maskin- och fältövervakning och allt däremellan.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen