Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 mars

  Södra ska vara fossilfritt 2030 – och även bolagets entreprenörer

  Senast 2030 ska hela Södras verksamhet vara fossilfri. Och det gäller alla delar i kedjan, enligt Södras Jörgen Lindquist.

  – Att tänka hållbart ligger i vårt DNA.

  I fjol nådde Södra det första målet i resan mot en produktion utan fossila bränslen.

  – Då blev produktionen fossilfri. Nu tar vi nästa steg och tittar på transporterna, och det är en mycket större utmaning, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef för Södra Wood, till ATL.

  De fyra nya eltruckarna till Värö och Långasjö, som vi skriver om här intill, är en del i det arbetet. Men de är inte på långa vägar slutmålet.

  – Bara inom Södra Wood har vi ett 60-tal truckar i den storleksklassen. Och allt eftersom de behöver bytas ska vi ta in eltruckar där, säger Jörgen Lindquist.

   Södra har tagit flera steg mot en helt fossilfri verksamhet. Men nu ger man sig i kast med en av de största utmaningarna, att få transporterna till och från samt inom bruk och sågverk att ske utan utsläpp av fossil koldioxid. – Gör vi inte det är vi inte relevanta varken som arbetsgivare eller för våra kunder i framtiden, säger Södra Woods Jörgen Lindquist.
  Södra har tagit flera steg mot en helt fossilfri verksamhet. Men nu ger man sig i kast med en av de största utmaningarna, att få transporterna till och från samt inom bruk och sågverk att ske utan utsläpp av fossil koldioxid. – Gör vi inte det är vi inte relevanta varken som arbetsgivare eller för våra kunder i framtiden, säger Södra Woods Jörgen Lindquist. FOTO: Södra

  Ambitionen är att hela produktionen ska ske utan utsläpp av fossil koldioxid. Och det gäller alla entreprenörer också. Både de som kör i skogen och de som transporterar virket till anläggningarna.

  Att köra på HVO är ett sätt att få dagens skogsmaskiner att bli fossilfria. Men det kostar för den entreprenör som väljer den vägen. Någon tanke på att subventionera dessa kostnader finns inte i dagsläget från Södras sida vad Jörgen Lindquist vet. Och hur det ser ut 2030 är svårt att sia om, konstaterar han:

  – Vad är det som säger att HVO är huvudspåret för den typen av maskiner då? På lastbilssidan händer det saker hela tiden. Både Volvo och Scania har saker på gång.

   2030 ska alla som kör för Södra göra det utan utsläpp av fossil koldioxid, hoppas och tror Södra Woods affärsområdeschef Jörgen Lindquist.
  2030 ska alla som kör för Södra göra det utan utsläpp av fossil koldioxid, hoppas och tror Södra Woods affärsområdeschef Jörgen Lindquist. FOTO: Anders Andersson

  Han tror att det kommer att bli en motsvarande utveckling på skogsmaskinssidan.

  – Ta våra truckar som exempel. Där räcker batterierna i dag till en förlängd dags arbete. Om ett antal år kanske föraren av en skogsmaskin tar med sig batteriet när skiftet är klart och kommer tillbaka med ett fulladdat dagen därpå. Eller om det blir någon annan lösning. Jag är övertygad om att det kommer att finnas konkurrenskraftiga alternativ snart. Men om det blir till 2028 eller 2032, vad vet jag?

  Sedan ska de färdiga produkterna lämna Södras anläggningar också. Förutom med lastbil sker det med tåg och båt.

  – Tåg går på el, så där är det därmed förhållandevis enkelt att ställa om. Vad gäller båttransporterna är det knepigare. Men det händer som sagt saker på det här området hela tiden.

   På lastbilssidan har tillverkarna kommit långt när det gäller eldrift, anser Södra Woods affärsområdeschef Jörgen Lindquist.
  På lastbilssidan har tillverkarna kommit långt när det gäller eldrift, anser Södra Woods affärsområdeschef Jörgen Lindquist. FOTO: Andreas Lindholm

  Någon prislapp för omställningsarbetet till en helt fossilfri verksamhet om knappt nio år har bolaget inte räknat fram. Men det betyder inte att det får kosta vad det vill.

  – Hållbarhet innebär ju också att vi ska ha en konkurrenskraftig produktion. Annars går det inte, säger Jörgen Lindquist.

  Samtidigt riskerar kostnaden för att inte göra något bli ännu större, menar han:

  – Gör vi inte det här är vi inte relevanta som arbetsgivare i framtiden. Och inte för våra kunder heller, inte på lång sikt.

  Södra

  Omsättning: 20 miljarder kronor

  Rörelseresultat: 891 miljoner kronor

  Anställda: 3 141.

  Utsläpp CO2-fossil från transporter: 227 kton (+18 procent jämfört med 2015)

  Södras totala elproduktion 2020 var 1 956 GWh. 36 GWh producerades i vindkraftverken i Mönsterås, resten (1 920 GWh) producerades i de tre massabrukens ångturbiner.

  Några planer på att bygga ut elproduktionen finns inte i dagsläget.

  Källa: Södras årsredovisning

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen