Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 februari 2019

  Så mycket sparar du med motorvärmare

  BORGEBY

  Nu när kylan har tagit sitt grepp om landet finns det all anledning att leta rätt på sladden till motorvärmaren. ATL:s test visar att det finns pengar att spara.

   Kallstart. ATL:s test visar att det går att spara en del bränsle med motorvärmare. Även slitaget på motorn minskar när den fått lite elektrisk värme.
  Kallstart. ATL:s test visar att det går att spara en del bränsle med motorvärmare. Även slitaget på motorn minskar när den fått lite elektrisk värme. FOTO: Hans Dahlgren

  I de nordliga delarna av landet kanske det finns mera rutin på att använda motorvärmare, men även i de sydligare delarna går det att minska både bränsleförbrukning och slitage genom att låta motorvärmaren sitta i några timmar.

  – Många gånger när jag tittar i nyare traktorer så ligger sladden till motorvärmaren kvar i verktygslådan och buntbandet sitter tyvärr kvar, säger Fredrik Hallefält, maskin- och energirådgivare på HIR Skåne, som håller kurser i sparsam körning i Sydsverige.

   Timer. Med hjälp av timer kan motorvärmaren gå några timmar före start.
  Timer. Med hjälp av timer kan motorvärmaren gå några timmar före start. FOTO: Hans Dahlgren

  Instrument visar förbrukning

  För att testa hur stor skillnaden i bränsleförbrukning det är mellan en helt kall motor och en som stått med motorvärmaren på gör vi ett litet experiment.

  En måndagsmorgon, när traktorn stått i en nollgradig maskinhall över helgen, kopplar Fredrik Hallefält in sitt speciella instrument i traktorns dator. Instrumentet visar bland annat bränsleförbrukning och varvtal i realtid.

   Data. Instrumentet vi använder hämtar information direkt från traktorns dator.
  Data. Instrumentet vi använder hämtar information direkt från traktorns dator. FOTO: Hans Dahlgren

  Vi startar upp den kalla motorn och kör en slinga på runt sex kilometer som tar 9,5 minuter. Sedan får traktorn stå kallt till på eftermiddagen, men med motorvärmaren inkopplad de sista timmarna. Vi kör sedan samma slinga igen och Fredrik Hallefält plockar fram miniräknaren.

  – Det är lite sämre än jag hoppats på, men det var tio procents lägre bränsleförbrukning den andra rundan.

  Testet gjordes nu i nollgradig skånsk vinter. Skillnaden blir naturligtvis ännu större ju kallare klimat man arbetar i.

   Sparsam. Fredrik Hallefält är maskin- och energirådgivare på HIR Skåne och håller kurser i sparsam körning.
  Sparsam. Fredrik Hallefält är maskin- och energirådgivare på HIR Skåne och håller kurser i sparsam körning. FOTO: Hans Dahlgren

  Motorvärmare bättre än tomgång

  Idealet är ju att kunna ha traktorn stående i ett varmt utrymme när den inte används. Då är även transmission och hydraulolja uppvärmd, vilket ytterligare minskar både bränsleförbrukning och slitage. Vissa traktortillverkare erbjuder också elektrisk transmissionsvärmare som tillval.

  Tomgångskörning är ju en metod som många använder för att hålla traktorn varm under dagen. När Fredrik Hallefält är ute på gårdar och tittar i traktorers monitorer har han sett att det inte är ovanligt att traktorerna har gått uppåt 30 procent av arbetade timmar på tomgång.

  – Det är ju onödigt, både i bränslekostnad och värdeminskning för att de går många timmar. Då är ju motorvärmare mycket bättre.

   Instrumentet som används visar bland annat bränsleförbrukning och varvtal i realtid.
  Instrumentet som används visar bland annat bränsleförbrukning och varvtal i realtid. FOTO: Hans Dahlgren

  Sparsam körning

  Att använda motorvärmaren är ett sätt att minska bränsleförbrukningen.

  För den som är intresserad av fler åtgärder har Jordbruksverket har handlat upp kurser i sparsam körning. De är kostnadsfria för deltagarna och finansieras via landsbygdsprogrammet.

  Kurserna innehåller både teori och praktiska körövningar. Längden är totalt omkring tio timmar.

  Det är olika organisationer som håller i kurserna runt om i landet. Information om vem som håller i kurserna finns på Jordbruksverkets hemsida.

  Relaterade artiklar

  Till toppen