Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 november 2017

  Tufft tanka tung Tesla

  De som köper Teslas nya lastbil lär få uppgradera säkringarna - energiåtgången vid laddning väntas enligt nya beräkningar bli enorm.

  Aurora Energy Research, en av Europas ledande energikonsulter, har gjort beräkningar som visar att Teslas lastbil kommer att kräva energi motsvarande förbrukningen för 4 000 normalhushåll vid laddning. Det skriver Financial Times i sin nätupplaga.

  Megacharger

  Vid presentationen av projektet tidigare den här månaden lovade Tesla att lastbilen skulle kunna laddas med energi motsvarande 650 kilometers räckvidd på bara 30 minuter. Det skulle bli möjligt med hjälp av den nya ”megacharger” som företaget utvecklar.

  KRÖNIKA: Teslas vision imponerar

   Experter ifrågasätter om det verkligen går att konstruera laddare och batterier med den kapacitet som Tesla utlovat för sin nya lastbil ...
  Experter ifrågasätter om det verkligen går att konstruera laddare och batterier med den kapacitet som Tesla utlovat för sin nya lastbil ... FOTO: Tesla

  Enligt John Feddersen vid Aurora Energy Research skulle laddaren behöva 1 600 kilowatt för att ladda batteriet på den tiden. Det motsvarar förbrukningen för 3 000 – 4 000 normalvillor, och är tio gånger så mycket som Teslas nuvarande nätverk av ”superchargers” för vanliga bilar.

  Elnätet

  Tesla har inte velat kommentera beräkningarna men tidigare sagt att lastbilarna ska börja levereras 2019.

  Beräkningarna har väckt spekulationer om Teslas projekt verkligen är möjligt och andra experter har tidigare konstaterat att det kräver teknik som är överlägsen den som är tillgänglig i dag.

  Den extrema energiåtgången har också väckt debatt kring de nuvarande elnätens kapacitet.

   ... och om det gör det så är nästa fråga om elnät och elproduktion klarar trycket.
  ... och om det gör det så är nästa fråga om elnät och elproduktion klarar trycket. FOTO: Simin Zoran

  Sex kärnkraftverk

  National Grid, som ansvarar för Storbritanniens elnät, har tidigare sagt att i det mest extrema scenariot skulle elbilar vid förbrukningstoppar kunna öka efterfrågan på el med så mycket som 18 gigawatt i Storbritannien till 2050. Det motsvarar i sin tur kapaciteten hos sex kärnkraftverk av samma storlek som det som just nu byggs i Hinkley Point i England.

  LÄS MER: Tesla visar sin första lastbilLÄS ÄVEN: Omstridd elledning skrotasLÄS OCKSÅ: Sverige behöver fler bioraffinaderierPREMIUM: Full gas mot rena lastbilar

  Relaterade artiklar

  Till toppen